spot_img

ZIUA MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI. EVENIMENTE. AVIAȚIE

Ziua Mărcii Poștale Românești, sărbătorită pentru prima dată în anul 1932 cu ocazia primei Expoziții Filatelice Române, a fost înscrisă în lista evenimentelor de importanță națională urmare a Legii nr. 62/2024, stabilindu-se data de 15 iulie a fiecărui an ca „Ziua Mărcii Poștale Românești”. 

Emisiunea de mărci poștale cu tema Evenimente. Aviație este alcătuită din patru timbre, o coliță filatelică dantelată, un plic „prima zi” și un album filatelic special realizat în tiraj limitat, va fi introdusă în circulație pe 15 iulie a.c. și este dedicată Aviației Române și Forțelor Aeriene Române. 

Primul avion militar românesc, conceput și pilotat de Aurel Vlaicu, construit la Arsenalul Armatei, a zburat pe data de 17 iunie 1910. Prima școală militară pentru instruirea piloților a fost înființată în anul 1912, iar un an mai târziu a fost adoptată Legea de organizare a Aeronauticii, prin care a fost înființată în mod oficial aviația militară română.

De menționat că Aviația Română și Forțele Aeriene au stabilită și o zi de sărbătoare la data de 20 iulie.

La aceeași dată este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, socotit ocrotitorul spriritual al aviatorilor. Ziua Sfântului a devenit sărbătoare oficială a aviației militare prin Înaltul Decret Regal nr. 1343 din 17 aprilie 1931 semnat de Regele Carol al II-lea.

În imaginile mărcilor poștale, coliței filatelice și plicului „prima zi” sunt ilustrate câteva momente-eveniment din istoria aviaticii românești în care sunt incluse și portretele a trei personalități ale domeniului, respectiv Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. De asemenea este prezentat și un moment-premieră realizat de Compania TAROM, primul zbor în jurul lumii, în urmă cu 55 de ani. Constructorii de avioane românești sunt omagiați cu două realizări importante: primul avion de vânătoare (1939) și primul avion cu reacție fabricat în România (1974). 

Traian Vuia, pionier al aviației mondiale (marca poștală cu valoarea nominală de 4 Lei) a realizat și a pilotat primul avion de zbor cu decolare autonomă. Zborul demonstrativ a avut loc în ziua de 18 martie 1906 la Montesson (lângă Paris). 

Aurel Vlaicu, inginer, constructor și pilot al primului avion conceput și fabricat în România (marca poștală cu valoarea nominală de 5 Lei) al cărui zbor inaugural a avut loc la 17 iunie 1910, este recunoscut ca un reprezentant de frunte al aviației naționale și mondiale. Ultimul său proiect, avionul Vlaicu III, primul avion din lume  construit din metal, a fost finalizat după moartea sa (1913) de prietenii săi Constantin Silișteanu și Giovanni  Magnani, în anul 1914. 

Henri Coandă, inventator de talie mondială, specialist în aerodinamică, este prezent în istoria aviației ca fiind constructorul primului avion cu reacție, realizat în anul 1910 (marca poștală cu valoarea nominală de 33 Lei din colița filatelică). Avionul IAR-93 a cărei imagine este reprodusă lângă portretul lui Henri Coandă este cunoscut ca primul avion cu reacție fabricat în România, având ca ghid și programul INCREST (al cărui director începând cu anul 1969 a fost Henri Coandă) și care a avut primul zbor în anul 1974. 

Avionul de vânătoare IAR-80 (marca poștală cu valoarea nominală 6 Lei) a fost conceput și construit la I.A.R. Brașov, iar zborul inaugural a avut loc pe 12 aprilie 1939. Avioanele de serie au participat la acțiunile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Compania TAROM înscrie un eveniment important în existența sa, în anul 1969 prin realizarea primului zbor în jurul lumii, cu un avion IL-18D (marca poștală cu valoarea nominală de 13 Lei). Zborul desfășurat între 11 decembrie 1969 și 7 ianuarie 1970, a însumat peste 50.000 kilometri, parcurși în aproape 80 de ore de zbor efectiv.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național al Aviației Române pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de luni, 15  iulie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508