spot_img

„Baladele Coralului” / „Las Baladas del Coral”, expoziție de eseu fotografic în parteneriat cu  Institutul Cervantes din București

Autorul, Joan Alvado, este un nume în plină ascensiune al fotografiei contemporane, cu expoziții în spații culturale celebre de pe mapamond, ale cărui proiecte au fost reflectate de cele mai importante publicații din lume: Newsweek, CNN, The Washington Post, El País, Der Spiegel, The Guardian, Liberation, Fisheye, Burn Magazine sau Leica Fotografie International.

Din 18 iunie 2024, în cadrul  Anualei de artă și știință Neo Art Connect. Ediția a II-a,  Institutul Cervantes din București găzduiește expoziția „Baladelel Coralului” / „Las Baladas del Coral”, un proiect inedit de eseu fotografic aflat la jumătatea distanței dintre documentar și călătorie imaginară, semnat de artistul spaniol Joan Alvado.

Evenimentul de deschidere de marți, 18 iunie, ora 18:30, are loc în prezența artistului-fotograf, Joan Alvado.

Fotograful Joan Alvado, cunoscut pentru tehnica sa de folosire a imaginației ca instrument de reinterpretare a teritoriului și de transcendere a reprezentării documentare, a reunit în proiectul „Baladelel Coralului” / „Las Baladas del Coral” un număr de 44 de fotografii, pe care iubitorii de fotografie din capitală le vor putea vedea cu acces gratuit în perioada 18 iunie – 19 iulie.

În august 1917, în timpul Primului Război Mondial, vaporul Llanishen a fost lovit de torpilele unui submarin german în apropierea coastei din Cadaqués, naufragiind în golful Es Caials. Familia Kontos, o familie de marinari greci, a sosit la Alt Empordà pentru a se ocupa de lucrările de dezmembrare a navei. Până la urmă, aceștia s-au stabilit în Cadaqués, pentru a-și câștiga existența ca scafandri și pescari de corali la Cap de Creus, dedicându-și restul vieții explorării adâncurilor mării.

Pornind de la această cronică adevărată, „Baladele Coralului” / „Las Baladas del Coral” este un eseu fotografic aflat la jumătatea distanței dintre documentar și călătorie imaginară ce ne poartă cu gândul către un roman de aventuri. Protagoniștii expoziției sunt oameni, animale și plante care viețuiesc în simbioză cu lumea adâncurilor, atât de necunoscută autorului, într-un cadru atât unic și de o forță telurică deosebită precum Cap de Creus.

Proiect a fost dezvoltat în cadrul rezidențelor artistice ale festivalului In-Cadaqués din 2022.

Fotograful Joan Alvado (Altea, 1979) locuiește la Barcelona din anul 2005. Cu ajutorul imaginației, reușește să reinterpreteze mediul în lucrările sale și să depășească reprezentarea documentară.

O parte din lucrările sale fac parte din colecții publice și private din Germania, Statele Unite, Portugalia, Franța și Spania. A expus în spații precum Palau de la Virreïna (Barcelona), Fototeca de Cuba (Havana), Forum das Artes (Braga, Portugalia), Fundația Antonio Pérez (Cuenca), Festivalul Circulations (Paris), Institutul Cervantes din Belgrad și Fundația Michael Horbach din Köln.

Proiectele sale au fost publicate în presa internațională, precum Newsweek, CNN, The Washington Post, El País, Der Spiegel, The Guardian, Liberation, Fisheye, Burn Magazine, Leica Fotografie International (LFI) sau La Repubblica.

În 2021, Alvado a primit din partea studioului de artă Land Art FAR021.3 și a Primăriei Arcos de Valdevez invitația de a participa la o rezidență artistică în nordul Portugaliei. Astfel, a luat naștere proiectul „Os Batismos da Meia-noite”, după mai multe luni în care artistul a observat la fața locului cum izolarea unui mediu natural poate modela credințele spirituale ale locuitorilor din cele mai vechi timpuri până în prezent. În 2022, proiectul a fost distins cu Premiul Galicia pentru fotografie contemporană. Proiectul a fost expus la Fórum das Artes din Braga (PT), în cadrul festivalului Encontros da Imagem, precum și într-o instalație de Land art în localitatea Arcos de Valdevez (PT).

Întregul program al Anualei se regăsește  în cadrul platformei neoartconnect.ro.

În acest an rețeaua NAC conectează 10 județe: Constanța, Bihor, Arad, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, Prahova, Vâlcea și Bacău cu evenimentul din București, până pe 30 iulie.

Program de vizitare al expoziției: in perioada 19 -28 iunie, de luni pana joi, de la 09.00 la 20.30, in perioada 01 iulie – 19 iulie, de luni pana joi, de la 09.00 la 16.00, cu exceptia sarbatorilor legale.

Vernisajul are loc  marți 18 iunie, ora 18.30, Institutul Cervantes din București.

Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania

Co-organizatori: UNITH2B architects

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: Cemacon, Graphein, Aqua Azur, Holcim, AQUA Carpatica , Sâmburești

Parteneri media:

Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo

Plăcut de Radio Guerilla

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508