ICR New York celebrează vineri, 28 iunie 2024, 55 ani de la înființarea Bibliotecii Române din New York, precursorul instituțional al Institutului Cultural Român din metropola americană, printr-un program compozit care va cuprinde:
- dezvelirea unui mural comemorativ, special creat pentru această aniversare de artistul Radu Pandele în holul de intrare al Institutului;
- deschiderea unui expoziții documentare ce pune în evidență câteva dintre momentele importante ale acestor peste cinci decenii de diplomație culturală românească în New York și Statele Unite, realizată cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României;
- dialog cu Alexandru Grigorescu, profesor de relații internaționale la Chicago, fiul profesorului, scriitorului și academicianului Dan Grigorescu, primul director al Bibliotecii Române din New York.
De altfel, întregul eveniment este așezat sub egida simbolică a profesorului Dan Grigorescu, unul dintre cei mai importanți americaniști ai României care, ca director al primului centru cultural românesc din America, a fixat un standard de excelență al acțiunii culturale externe încă pertinent în diplomația culturală românească de astăzi.
Muralul aniversar, intitulat “Wisdom & Reflection” („Înțelepciune și reflecție”) completează seria de portrete în oglindă ale tânărului artist român Radu Pandele.
Pe unul dintre pereții holului de intrare se distinge o siluetă feminină, grațioasă și meditativă, care ține în mână o carte și e la rândul ei purtată de o mână imensă, sugerând spațiul protector al bibliotecii şi relaţia intimă dintre personaj şi universul cultural. Pe peretele opus al holului de intrare, chiar pe scările care duc la etaj, se întinde un alt portret supradimesionat, asemănător unei zeițe antice, realizat din linii și culori care îi conferă dinamism. Motivul mâinii reapare și aici, întărind același simbolism. Un alt motiv prezent este cel al bufniței, simbol al înțelepciunii, care a fost emblema Bibliotecii în primii ani de funcționare și a fost recuperată și ca emblema aniversării a 55 de ani de la înființarea acesteia. Pe lângă asta, culorile steagului românesc și ale celui american apar, subtil, în diferite puncte ale compoziției, subliniind ideea colaborării culturale transatlantice.
Profesorul Alexandru Grigorescu va evoca personalitatea tatălui său, academicianul Dan Grigorescu, încercând să reconstituie directoratul său în fruntea Bibliotecii Române din New York, în contextul politic și diplomatic al vremii.
Biblioteca de la New York a fost înființată în anul 1969, ca urmare a destinderii relațiilor româno-americane. În condițiile complicate ale Războiului Rece, decizia de a crea o instituție unică pentru gestionarea relațiilor culturale româno-americane, fără precedent chiar și în rândul altor țări aflate în orbita Uniunii Sovietice, a reprezentat un moment cu adevărat istoric. În deceniile care au urmat, indiferent de denumirea sa – Bibliotecă, Centru sau Institut –, în perioade de dinamism și expansiune, dar și de regres și marginalizare, Biblioteca/ Centrul/ Institutul a rămas epicentrul diplomației culturale instituționale a României în spațiul nord-american, având misiunea exclusivă de a întări relațiile culturale transatlantice.
În deschiderea evenimentului, vor susține intervenții domnul Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și președintele rețelei EUNIC, E.S. domnul Cornel Feruță, Reprezentatul României la ONU, precum și domnul Dorian Branea, directorul ICR New York.
Grafica expoziției documentare și materialele de promovare realizate în cadrul proiectului au fost realizate de cunoscutul grafician Petru Șoșa.
Detaliile evenimentului și informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICR New York, la adresa https://www.rciusa.info/post/the-historic-center-of-romanian-cultural-diplomacy-in-the-united-states-celebrates-its-55th-annivers
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw