spot_img

Festivalul Namaste India, ediția a XV-a 3 zile de celebrare a culturii, artei și spiritualității indiene

Festivalul „Namaste India” revine în forță prin cea de-a 15-a ediție, între 28-30 iunie 2024, la Grădina Botanică din București! Organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India, festivalul are ca scop familiarizarea românilor cu spațiul cultural indian și o mai bună relaționare interculturală.

Peste 50 de evenimente menite să celebreze bogăția și diversitatea tradițiilor indiene se vor desfășura zilnic, între orele 09:00 și 20:00. Spectacole de dans, concerte, lansări de carte și clase de yoga, alături de ateliere, lecturi și conferințe pentru toate vârstele și interesele – vor oferi oportunitatea unică de a descoperi și experimenta cultura indiană, alături de artiști, profesori și specialiști din domenii diferite.  

Paradă de sari-uri, Spectacole de Muzică și Dans. Cu ocazia centenarului marelui actor Raj Kapoor, una dintre cele mai influente personalităţi din istoria cinematografiei, în cadrul festivalului va avea loc o paradă spectaculoasă de sari-uri și un recital de muzică de film, eveniment curatoriat de Carmen Coţovanu Pesantez, specialist în cultură şi civilizaţie indiană. Pe lângă talentați artiști români ce vor prezenta spectacole de dansuri Bollywood, Hema Divakaran, reprezentantă a comunității indiene din România, alături de elevii școlii de dans Surya Natyam, va oferi o captivantă reprezentație de dans clasic Bharatanatyam. Scena festivalului se va bucura și de prezența artistei Snigdha Mishra, lector la Universitatea Georg-August din Göttingen, Germania, care va susține un spectacol de dans clasic Kathak. În toate cele trei zile, publicul va putea asculta vibrante concerte de kirtan, în care mantrele sanscrite, formule străvechi de sunet sacru, sunt cântate la voce și instrumente precum harmonium, mridangam, tabla, manjira, chitară, etc.

Peste 15 profesori cu experiență vor oferi clase de Yoga și Meditație. Participanții se vor bucura de sesiuni de echilibrare a energiilor și de reducere a stresului cotidian, vor învăța să abordeze yoga din perspectiva psihoterapiei corporale și vor afla soluții la problemele moderne, din perspectiva psihologiei Yoga. Cei interesați să ajungă la o stare de bine holistică vor putea participa la sesiuni de detoxifiere, la clase de Nidra Yoga, formă de meditație profundă și de relaxare conștientă, la sesiuni de Pranayama, precum și la cursuri de Surya și Chandra Namaskar, Salutul Soarelui și Salutul Lunii. Sesiunile de Mantra Chanting vor explora puterea sunetului de a induce stări meditative iar atelierul de mudre va ilustra cum gesturile simbolice ale mâinilor influențează energia corpului și starea mentală. Programul va include și prezentări teoretice despre despre istoria buddhismului și Yoga Clasică, în contextul hinduismului.

Lansări de Carte, Introducere în Limbile Indiei, Povești de Călătorie. Editura Herald va prezenta cartea „Templul de aramă. Biografia lui Padmasambhava, întemeietorul buddhismului tibetan”, autoarea Cătălina Pavel va lansa cartea „Acolo unde se naște musonul. Un an în regatul zeului Parasurama”, dedicată statului sudic Kerala, în timp ce Carmen Mușat Coman va oferi participanților ocazia de a-și scrie numele în limba lui Rabindranath Tagore și va prezenta volumul „I started dreaming in Romanian”, scris de Amita Bhose, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia. Cei dornici să viziteze subcontinentul Indian vor putea afla informații și mărturii personale în cadrul prezentărilor susținute de bloggeri, călători și organizatori de excursii.

Ateliere de Ayurveda, Vastu și Astrologie Vedică. Despre sistemele tradiționale de cunoaștere ale Indiei și aplicabilitatea lor în viața modernă vor vorbi specialiști precum Angelica Mitrea, care îi va apropia pe participanți de înțelepciunea condimentelor indiene, Irina Pleșcan, care va organiza ateliere de astrologie vedică și recomandări alimentare ayurvedice sau Iulia Taraze, care va explica știința arhitecturii vedice Vastu și modul în care ne poate ajuta să înțelegem propriul nostru spațiu personal. Participanții la festival vor putea participa la o demonstrație de masaj marma și vor avea șansa de a primi sfaturi practice și recomandări terapeutice bazate pe Ayurveda și Yoga.

Activitățile pentru Copii și Atelierele de Creație sunt nelipsite de la festival, cei mici fiind așteptați la o clasă specială de yoga și la atelierul de kolam, arta decorativă tradițională ce constă în desene realizate cu făină de orez și pudre colorate. Atât copiii, cât și adulții, sunt invitați sa deseneze mandale, să picteze pe ceramică simboluri indiene sau să își facă un tatuaj temporar cu henna

În zona expozițională a festivalului vor fi prezenți comercianți cu produse artizanale, bijuterii și articole vestimentare tradiționale, ingrediente specifice bucătăriei indiene, produse handmade de inspirație indiană, precum și specialități culinare ce aduc în farfuriile publicului bucureștean gusturile inconfundabile ale mirodeniilor indiene. 

Programul complet al evenimentelor va fi publicat înainte de eveniment pe site-ul www.namasteindia.ro și pe platformele de social media Facebook și Instagram. 

Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi. Copiii au intrarea gratuită. Taxa de intrare la Grădina Botanică se achiziționează separat (bilet întreg: 10 lei, bilet redus: 5 lei). Pentru acces rapid în zona festivalului, a fost pus în vânzare un bilet online ce poate fi cumpărat de pe EVENTIM

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India. 

Sponsori: Dr. Reddy’s, Organic India, Hotel Răzvan

Parteneri culturali: Editura Herald, Editura Cununi de Stele, Centrul de Artă „Euterpe”, Universul OM, Sambodhi Studio, Prakriti School of Yoga, LECS (Liga pentru Educație, Cultură și Sport), Bhakti Marga România, Centrul de Studii Vedice ISKON București, Asociaţia SmartArt, BES România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Școala de dans Mirvani, Yash Fash Design, Asia Fest.

Parteneri media: Magic FM, National TV, National 24 Plus, Agerpres, Cărturești, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508