spot_img

”Dacă spui cuiva …” de Gregg Olsen, povestea adevărată a seriei de crime care a cutremurat America

Cartea a fost scrisă de celebrul autor Gregg Olsen la rugămintea fiicelor lui Shelly Knotek, criminala care și-a torturat propriii copii. 

În urmă cu două decenii, americanii aflau îngroziți de o întâmplare de neimaginat petrecută în peisajul bucolic din Raymond, Washington. Este o poveste despre crime în serie și tortură, fizică și psihică, iar ceea ce este mai straniu e că toate se întâmplă în sânul unei familii care – cel puțin aparent – nu se deosebea cu nimic de toate celelalte. Publicată de Editura Trei, ”Dacă spui cuiva …” de Gregg Olsen este o cronică a abuzurilor și evenimentelor macabre care s-au petrecut în casa lui Michelle „Shelly” Knotek și a soțul ei, Dave. Iar victimele au fost chiar propriii copii, nepotul și câțiva prieteni apropiați.

Cu peste treizeci de cărți de nonficțiune și romane publicate, majoritatea legate de infracțiuni, Gregg Olsen este unul dintre autorii foarte populari, cu atât mai mult cu cât este o prezență constantă la emisiuni televizate și radiouri. Nu e de mirare că surorile Nikki, Sami și Tori Knotek l-au rugat să scrie incredibila lor poveste de familie, care se află în topul bestseller Amazon de aproape 80 de săptămâni. 

„Chiar am ajuns să le iubesc și să le respect pe aceste fete. Am cea mai mare considerație pentru fiecare dintre ele. Au trecut printr-un război împreună și a le spune povestea este cea mai mare onoare pe care aș putea-o avea ca autor”, spunea Gregg Olsen într-un interviu pentru site-ul A soccer moms book blog.

Povestea este spusă din punctul de vedere al fiecăreia dintre cele trei surori. Gregg Olsen urmărește în debutul cărții povestea lui Michelle „Shelly” Knotek, o fată care provine dintr-o familie disfuncțională, crescută până la șase ani de o mamă alcoolică. Când ajunge în grija mamei sale vitrege, viața i se schimbă în bine, dar, se pare, e deja prea târziu. Sub aparența inocenței, camuflat de frumusețea chipului ei, se ascunde răul absolut. Shelly este un copil capabil de orice: își acuză tatăl de viol pe nedrept, pune sticlă pisată în ghetele colegilor, minte și fură fără remușcări. Se căsătorește de tânără, astfel că abia trecuse de 30 de ani când ajunsese deja la cel de-al treilea soț și a treia fiică, fiecare dintre ele cu alt bărbat. 

Gregg Olsen descrie viața de zi cu zi în familia Knotek, cu un tată absent, abrutizat de muncă și manipulat de soție, în timp ce fiicele au în viețile lor două constante teribile: tortura și umilința. Tot ce se întâmplă în casă trebuie să primească aprobarea mamei. Fetele nu au voie nici la toaletă fără a-i cere permisiunea, pe care puteau să o primească sau nu. Cercul familiei s-a lărgit în timp, când în casă au venit să locuiască Shane Watson – nepotul lui Shelly, Kathy Loreno – prietena ei apropiată și veteranul Ronald Woodworth, în vârstă de 57 de ani – victime inocente, care nu bănuiau lucrurile îngrozitoare de care era în stare Shelly.

Se spune adesea că viața reală întrece cu mult literatura. Este și cazul volumului Dacă spui cuiva …, în care descrierea torturilor la care sunt supuse unele personaje trece dincolo de imaginație. „Intensitatea abuzurilor m-a făcut să plâng. Nu mi-e rușine să spun asta. Mi-a zdrobit sufletul să mă gândesc că există oameni care ar putea face ce le-a făcut Shelly fiicelor ei, lui Shane, Kathy și Ron”, mărturisea Gregg Olsen. 

Scriitorul american s-a documentat temeinic pentru carte și s-a străduit să se țină cât mai aproape de întâmplările reale. A fost schimbat din motive de păstrare a intimității doar prenumele bunicii celor trei surori. Nikki, Sami și Tori Knotek i-au povestit lui Olsen în amănunt viața din familia lor. Acesta a vizitat casa în care s-au întâmplat ororile descrise de ele și a studiat transcripturile dialogurilor din procesul intentat soților Knotek. 

În pofida dramatismului intens, Dacă spui cuiva … nu este doar o carte despre comportamente sadice și abuzuri domestice, ci și despre solidaritatea dintre frați și dorința de a se face dreptate, chiar dacă aceasta înseamnă ca propriii părinți să ajungă la închisoare. 

În 2004, Shelly Knotek a fost condamnată la 22 de ani de închisoare. Ea a ispășit aproximativ 18 ani la Centrul de corecție pentru femei Washington din Gig Harbor și a fost eliberată pe 8 noiembrie 2022. Soțul ei, David Knotek, a fost condamnat la 15 ani de închisoare și după aproximativ 13 ani în complexul de corecție Monroe a fost eliberat condiționat, în 2016.

În 2017, când surorile Knotek au mers la Gregg Olsen să-l roage să scrie despre viețile lor, i-au mărturisit că au încercat să facă ele acest lucru, dar nu au reușit, din cauza amintirilor mult prea dureroase. Însă, au insistat ca povestea lor să devină cunoscută tuturor dintr-un singur motiv: voiau să o împiedice pe Shelly să ucidă din nou. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508