spot_img

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă câteva evenimente vizuale, care vor debuta în perioada 1 – 7 iulie 2024

Luni, 1 iulie, la ora 18,30, Galeria „Europe” din Brașov (Strada Mureșenilor, nr.1) vă găzdui vernisajul expoziției ”Fereastră către noi”. Până pe 15 iulie, Iulia Pastorcici va expune alături de Otilia Anastase. Cuvântul de deschidere va fi rostit de criticul de artă Ana Amelia Dincă

Marți, 2 iulie, Galeria Alfa din Arad (BD. Revoluției, nr.90) vă invită la expoziția personala de tapiserie a artistei Gyongyi Pasztor Fodorean. Evenimentul se va desfășura sub genericul „Scări către…” până pe 30 iulie. 

Miercuri, 3 iulie, de la ora 16, va debuta vernisajul expoziției de pictură a artistului Dragoș Botezat. Cu titlul „Coexistențe”, evenimentul va fi găzduit de Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia (Bd. Matei Basarab, nr. 26). „Nebănuitele euritmii ale existenței sunt părtașele picturii lui Dragoș Botezat pentru care structurile geometrico-plastice denotă rațiunea din spatele căreia se ivesc aceste metamorfoze”, spune cea care va prezenta expoziția – criticul de artă Ana Amelia Dincă.

Joi, 4 iulie sunt programate două manifestări expoziționale: 

La Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4) va avea loc la ora 17, vernisajul expoziției „Restaurări din Patrimoniul Eclezial”.Artiști expozanți: Georgiana Sidoriuc, Maria-Valentina Dudu, Loredana Axinte și Bogdan Ungurean. Lucrările vor putea fi admirate până pe 17 iulie. 

Centrul Internațional de conferințe, Sala de Expoziții „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului (str. Izvor,nr.2-4), găzduiește la ora 18, deschiderea expoziției „Introspective” a pictorului Eugen Vasile Iovan și a invitatului său, ceramistul Gabriel Smoleac. Este o invitație la meditație asupra aspectelor dramatice ale vieții interioare și ale lumii îngeneral. Cei doi artiști bucureșteni reușesc o interesantă comunicare vizuală și tematică într-o expoziție de artă contemporană presărată cu întrebări și răspunsuri profunde și grave. Eugen Vasile Iovan expune compoziții abstracte și figurative tratate în același timp expresionist și gestual, insistând pe portret și pe detalii anatomice aduse în prim plan. Lucrările tridimensionale ale lui Gabriel Smoleac îmbină o monumentalitate sculpturală cu finețea și complexitatea tehnică a porțelanului.

Vineri, 5 iulie, Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei, nr.132) vă invită la expoziția „Multiple fațete”. Vernisajul va debuta la ora 18. Heide Nonnenmacher și Heidi Degenhardt, două artiste vizuale stabilite în Germania, atrase până la obsesie de natură și de porțelan, supranumit „aurul alb”, expun la Galateea o infimă parte a creației lor. Fructele, semințele, florile, creaturile vii subacvatice, toate aflate în continuă mișcare și transformare precum întregul Univers, ne îndeamnă să protejăm mediul în care trăim. 

Sâmbătă, 6 iulie, la ora 16, este programat la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, vernisajul expoziției de pictură intitulată „ÎNGERI LA PALAT” a artistului Liviu Șoptelea. Curatoare este istoricul de artă Liliana Popa, care a declarat: „Liviu Șoptelea are menirea să mângâie privirea și gândul privitorului, a oamenilor aparent absenți la ceea ce se întâmplă în jur după două năpaste: pandemia și un război inutil ce nu se mai încheie. Liviu Șoptelea problematizează o temă prețioasă. Într-o manieră delicată, dar puternică, fermă, dincolo de primul contact uimit cu lucrările sale spectatorul este prins între mângâiere și senzația de seninătate distribuită de arta sa.”

Duminică, 7 iulie, la ora 13, se deschide în spațiile expoziționale de la parterul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, prima  ediție a Salonului Internațional de Arte Vizuale ”Martha Bibescu”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului și Uniunea Artiștilor Plastici din România. Până pe 29 iulie veți putea admira 80 de opere ale unor artiști de primă valoare din Italia, Republica Moldova și România: Felix AFTENE, Marius BARB, Mihaela BARBU, Genu BERLO, Andreea BIȚULESCU, Relu BIȚULESCU, Ioan BORLEAN, Cristian BRÂNZESCU, Samy BRISS, Adrian BUDEA, Diana CÎRJALIU MELIU, Margareta CATRINU, Elena CHIRVASA, Melania CHITUC, Irina Venera COJOCARIU, Gheorghe COMAN, Valentina CRISTEA, Nicola D’ARCO, Daniela DEACONU, Doru DELIU, Gheorghe DIACONU, Gheorghe DICAN, Ana Lucia DOMITE, Marinella DUMITRESCU, Mircia DUMITRESCU, Marcel DUȚU, Marius FRĂȚILĂ, Maria FURNEA, Gabriel GIODEA, Cristina GRIGORESCU, Vasilica GRIGOROV, Ada Nicoleta GUGONEA, Ecaterina HILA SCORUȘ, Oana HRIȘCĂ, Ion IANCUȚ, Sorin ILFOVEANU, Carmen IONESCU, Constantinius IONESCU, Narcisa JANȚĂ, Gabor KENTELKI, Petru LUCACI, Cristina Maria LUPESCU, Marcel LUPȘE, Alexandru MĂRGINEAN, Viorel MĂRGINEAN, Florian MIHĂILESCU, Gheorghe MOSORESCU, Liviu NEDELCU, Nadia NEGRU, Ana PAȘA DEACONU, Ștefan PELMUȘ, Aurel PETRESCU, Gheorghe PINTILIE, Ion PANTILIE, Vasile POP NEGREȘTEANU, Florin PREDA DOCHINOIU, Florin Alexandru PREDA, Eugen RAPORTORU, Dimitrie ROMAN, Mădălina RUICAN, Anca SMĂRĂNDACHE, Constantin STAN NEACȘU, Valeriu ȘUȘNEA, Constantin TANISLAV, Cristiana Emanuela TĂRBUC,  Sorina ȚIBACOV, Mihai TUGEARU, Cornelia VAS, Marilena ZAHIU, Alexandru ZANĂ, Tudor ZBÂRNEA, Ion ZDERCIUC, Gheorghe ZĂRNESCU.Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508