spot_img

Scriitoarea româno-americană Cristina A. Bejan lansează cel mai recent volum de piese de teatru, FINALLY QUIET, la Drama Book Shop din New York

ICR New York organizează, în parteneriat cu Drama Book Shop și Jay Michaels Global Communications, un eveniment de lansare a celui mai recent volum de teatru al scriitoarei româno-americane Cristina A. Bejan, ”FINALLY QUIET: Four Plays from Bucharest to Washington, D.C.”, publicat la începutul anului trecut la ”NoPassport Press”.

Lansarea va avea loc marți, 18 iunie 2024, la Drama Book Shop din New York, unul dintre cele mai celebre și exclusviste spații literare din metropola americană, sub forma unui dialog între scriitoare, o voce unică și percutantă a diasporei românești, autoare a celebrului studiu Intellectuals and Fascism in Interwar Romania: The Criterion Association, și David Rigano, gazda podcastului Drama Book Show, completat de un șir de lecturi performative din cele patru piese incluse în volum realizate de actori americani. Dialogul găzduit de Drama Book Shop va fi ulterior lansat sub formă de podcast și disponibil inclusiv pe paginile social media ale ICR New York.

FINALLY QUIET reunește patru piese de teatru provocatoare, pline de imaginație, care pun în evidență diversitatea dramaturgiei prodigioasei scriitoare, precum și talentul original al acesteia: “To Those Who Haven’t Stopped Thinking” – o investigație distopică a impactului totalitarismului; “Districtland” – o satiră absurdă despre ambiția americană; “Finally Quiet In My Mind” – un strigăt de conștientizare a problemelor de sănătate mintală; și “Life According To Swami Shiva” – o critică a Rusiei lui Putin. În cadrul evenimentului, va fi prezentată și “Buchenwald”, o piesă de teatru care aprofundează luptele pentru putere pe fondul utilizării lagărelor naziste de către sovietici după cel de-al Doilea Război Mondial, atrăgând încă o dată atenția asupra amenințărilor globale de astăzi ale fascismului și agresiunii rusești. 

CRISTINA A. BEJAN este istoric, scriitoare, dramaturgă româno-americană. Bejan locuiește în prezent în Denver, Colorado, S.U.A. Aceasta și-a luat licența în filozofie la Universitatea Northwestern, unde a studiat și teatrul. De asemenea, are un master și un doctorat în Istorie modernă la Universitatea Oxford. A fost bursieră Fulbright și Rhodes, primind de-a lungul timpului burse de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, Centrul Wilson și Universitatea Georgetown. În calitate de cercetătoare a Centrului Internațional pentru Savanți Woodrow Wilson și-a prezentat lucrările despre totalitarism, iar în calitate de cercetător al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Bejan a contribuit la Enciclopedia taberelor și ghetourilor 1933 – 1945. Volumul Intelectualii și fascismul în România interbelică: Asociația Criterion (Intellectuals and Fascism in Interwar Romania: The Criterion Association, Palgrave Macmillan, 2019) este o carte despre Societatea literară Criterion, precum și despre interesul lui Mircea Eliade și ai prietenilor săi pentru fascism, despre aversiunea lui Mihail Sebastian și Petru Comarnescu față de ideologia politică. Prefața este scrisă de profesorul Vladimir Tismăneanu. Cartea a fost apreciată de Marci Shore în Times Literary Supplement drept o „istorie bogat detaliată”. Cartea sa de poezie de debut, Green Horses On the Walls, a câștigat în 2021 premiul Human Relations Indie Book Award, precum și premiul Independent Press Book Award. Bejan a fost finalistă la Next Generation Indie Book Award 2021 și a fost selectată în Colorado Author’s League Book Award. Poeziile ei sunt în mare parte despre crimele României comuniste, dragoste, sănătate mintală și agresiune sexuală. În susținerea cărții, dramaturga Saviana Stănescu a descris-o ca pe un „puzzle liric de maturitate [care] ne duce într-o călătorie emoționantă în viitor prin trecut, peste granițele geografice și emoționale”. Observatorul Cultural i-a considerat poeziile „o căutare intensă a identității”. Ca dramaturgă, recenzia publicată de Washington Post despre producția din 2014 din Capital Fringe Festival a piesei sale “Districtland” a susținut satira pentru că a avut „momente în care membrilor publicului le-au dat lacrimile – fie pentru că rădeau prea tare, fie pentru că era prea real”. Piesa a fost apoi cumpărată pentru dezvoltare TV de către un regizor local. Cristina A. Bejan Bejan este cofondatoarea și coordonatoarea grupului de artă Bucharest Inside the Beltway. Numele de scenă al lui Bejan este Lady Godiva.

Detaliile evenimentului, prezentarea autoarei și a cărții, informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICRNY, la adresa: https://www.rciusa.info/events/fervent-cristina-a-bejan-launches-her-theater-collection-book-in-new-york

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:


Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508