spot_img

Chaser, cel mai deștept câine din lume, care a învățat peste 1.000 de cuvinte și a apărut pe coperțile revistelor alături de Brad Pitt și Katie Holmes

„Cartea Din dragoste pentru câini este o plimbare plină de bucurie prin lumea câinilor, cu o perspectivă strălucitoare și originală – în mare parte bazată pe știință – care va schimba pentru totdeauna felul în care vă priviți prietenii cu patru picioare”, declara Maria Goodavage, autoarea de bestsellere New York Times.

  • Cartea perfectă pentru iubitorii de câini, care te va ajuta să-ți înțelegi companionul canin și să comunici mai bine cu el.
  • Povestea relației dintre un câine inteligent pe nume Chaser și stăpânul său, cercetătorul și psihologul comportamental Dr. John W. Pilley Jr., ale cărui descoperiri au devenit virale în anul 2011.
  • Dr. Pilley a reușit să o învețe pe Chaser numele a peste 1.022 de obiecte (jucăriile ei), dar și sute de alte nume, inclusiv nume de persoane și locuri, precum și substantive comune, verbe, adverbe și prepoziții, și sintaxa propoziției simple.
  • Simpatica Chaser a făcut furori în media și printre vedetele de la Hollywood: frumosul Border Collie a împărțit coperta revistei National Examiner cu Brad Pitt și pe cea a ziarului Daily Mail cu Katie Holmes.

Din dragoste pentru câini/ For the Love of Dog: The Ultimate Relationship Guide Observations, lessons, and wisdom to better understand our canine companions, de Pilley Bianchi, cu ilustrații de Calum Heath, carte recent apărută la editura ap!, este lectura care te va ajuta să dobândești o mai bună înțelegere a companionului tău canin, să comunici mai bine cu el și să îi oferi o viață mai bună și mai fericită. 

Cartea este totodată o poveste fermecătoare despre relația dintre un câine foarte inteligent pe nume Chaser și proprietarul său, cercetătorul și psihologul comportamental Dr. John W. Pilley Jr., ale cărui descoperiri au devenit virale în anul 2011. Profesorul (de 84 de ani) și câinele său de 6 ani au oferit atunci lumii confirmarea științifică că iubiții noștri câini nu sunt doar mai inteligenți decât credeam, ci și mult mai capabili. Nu întâmplător, Chaser, câinele instruit de Dr. John Pilley, a fost supranumit „cel mai deștept câine din lume”. Chaser a fost un Border Collie de o frumusețe și o inteligență aparte care a împărțit coperta revistei National Examiner cu Brad Pitt și pe cea a ziarului Daily Mail cu Katie Holmes, și despre care au scris diverse publicații, printre care și revista franceză Paris Match sau publicația New Scientist. Chaser a apărut chiar și la TV, în emisiunea 60 Minutes.

Volumul de față este un cadou extraordinar pentru iubitorii de câini, pentru cei care se gândesc să-și ia un câine sau pentru cei care iubesc câinii, dar nu îndrăznesc (încă) să aducă ghemotocul de blană acasă.

Autoarea cărții, Pilley Bianchi, este muziciană, producătoare și scriitoare premiată. Nu și-a imaginat niciodată că își va folosi aceste abilități pentru a colabora cu tatăl său, Dr. John W. Pilley Jr., și cu cățelușa sa, Chaser, în călătoria lor științifică revoluționară pentru a confirma ceea ce iubitorii de câini au știut dintotdeauna: aceste animale sunt mai deștepte decât credem noi.

Bianchi a fost producătoare, scriitoare și consultant media pentru Chaser, în această calitate apărând în mai multe publicații precum: Time, People, Popular Science, New York Times, Modern Dog, USA Today și la diverse posturi de televiziune precum: CBS, NBC, ABC, BBC, ITV, Discovery, Nat Geo Wild, la care a vorbit despre acest câine extraordinar. Bianchi a colaborat cu tatăl ei și cu coautoarea sa, Hilary Hinzmann, la bestsellerul lor New York Times, „Chaser: Unlocking the Genius of the Dog Who Knows a Thousand Words”. Bianchi este fondatoarea Chaser Initiative, o organizație nonprofit, unde copiilor li se vorbește despre moștenirea pe care ne-a lăsat-o John Pilley, fiind inițiați totodată în învățarea prin joc.

Chaser a devenit parte din familia Pilley în anul 2004, la vârsta de 2 luni. Ea a devenit de asemenea noul partener de cercetare al lui Dr. John W. Pilley Jr., care și-a propus să o învețe pe Chaser limbajul uman, un lucru pe care nu îl mai încercase în cei 25 de ani de activitate ca psiholog comportamental specializat în cogniția canină și în învățarea limbajului. Dr. John W. Pilley Jr. a fost profesor emerit în Departamentul de Psihologie la Colegiul Wofford, din partea căruia a primit și un doctorat onorific în psihologie în anul 2016.

Dr. Pilley a reușit să o învețe pe Chaser numele a peste 1.022 de obiecte (jucăriile ei), dar și sute de alte nume, inclusiv nume de persoane și locuri, precum și substantive comune, verbe, adverbe și prepoziții, și sintaxa propoziției simple. Oficial, ea a avut cea mai mare capacitate de învățare testată a limbajului uman dintre toate animalele din lume, inclusiv primate, păsări și delfini, fiind recunoscută astfel drept cel mai deștept câine din lume.

Împreună, dr. John Pilley și Chaser au descifrat codul de predare a limbajului uman la câini. Și pentru a-ți da seama de importanța acestei descoperiri, gândește-te numai că oamenii și câinii au împărțit același drum timp de mai bine de 40.000 de ani, fără ca nimeni să își pună problema (cel puțin atât de serios ca Dr. Pilley) unei mai bune comunicări între cele două specii.

Dar cartea aceasta nu este numai despre performanța lui dr. Pilley și despre istețimea neașteptată a lui Chaser, ci și despre relația noastră ancestrală cu câinii, răspunzându-ne la o serie de întrebări precum:

• De unde vine puritatea spiritului lor? 

• Cum putem deveni mai buni datorită loialității și afecțiunii lor candide? 

• Cum putem să le imităm comportamentul pentru a deveni ființe umane mai bune, însetate de cunoaștere, care acceptă și iartă? 

• Cum pot deveni lecțiile pe care ni le oferă și mai însemnate printr-o mai bună comunicare? 

• Cum putem să le îmbogățim viața, îmbogățindu-ne-o în același timp și pe a noastră? 

În opinia lui dr. Pilley: „Pentru a înțelege pe deplin orice lucru fundamental, trebuie să experimentăm lumea în trei moduri. Prin știință, poezie și mitologie. Dacă omitem unul dintre ele, cu siguranță vom pierde din vedere ceva important”.

În această ordine de idei, autorul ne va trezi și mai mult simpatia față de această specie, relatând la începutul cărții câteva povestiri mitologice referitoare la câinii de pe Arca lui Noe și la Argos, câinele lui Ulise.

O scurtă istorie a câinilor, care au evoluat în imediata apropiere a oamenilor, după cum o dovedesc numeroasele dovezi arheologice existente, va confirma încă o dată faptul că relația dintre oameni și câini a fost dintotdeauna foarte strânsă. Tot în această secțiune aflăm și care erau concepțiile străvechi cu privire la câini la mesopotamieni, greci, egipteni, perși, romani, mayași, africani, etc.

Tot aici vom învăța:

• Să descifrăm diferitele tipuri de lătrat ale câinilor și să nu fim indiferenți la ele. 

• Să ne dăm seama care sunt abilitățile forte ale câinelui nostru și să-l dresăm în funcție de acestea;

• Să asigurăm bunăstarea câinelui pe care îl avem în grijă, ținând cont de nevoile lui reale, și nu de ce credem noi că i-ar plăcea câinelui.

• Ce lucruri îi plac foarte mult câinelui nostru în ciuda faptului că noi le considerăm scârboase;

• Ce lucruri, dintre cele pe care le facem noi, stăpânii, îi enervează foarte mult pe câini;

• Cât de mare este puterea jocului și a laudei; (Pop-Pop) Power of Play, Power of Praise;

• Cum facilitează jocul învățarea numelor obiectelor;

• O serie de sfaturi referitoare la joacă.

Bineînțeles că toate aceste informații utile, care îi vor fi de folos oricărui posesor de câini, sunt intercalate cu ponturi și povești despre Chaser și despre cum au funcționat tehnicile doctorului Pilley pentru ea.

Oferindu-ne o serie de exemple relevante despre diverși câini foarte talentați care au reușit performanțe deosebite, autoarea ne pune pe gânduri, citându-l pe strălucitul primatolog și etolog Frans de Waal: „Suntem noi suficient de inteligenți pentru a ști cât de inteligente sunt animalele?”.

Deși nu putem oferi un răspuns foarte sigur la această din urmă întrebare, ceea ce putem spune cu certitudine este că Dr. John W. Pilley Jr. a oferit lumii dovezi științifice că cei mai buni prieteni ai omului nu sunt doar inteligenți, ci sunt capabili de mult mai mult decât ne-am dat seama până acum. În plus, exemplele din carte ne arată că metodele folosite de Dr. Pilley pentru a o transforma pe Chaser în „cel mai deștept cățel din lume” funcționează și pot fi aplicate de fiecare dintre noi cu animalul nostru de companie. De aceea, merită încercate!

Cartea Din dragoste pentru câini este disponibilă pe site-ul Editurii ap! la un preț special, redus cu 30%. 

***

ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți. 

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.

ap! (ACT și Politon) online

Website: https://actsipoliton.ro/

Instagram: https://www.instagram.com/actsipoliton/

Facebook: https://www.facebook.com/actsipoliton

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/edituraactsipoliton/

YouTube: https://www.youtube.com/c/ActsipolitonRo-carti-audio/videos

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@actsipoliton

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508