spot_img

Uniunea Artiștilor Plastici din România propune noi evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 3 -9 iunie 2024

Luni, 3 iunie

La Galeria 9 din Brașov (Piața Teatrului, nr.1), la ora 18,30, se deschide expoziția de arte vizuale (pictură, desen, sculptură) DAX 17. În formula actuală expoziția reunește 17 artiști foarte diferiți de la foarte tinerii Arsenia și Ilie Brănescu, până la nume emblematice ca Ion Anghel, George Moscal, Ion Achițenie, Marius Barb-Barbone, Mircea Mureșan. Ceea ce îi aduce împreună este faptul că toți s-au dedicat studiului formei și au spus DA în fața artei. Expoziția este curatoriată de Maria Alexe și Victoria Țăroi – Galbenu.

La ora 18ꓽ00, la Galeria de Artă a Filialei Craiova a UAP din România (Calea Unirii, nr. 16), va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului Constantin Stan Neacșu. Născut la 27 iulie 1952, din 1976 Constantin Stan Neacșu își desfășoară activitatea în cadrul Filialei Râmnicu Vâlcea, participând la prestigioase expoziții de grup din țară și străinătate, mai cu seamă din Italia, unde trăiește din 2010. Vă reamintim participarea sa recentă, alături de alți trei artiști români (Petru Lucaci, Gheorghe Dican și Liviu Nedelcu) la expoziția „Dialoghi d`Arte – Maestri della Pittura Contemporanea Romena” (Dialogurile Artei – maeștri ai Picturii Contemporane Românești), organizată la invitația Consulului Onorific al României la Genova.

Trei evenimente vor avea loc și Marți, 4 iunie

Galeria Brăteanu din Timișoara (Str. Lucian Blaga, nr. 8) vă invită la ora 18, la vernisajul expoziției de pictură ”Urme pe pânza vieții” a artistei Ana Cristina Marian din Cluj-Napoca. ”O interesantă, plină de sens, originală și integratoare re-întoarcere la origini, la spațiul tradițional autohton, ne propune Ana Cristina Marian în ale sale Urme pe pânza vieții, lucrări de pictură ce explorează legătura tainică a omului cu locul de unde provine și de unde își trage nestăvilita sevă a propriei sale existențe – toate acestea dintr-o perspectivă cât se poate de contemporană și ancorată la realitățile și nevoile spirituale ale omului de azi”, spune Ovidiu Justinianu – cel care va rosti și cuvântul de deschidere. 

La Târgu Mureș, în Galeria Art Nouveau (str. George Enescu, nr.2), se deschide la ora 18, expoziția ”Angel Mundi” a artistei Erna Judith Berger Moise. Participă isporicii de artă Cora Fodor și Nagy Miklos Kund. Curatoare este Adriana Boanță. Protagonista a declarat: ”Angeli Mundi” este o expozitie cu un caracter emotional foarte puternic pentru mine, având numeroase aspecte personale, cel mai important fiind faptul ca este un memento, fiind dedicată memoriei parintilor mei dragi, Berger Ecaterina si Berger Béla”

La Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, debutează Salonul Interjudețean de Arte Vizuale. În perioada 4 – 30 iunie, în Galeria UAP Sibiu (Piața Mare, nr.12) vor expune peste 60 de artiști profesioniști din mai multe filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Tot trei evenimente vor incepe și miercuri, 5 iunie

Muzeul de Artă din Ploiești (Bd. Independenței, nr.1) va găzdui miercuri, 5 iunie, de la ora 17, vernisajul expoziției „La început a fost …țesutul”. Delia Sechel Perrois este născută în Ploiești. Absolventă a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, trăiește și lucrează în Franța și Elveția unde participă la numeroase expoziții de grup și personale. Ideea expoziției de față actualizează solidaritatea creației plastice moderne cu universul formelor plastice specifice culturii populare românești, subliniind astfel fenomenul de continuitate și de permanență a tradiției noastre spirituale.

Galeria Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei nr. 132, Bucuresti) invită publicul vizitator la joc și visare prin instalația ceramică ”Prima Materia” a artistei vizuale Alina Tudor. Vernisajul va avea loc la ora 18.30. Lucrarea leagă jocul de conceptul „prima materia” pornind de la ideea conform căreia, în procesul de devenire a individului, jucăriile sunt definitorii și contribuie la modelarea identității acestuia. Curatoare este Romana Mateiaș.

La ora 16, sunteți așteptați la vernisajul expozitiei de pictura „DINTR-O DATA EU” al artistei CORNELIA GHERLAN. Expoziția este deschisă în perioada iunie-iulie la Muzeul de Artă Constanța (Bd. Tomis 82-84), iar curatoare este Mădălina Mirea, care a declarat: „Ceea ce face privitorul captiv în lucrările Corneliei Gherlan este acea intuiție a insolitelor acorduri cromatice, în care regnurile se topesc și se întrepătrund. O piatră ancestrală poartă, în sine atât valențe constructive, cât și distructive, însă elementul vegetal o vivifică și o înonobilează.” 

Pentru Joi, 6 iunie, propunem alte două manifestări expoziționale: 

Vernisaj, la ora 17, la Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4). Expoziția ”Ființări recente” întrunește picturile artistelor Monica Șchiopu și Maria Alecu, noi membre ale UAP Ploiești. Lucrările creează imaginea unei lumi familiare în care întâlnim aspecte, ființe, elemente sau fenomene naturale care provin din realitatea apropiată și iau formele lucrurilor care ne înconjoară, precum copacii, animalele, structurile vegetale, orizonturile întinse, obiectele cotidiene și chiar oamenii. „Ființările” fac parte din prezent, devin recente prin pictură și reprezintă acele spații și trăiri firești de care dorim să ne agățăm la nesfârșit.

La ora 18, Galeria 15 Design / Hanul cu Tei / Bucureşti, vă invită la vernisajul expoziției ”ECHILIBRU FRAGIL” a sculptorului Marcel Scutaru. Curatoare este Adriana Oprea. Artist al generației ’90, Marcel Scutaru face sculpturi-obiect, asamblaje şi instalaţii care îl recomandă drept unul din cei mai interesanți sculptori români contemporani. 

Vineri, 7 iunie, la ora 18, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România,  în parteneriat cu Filiala Craiova a UAP din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea organizează în Galeria Artex, expoziția personala de pictură „Pilula de culoare”, a artistului craiovean Marius Turaiche.Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508