Expoziția #Șopăei! de Paul Hitter, îngrijită de Iulia Gorneanu, aduce în spațiul public o serie de desene sociale, cioburi de oglindă a unei societăți contemporane dominate de conflicte absurde, ale căror accente dramatice pălesc în fața binecunoscutei ironii ludice cu care le tratează autorul. Expoziția va fi vernisată pe 8 mai 2024, ora 18.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei 11, sector 1, București), spațiul expozițional al Asociației pentru cultură și arte Arbor.
CUVÂNTUL ARTISTULUI
Acest îndemn pe care îl cunosc din fragedă pruncie pare că a ieșit cumva din limbajul contemporan. Deși uitat la nivel lingvistic, la nivel comportamental îndemnul acesta este tot mai prezent, ruptura socială devenind nu doar foarte evidentă dar și foarte încurajată. Starea permanentă de conflict în care ne aflăm, temerile și angoasele ce ne sunt induse, conspirațiile de tot felul – unele aproape plauzibile- altele aproape incredibile- toate acestea au creat în timp un climat în care aproape nimeni nu mai suportă pe nimeni.
Segregarea este evidentă, iar motiv de segregare poate fi…orice! De la felul în care ne îmbrăcăm la felul în care iubim, de la felul în care vorbim la felul în care votăm, de la felul în care credem într-un Dumnezeu sau altul până la felul în care ne raportăm la o boală, toate acestea au contribuit și contribuie la această separare în bule ce gândesc sau simt ca noi, totodată petrecându-se antagonizarea altor bule presărate cu oameni la fel ca noi dar cu viziuni diferite asupra feluritelor evenimente sociale. Orice pretext este bun, orice motiv este suficient.
De la întoarcerea mea pe plaiurile mioritice, petrecută acum 11 ani, am trecut prin diferite stări și diferite apartenențe la feluritele bule prezente în societate. Am fost pe rînd asociat cu progresismul, apoi am sărit în corabia conservatoare, am fost chiar asociat cu o formă de extremism, am fost liberal, ortodox, iluminist sau tenebrosist, am fost „țigan” sau „bozgor”, „homofob” sau „rusofil”, devenind chiar și „satană globalistă” sau „sionist”, de multe ori aceste caracteristici ce mi se atribuiau fiind la rândul lor antagonice. E drept, ușă de biserică n-am fost nici eu. Precum un copil, am fost curios. Am fost peste tot încercând să înțeleg cât mai multe. Am desfăcut foile de ceapă, una câte una, încercând să ajung la adevăr. Dacă am ajuns sau nu la el, încă nu o pot spune cu hotărâre. Ce pot spune este că am reușit într-un final să primesc un soi de libertate, o libertate ce mă ajută să ies din orice bulă, o libertate ce mă ajută să privesc cu ironie dar și să mă privesc cu auto-ironie si umor.
În această expoziție doresc să reprezint această luptă continuă ce pare uneori antitetică pentru ca la sfârșitul zilei ea să ni se dezvăluie a fi mai degrabă veselă, mă amuz de chestiuni vitale ce par a fi serioase la prima vedere, ironizez diverse spaime ce sunt atât de clasice încât intra în postmodernism fluierând. Lucrările sunt oarecum o sumă a experiențelor trăite de mine în acești ani de maturizare, dar și o bășcălie acidă la adresa extremismelor de tot felul, de care m-am lovit sau cu care am lovit. În sfârșit, după un zbucium îndelungat, pot spune că mă simt mai liber decât acum 10 ani, îmi declar astfel independența și neatârnarea cât și speranța că, prin hazul de necaz și jovialitatea atât de specifică nouă, vom învinge! Șo’ pă ei! Cine să șo’ pă ei? Toți! Pe cine? Pe toți!
Paul Hitter
CUVÂNTUL CURATOAREI
Recunoscut internațional pentru stilul inventat (Expresionismul Balcanic), cu expoziții în galerii importante din Statele Unite ale Americii, Europa și Australia, Paul Hitter se stabilește în țară în anul 2015, atrăgând atenția mass mediei și a publicului de artă prin solo show-uri în care se reinventează tot mai surprinzător. Convertit de multe ori în pictură, desenul lui Hitter pendulează între simbolic și narativ, fiind tributar în această expoziție unei societăți generatoare de conflicte, segregare, lupte. În vechime, luptele erau ecouri ale unor ritualuri de simulare a puterilor genezice, fiind simulate în scenografii ceremoniale complexe la intrarea în anotimpul cald, la seceriș, la pragul dintre ani. În desenele lui Hitter, luptele sunt absurde, comice, lipsite de orice fel de dramatism.
Lucrările expuse par făcute în sistem maraton, pe nerăsuflate, însă mereu cu un zâmbet în colțul gurii. Nu ironic, nici amar, mai degrabă ștrengăresc. Le privești cu atenție să nu îți „scape” ceva. Apoi citești „cuvântul artistului”. Ți se pare că înțelegi mai bine, dar te reîntorci în fața desenului și rămâi pentru o vreme captiv. Acesta e mecanismul prin care creatorul te atrage în lumea lui, te face părtaș, te învăluie și ți se dezvăluie. Creativitatea lui Hitter nu cunoaște limite, iar inteligența și umorul dansează tango în ritm autohton. Intrând în expoziția Șopăei! nu ieșim din realitate, dimpotrivă, intrăm în miezul ei.
Vocabularul plastic e recognoscibil, tușa – la fel. Paul Hitter desenează cu aceeași ușurință și vervă cu care vorbește sau scrie. De data aceasta nu avem acele arhetipuri vizuale cu care artistul ne-a obișnuit, mâna lui e povestitoare, iar subiectele sunt ale zilei de azi, într-un inventar al timpului prezent. Expoziția pare a fi despre lupta, însă este despre supraviețuirea în context contemporan. Îndemnul la luptă este brutal, amintind de cel din vechime, pe când lupta reprezenta o formă de captare a puterilor magice.
Iulia Gorneanu
Program de vizitare expo #Șopăei!, la Arbor.art.room
str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București
Vernisaj: 08.05.2024, orele 18:00 – 21:00
09 mai, 19:00 – 21:00
10 mai, 19:00 – 21:00
11 mai, 12:00 – 18:00
12 mai, 16:00 – 20:00
13-14 mai, închis
15 mai, 19:00 – 21:00
16 mai, 19:00 – 21:00
17 mai, 19:00 – 21:00
18 mai, 12:00 – 18:00
19 mai, 16:00 – 20:00
20 mai, închis
21 mai, 19:00 – 21:00
22 mai, 19:00 – 21:00 închiderea expoziției
Paul Hitter este un pictor român născut în 1982, la Bucureşti. A studiat arte vizuale la Bucureşti, sub îndrumarea artistului Matei Şerban Sandu şi la München, în clasele artiştilor Nikolaus Lang, Sean Scully şi Karin Kneffel. Activitatea sa cuprinde solo show-uri şi expoziții de grup, atât în ţară cât şi în afara ei (Bucureşti, Cluj, Constanţa, Balcic, Ruse, Budapesta, Praga, Marsilia, Milano, Paris, Los Angeles, Las Vegas şi Salt Lake City, printre altele), crearea de afișe de concert și coperte de CD pentru Gogol Bordello, Rromani Music Awards Belgrade, Rona Hartner, Koza Mostra şi Fanfara Ciocârlia. Fondator al Expresionismului Balcanic, Paul Hitter abordează în lucrările sale teme sociale, mituri populare din Balcani, folclor, legende şi mitologii urbane.