spot_img

”Cartierul LiterArt”, un show memorabil de poezie și blues

Ultima secvență publică a proiectului ”Cartierul LiterArt” de joi, 6 iunie 2024, a făcut neîncăpătoare sufrageria Teatrelli/CREART,  într-un show memorabil de poezie și blues. Poeții Ligia Keșișian, Gabriela Toma, Bogdan Ghiu și Teodor Dună, alături de Mike Godoroja & Blue Spirit, au citit din cărțile lor premiate recent și au rezonat cu sonuri muzicale create în improvizații de poezie, blues și Art-Rock.

Alături de protagoniștii serii au fost șase adolescente de la Liceul Teoretic Național (Alexandrina Maria Irimia, Letiția Radu) și Liceul Greco-Catolic “Timotei Cipariu” (Denisa Pleșca, Andreea Ilinca Stancu, Ioana Maria Vasilescu, Ștefania Vâscu), care au participat, în ultimele luni, la atelierele de scriere și lectură creativă coordonate de Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, în cadrul acestui program.

Invitatul special al evenimentului a fost artistul și designerul Dorin Negrău, prezent cu proiectul ”Chimeșa. The Old Blues”, Galeria Creart, , un solo show care îmbină moda, instalația textilă și moștenirea culturală într-un concept inedit și care poate fi văzut până pe 30 iunie 2024. Dorin Negrău a citit câteva texte folclorice culese chiar de tatăl lui în anii 70!

”Cartierul LiterArt” este un proiect organizat de asociația Euro CulturArt, co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Parteneri media: AgențiadeCarte.ro și Radio România Cultural.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, din sufrageria Teatrelli CREART, care, iată, la ultima secvență a proiectului cARTierul literART, este neîncăpătoare. Am intrat atmosfera sufrageriei noastre cu acordurile trupei Mike Godoroja & Blue Spirit. După cum probabil ați citit pe agentiadecarte.ro, radioromaniacultural.ro sau noapteadepoezie.ro, partenerii media ai proiectului cARTierul literART, timp de câteva luni, împreună cu Florin Iaru am mers în mai multe licee din nordul Bucureștiului, unde am făcut ateliere de scriere creativă. Aici am adus divizia de poezie, fiindcă există și o divizie de proză, cu care vom continua într-un proiect, împreună cu Florin Iaru și Cristian Teodorescu, și care se va întâmpla în septembrie-octombrie. De altfel, cel care va deschide seria invitaților maeștri în poezie a câștigat și el un proiect AFCN cu asociația pe care o conduce. Vi-l prezint pe domnul Bogdan Ghiu, mă bucur că el este alături de noi, de proiectele noastre. O să-l rog pe Bogdan Ghiu să înceapă discursul poetic cu poeme noi, din ce observ.”

Dan Mircea Cipariu, Bogdan Ghiu și Ana Daniela Sultana

Bogdan Ghiu: ”Mulțumesc că ai remarcat, da, asociația Artlit împlinește zece ani și o să facem o caravană Artlit și traducem împreună. Voi citi niște poeme mai noi, despre care încă nu știu dacă vor ajunge într-o carte.”

Mike Godoroja & Blue Spirit

Dan Mircea Cipariu: ”Anul acesta cARTierul literART este organizat de Asociația Euro CuturArt, în colaborare cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, le mulțumesc prietenilor de aici și întregii echipe de la Creart, cu sprijinul financiar al AFCN. cARTierul literART  a propus un  proiect de promovare a culturii scrise contemporane pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Grivița, Pajura. Astăzi am invitat șase adolescente de la Liceul Teoretic Național (Alexandra Maria Irimia, Letiția Radu) și Liceul Greco-Catolic “Timotei Cipariu” (Denisa Pleșca, Andreea Ilinca Stancu, Ioana Maria Vasilescu, Ștefania Vâscu). Vom începe cu o elevă de clasa a zecea de la Liceul Teoretic Național. O invit la microfon, în aplauzele dumneavoastră, pe Alexandra Maria Irimia.”

Alexandra Maria Irimia

Alexandrina Maria Irimia a citit poeziile ”Horoscop”, ”Visul” și ”Liane de întuneric”.

Letiția Radu, elevă în clasa aXII-a a Liceului Teoretic Național, a citit poeziile ”Statuie”, ”Răsărit” și ”Black hole”.

Evenimentul a continuat  cu un moment muzical susținut de formația Mike Godoroja & Blue Sprit, care a interpretat melodia ”Amintiri din Vama Veche”.

Gabriela Toma

Dan Mircea Cipariu: ”O să o invit pe Gabriela Toma, ea are o carte absolut minunată, apărută la prestigioasa editură Tracus Arte. Acuma, nu întâmplător în stânga ei se află chiar directorul editorial al editurii, Teodor Dună. Carte se numește Crivacul , o carte care a primit premiul AgențiadeCarte și premiul APLER. Ea pregătește acum o carte pentru copii, Posh, și o carte de interviuri. În aplauzele dumneavoastră, Gabriela Toma!”

Dan Mircea Cipariu: ”Ligia Keșișian a ras, ca să zic așa, cele mai importante premii pentru al treilea ei volum, Anul tigrului de apă, apărut la Casa de Editura Max Blecher în noiembrie 2023. O invit la microfon pe Ligia Keșișian!”

Ligia Keșișian

Ligia Keșișian a citit trei poeme din ”Anul tigrului de apă”.

Dan Mircea Cipariu: ”Acum a venit rândul lui Teodor Dună. Cea mai recentă carte a lui a apărut în 2022 la Editura Nemira, ”Flașneta Babel”. El este unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani, din generația 2000. Este de asemenea un  important editor de poezie, fiind directorul editorial al Editurii Tracus Arte.”

Teodor Dună

Teodor Dună: ”Voi citi niște poezii mai vechi, mai sentimentale, scrise acum paisprezece-cincisprezece ani.”

Denisa Pleșca, clasa a IX-a B, Liceul Greco-Catolic Timotei Cipariu, a citit poeziile ”Lecția de dans”, ”Sfetnic bun” și ”atracție fatală”.

Andreea Ilinca Stancu, clasa a X-a A, Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu”, a citit poeziile ”detox” și ”exces”.

Ioana Maria Vasilescu

Ioana Maria Vasilescu, clasa a X-a A, Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”, a citit poeziile ”viața unui șevalet”, ”tatami” și ”purificare”.

Ștefania Vâscu, clasa a X-a, Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu”, a citit poeziile ”Păduri furioase”, ”Mașina timpului” și ”Poem de vară”.

Ștefania Vâscu

Dan Mircea Cipariu: ”Prefațând Chimeșa. The old blouse, Dorin Negrău a pornit de la un costum popular din zona Crișului Negru, Bihor, realizat de bunica sa pentru una din fetele ei. Această piesă a reprezentat pentru artist etalonul feminității, fiind și cea care i-a deschis calea către colecțiile de la New York Fashion Week. De altfel, duminică, 7 iunie 2024, Muzeul Țăranului Român găzduiește o expoziție foarte interesantă, un dialog între Chimeșa. The old blouse și celelalte expoziții ale muzeului. L-am rugat pe Dorin Negrău să citească câteva texte care au fost culese, l-au avut drept informator, chiar pe tatăl domniei sale.”

Dan Mircea Cipariu și Dorin Negrău

Dorin Negrău: ”Vă mulțumesc pentru invitație. Până a ajunge la textele tatălui meu o să citesc niște versuri pentru copii pe la care cântam pe ulițele copilăriei în Crișul Negru”.

Mike Godoroja: ”Această serată, al cărei suflet și putere cervicală este Dan Mircea Cipariu, are în ea mai mult decât pasiunea lui pentru poezie, are în ea dorul nostru de poezie. Cu voia dumneavoastră, vă mulțumim pentru această seară și vom încheia cu o piesă pe care o dedicăm lui Dan Andrei Aldea. ”

Tudor VOICU

Fotografii: Mihaela Petre

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508