spot_img

Maraton de poezie și jazz, cu 23 de lumi posibile!

În direct pe frecvențele Radio România Cultural ori prezenți în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, iubitorii de poezie și blues au onorat  ediția a XVI-a a Maratonului de Poeziei și Jazz, sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 19.00-22.00. O ediție unică în spațiul nostru cultural pentru că a prezentat 23 de poete din generații literare diferite care au susținut lecturi publice de câte aproximativ 6 minute: Cătălina Bălan, Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu, Cristina Drăghici, Domnica Drumea, Diana Iepure, Nora Iuga, Ioana Greceanu, Ligia Keșișian, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Sanda Panait, Gabriela Panaite, Simona Popescu, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Carmen Secere, Ioana Iuna Șerban, Gabriela Toma, Miruna Vlada, Florina Zaharia, Emilia Zăinel. De asemenea, au susținut recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Oana Cătălina Beța, Nadia Trohin și Mircea Tiberian. Amfitrionii Maratonului au fost Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru.

Organizatori: Primăria Municipiului București  prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București  și asociația EURO CULTURART.

 Parteneri: CopyRo și Opera Scrisă.ro. Co-producător: Radio România Cultural.

AgențiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului. Intrarea la eveniment a fost gratuită.

Dan Mircea Cipariu și Nora Iuga

Evenimentul a fost deschis, în direct la Radio România Cultural, de amfitrionul Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu din Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București de unde transmitem în direct pe frecvențele Radio România Cultural a XVI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz. Un maraton, după cum se va vedea și auzi, al poetelor și al interpretelor de jazz prin care oferim publicului din București și din toată România stilistici explozive, polifonice, și, mai ales, biografii subiective și lumi posibile, unele mai autentice și mai spirituale decât lumea noastră de azi pe mâine. Veți asculta 23 de poete din generații literare diferite într-un Maraton unicat, la feminin.

Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București  prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București  și asociația EURO CULTURART. Parteneri: CopyRo și Opera Scrisă.ro. Co-producător: Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului. 

Câteva mulțumiri speciale celor cu care am pornit acum 16 ani Maratonul și care au fost prezenți în fiecare ediție: Anamaria Spătaru, producătorul Radio România Cultural, Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, Maestrul Mircea Tiberian și artistul vizual Mihai Zgondoiu. Nu în ultimul rând, salutări și mulțumiri speciale doamnei Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București, mereu aproape de Maraton și care găzduiește și în acest an Maratonul de Poezie și Jazz.

Deschidem a XVI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz cu o poetă carismatică, cu mare succes în spațiul literar german și care a publicat una dintre cele mai bune cărți de poezie apărute în 2023, la editura Nemira, e vorba despre Fetița striga-n pahar. Poezia este pentru Nora Iuga fața nevăzută a lunii.”

Nora Iuga: ”Sunt fericită ori de câte ori mă aflu în fața unui public, cam atât mi-a mai rămas în materie de dragoste”. Nora Iuga a citit poeziile ”Cortina”, ”Amorul e-un copil pribeag” și ”Balada bretonului blond”, iar publicul i-a răspuns cu un lung moment de aplauze la scenă deschisă.

Dan Mircea Cipariu și Ioana Crăciunescu

Dan Mircea Cipariu: ”Ioana Crăciunescu a publicat, în 2021, volumul de poezie Chit sau dublu, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anului 2021. Între Bulbucata și Sighișoara, între marele și micul Paris, Ioana Crăciunescu face din biografia sa un act profund de poezie.”

Ioana Crăciunescu: ”Îmi pare bine să fiu aici și la această ediție. Primul poem, din volumul Mon General, i-l dedic Norei Iuga.” Cunoscuta actriță și poetă a recitat două texte din volumul ”Mon General” (Tracus Arte, 2017) și două texte dintr-un volum în lucru, care va fi intitulat ”Sancho Panza”.

Dan Mircea Cipariu și Magda Cârneci

Dan Mircea Cipariu: ”În februarie 2024, la Editura Casa Radio-Radio România i-a apărut audiobookul Insurecţii / Incantaţii. Președintă de onoare a PEN România (pe care l-a condus între 2011-2019), Magda Cârneci este în prezent director editorial al revistei de arte vizuale ARTA. Magda Cârneci găsește mereu în arta sa un punct de vedere prin care lumea noastră de azi pe mâine să fie mai bună și mai etică.”

Magda Cârneci: ”Îi mulțumesc lui Dan Mircea Cipariu pentru tenacitatea cu care a reușit să țină în viață această mică instituție culturală timp de șaisprezece ani. Astăzi voi citi două poeme cu temă politică”. Magda Cârneci a citit poemele ”O suferință oceanică” și ”Manifest pentru Europa”.

Dan Mircea Cipariu: ”Simona Popescu a publicat, în 2022, cea mai premiată carte de poezie din ultimii ani, Cartea plantelor și animalelor (Editura Nemira, colecția Vorpal). Inspirat de această minunată carte, regizorul Radu Afrim a montat la Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș spectacolul Ierbar care face săli pline în toată țara.”

Simona Popescu a citit câteva poezii, printre care ”Florile binelui”, din volumul ”Cartea plantelor și animalelor”. 

Dan Mircea Cipariu: ”Ioana Iuna Șerban este curator la MARe/Muzeul de Artă Recentă, poetă și doctor  în filologie, la CESI/Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, unde a scris o lucrare despre nou în teorii și practici ale artei contemporane. În 2021, la editura Vellant, i-a apărut al doilea volum de poezie – Un viitor care se potrivește trecutului –volum nominalizat pentru Premiul Tânărul Poet al Anului 2021.”

Ioana Iuna Șerban: ”Mulțumesc pentru invitație, este al doilea Maraton la care particip și mă bucur să fiu aici.” Ioana Iuna Șerban a citit câteva poezii, printre care ”Iubirea e rutină”. 

Dan Mircea Cipariu: ”Mircea Tiberian este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați interpreți de jazz români din toate timpurile. Din 1991, când a înființat  Departamentul de Jazz Universitatea Națională de Muzică din București, numele său este sinonim cu Profesorul de Jazz al României. În 1974, la prima ediţie a Festivalului de la Sibiu, elevul de 18 ani Mircea Tiberia a debutat pe o scenă unde a cântat alături de legendarii jazzmeni Johnny Răducanu – contrabas şi Eugen Gondi – baterie. Sărbătorim, așadar, 50 de ani de la debutul său și 50 de ani de carieră prestigioasă pe scena jazzului.”

Mircea Tiberian: ”Mulțumesc foarte mult, voi cânta pentru început improvizații pe două teme: Partea întunecată a dimineții și Valsând de unul singur”. A XVI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz a continuat, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, cu un moment muzical susținut de Mircea Tiberian.

Dan Mircea Cipariu: ”Membră fondatoare a primei mișcări literare importante post-2000 din România, Fracturi, Domnica Drumea debutat în 2004 cu volumul Crize (Editura Vinea), volum care a fost distins cu Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București. A tradus mai multe cărți de literatură contemporană din limba engleză. Poemele sale au fost traduse în suedeză, franceză, germană, rusă, cehă.”

Domnica Drumea a citit poezii precum ”Nu mulțimile mă agasează” sau ”Vreau un spațiu neutru”.

Dan Mircea Cipariu: ”În 2012, publică volumul Lemur pentru care primește Premiul Tânărul poet al anului, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013), carte ce a fost publicată, de altfel,  în America, la Action Books, traducere de Florin Bican (2018). În 2017, texte din volumul Tribar au câștigat premiul revistei americane Asymptote Journal (traducere de Anca Roncea), iar în 2022 Tribar a fost publicat de Saturnalia Books, SUA. De asemenea, a fost publicat în Germania, la Elif Verlag (2022, traducere de Alexandru Bulucz).” 

Andra Rotaru: ”Mulțumesc pentru prezentare și invitație, Dan”. Andra Rotaru a citit poeziile ”Este iulie” și ”Dacă mi-aș aduce aminte de tine”.

Dan Mircea Cipariu: ”Redactor-şef al revistei Dunărea de Jos din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Florina Zaharia a publicat, în 2021, volume de poezie #plânsul, Editura Junimea. În #plânsul*, o carte de poezie revelatoare a Florinei Zaharia, poetica lacrimilor prinde formă și conținut, oferindu-ne o ieșire din spaime, frici și angoase.”

Florina Zaharia: ”Mulțumesc pentru invitație, salut toate poetele din sală, din cărțile și inimile dumneavoastră”. Florina Zaharia a citit poeme precum ”Dimineața în care mă întorc de la tine” sau ”Când ți-e frică se face frig instantaneu”.

Dan Mircea Cipariu și Forina Zaharia

Dan Mircea Cipariu: ”A debutat cu volumul de poezie Mandala (Editura Vinea, 2005; ediția a doua – carte și ediție sonoră – în 2021 la Casa de pariuri literare). Oana Cătălina Ninu a publicat al doilea volum de poezie, stările intense, în 2018, la Casa de pariuri literare. Poeziile sale au fost traduse în franceză, engleză, cehă, catalană.”

Oana Cătălina Ninu a citit, în direct la Radio România Cultural, poeziile ”Noaptea” și ”aprilie 2020. Masca”.

Dan Mircea Cipariu: ”Scriitoare și manager cultural, Cătălina Bălan este prezentă în antologii de poezie și proză din România, Republica Moldova, Franța, Belgia. În 2019 a publicat volumul de poezie Cutii (Ed. Paralela 45, colecția Avanpost). În prezent este director de marketing al Editurii Paralela 45.”

Cătălina Bălan: ”Bună seara, sunt foarte bucuroasă să fiu aici, mulțumesc Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu pentru invitație.” Cătălina Bălan a citit poezii din volumul de debut, dar și texte inedite dintr-un volum în lucru.

De la stânga la dreapta: Cristina Drăghici, Emilia Zăinel, Anamaria Spătaru, Cătălina Bălan, Diana Iepure, Sanda Panait, Dan Mircea Cipariu, Magda Cârneci, Florina Zaharia, Carmen Secere, Domnica Drumea, Ioana Greceanu, Miruna Vlada, Alina Purcaru, Ligia Keșișian și Gabriela Panaite (foto: Mihai Zgondoiu)

Dan Mircea Cipariu: ”Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022) scris de Alina Purcaru a câștigat patru premii prestigioase: Premiul Cartea de poezie a anului, decernat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, Premiul Observator Universitas, Premiul Z9 (Zona Nouă) pentru Poezie și Premiul Leibniz pentru Poezie.”

Alina Purcaru: ”Bună seara, mulțumesc pentru invitație, este, ca de fiecare dată, o bucurie să citesc la acest Maraton”. Alina Purcaru a citit poeme precum ”Degetele apăsate pe ochi dimineața”, ”Ne amintim”, ”Notă despre realitate” sau ”Adăpost”.

Dan Mircea Cipariu: ”Lector universitar în cadrul departamentului de jazz al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Nadia Trohin este o artistă cu personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. În 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Tg. Mureş şi în acelaşi an a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian alături de care a înregistrat CD-ul La margine de Bucureşti, apărut în 2011, la casa de discuri Soft Records, iar mai târziu Aleea Cosmonauţilor (2019).”

Evenimentul a continuat cu un moment muzical susținut de Nadia Trohin și Mircea Tiberian, care au interpretat variante inedite, apreciate de public, ale unor melodii cunoscute precum ”Ce dacă” sau ”Inimă nu fii de piatră”.

Dan Mircea Cipariu: ”Scriitoare și cercetătoare în studii europene și balcanice, Miruna Vlada este membră în comitetul director al organizației PEN Club România. În 2014 publică Bosnia. Partaj, editura Cartea Românească, pentru care a primit Premiul Cartea de poezie a anului la Gala Premiilor Radio România Cultural. În 2021, publică volumul Prematur, editura Cartier.”

Miruna Vlada a citi poemele ”Vindecare”, ”Orice dragoste e o formă de reciclare” și ”Doamna Tina”.

Dan Mircea Cipariu: ”A debutat, la editura Tracus Arte, în 2014, cu volumul de poezii Lanul cu sârme întinse. În 2022, la editura CDPL, Cătălina Matei publică volumul Iubirea pentru morți e cea mai mare.  Din 2013 până în 2019, a condus cafeneaua literară Tramvaiul 26.  În prezent, predă română și muzică. Este doctorandă la Facultatea de Litere din București, unde ține și un seminar de teoria literaturii.”

Cătălina Matei a citit, la microfonul Radio România Cultural, poeziile ”Mamele au două capete” și ”Tată, eu am rămas aici să-mi amintesc”.

Dan Mircea Cipariu: ”În 2022, Gabriela Toma a publicat volumul Crivacul (Editura Tracus Arte) pentru care a primit, Premiul AgențiadeCarte.ro. Anul acesta va publica romanul fantasy pentru adolescenți, intitulat Posh. În prezent, lucrează la un volum de interviuri.”

La cea de-a XVI- a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz Gabriela Toma a citit ”Scrisoare de dragoste” din ”Crivacul” și trei poeme inedite.


Dan Mircea Cipariu: ”Poetă și traducătoare, membră a PEN Club România, Ligia Keșișian a publicat cel de-al treilea său volum de poezie, Anul tigrului de apă, în noiembrie 2023, la Casa de Editură Max Blecher; pentru care a primit Premiul Tânărul Scriitor al anului 2023, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. Volumul a fost, de asemenea, nominalizat la Premiile Observator Cultural.”

Ligia Keșișian a citit poemele ”Climă și pedeapsă” și ”Nu-ți scriu”.

Dan Mircea Cipariu: ”Ioana Greceanu a avut șansa să îl aibă profesor de limba română pe marele poet Virgil Mazilescu. Peste ani devine profesoară de limba română și poetă, cu cărți premiate, apărute la editurile Vinea, Junimea și Tracus Arte.”

Ioana Greceanu a citit poeziile ”Văd, îmi ies ochii” și ”Nu încetez să mă disloc”, ambele dintr-un volum care urmează să fie publicat.

Dan Mircea Cipariu: ”Multipremiată în Republica Moldova și România, Diana Iepure coordonează o colecție de poezie la Editura Paralela 45, editură unde coordonează colecția ,Prima dragoste, prima colecție de literatură română contemporană, dedicată publicului Young Adult din România.”

Diana Iepure: ”Mulțumesc pentru invitație. Prin intermediul microfonului Radio România Cultural vreau să-i felicit pe colegii mei de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, din Chișinău, unde și eu am fost muzeograf.” Diana Iepure a citit poeziile ”Pentru tata contau lucrurile cu adevărat importante”, ”Hollywood”, ”Modă” și ”Epitaf”.

Dan Mircea Cipariu: ”O prezență deja cunoscută și îndrăgită pe scena muzicii underground bucureștene, cu o bogată activitate concertistică în Bucureşti şi în ţară, Oana Cătălina Beța experimentează mai multe genuri muzicale (fusion, jazz, soul, pop, bossa nova şi choru, folk, blues).”

Cătălina Beța și Mircea Tiberian

Maratonul de Poezie și Jazz a continuat cu muzica interpretată de îndrăgiții Oana Cătălina Beța și Mircea Tiberian

Dan Mircea Cipariu: ”Filolog de profesie, Gabriela Panaite are două volume de versuri publicate la Editura Vinea – Căderea din prinț și Sora funestă – precum și un volum de versuri în format eBook, Poeme fado de dragoste și moarte, la Editura Letras (colecția Pessoa). Revista Luceafărul i-a publicat și câteva traduceri  din proza scurtă a lui Mihail Bulgakov.”

Gabriela Panaite: ”Mulțumesc mult, Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu și Mircea Tiberian.” Gabriela Panaite din ambele volume publicate poeziile ”Visătorul”, ”Casa mea”, ”Sora în visul sălbatic” și ”Sora funestă”.

Dan Mircea Cipariu: ”Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București-Poezie, cu mai multe cărți de poezie apărute,  Carmen Secere a publicat, în 2023, volume Blank. Poezia sa a fost tradusă în engleză, franceză, italiană, spaniolă.”

Carmen Secere a citit, la microfonul Radio România Cultural, poeziile ”Nu există decât războaie și încercări”, ”Duminica nimănui” și ”Rupți în genunchi”.

Dan Mircea Cipariu: ”Medic rezident pediatru și poetă, Cristina Drăghici a debutat editorial cu volumul Anticorp, în 2019, la Editura Charmides. A publicat povestiri în Cartea Sângeorzului, volumul II – 2022, Editura Charmides. A fost performer în cadrul seriei SWORDS – Spoken Word Sesssions, eveniment inițiat și moderat de Cosmin Perța.”

Cristina Drăghici a citit poemul ”La aproape 30”.

Alina Purcaru, Anamaria Spătaru, Miruna Vlada, Dan Mircea Cipariu, Domnica Drumea, Diana Iepure, Cătălina Bălan, Carmen Secere și Ioana Greceanu (foto: Mihai Zgondoiu)

Dan Mircea Cipariu: ”Consultant în economie comportamentală și trainer senior la Behavi LAB, Emilia Zăinel a publicat două volume de poezii publicate la editura Tracus Arte: În afara timpului (2015) și Eram cu toții (2021). Este lector la Digital Hub Academy, Brașov, unde predă cursul de Customer Behavior.”

Emilia Zăinel a citit câteva poezii din cel mai recent volum publicat, ”Eram cu toții”, Tracus Art, 2021.

Dan Mircea Cipariu: ”Președinte, cofondator si coordonator departamentul de psihoterapie și cercetare holistică la Asociația Română de Terapii în Autism și ADHD, Sanda Panait (Gligu) este  membră a Uniunii Scriitorilor din România. Are în pregătire un nou volum de poezie, ”Fata din spatele umbrelor”.  Își pregătește debutul în roman cu Noaptea Evreului.” 

Sanda Panait: ”Mulțumesc, Dan Mircea Cipariu, pentru invitație și pentru că într-o lume tot mai acaparată de material pariezi pe vibrația sufletului.” Sanda Panait a citit câteva poezii, printre care ”Mileul alb”, text din volumul în lucru, intitulat ”Fata din spatele umbrelor”.

Dan Mircea Cipariu a susținut un moment ”in memoriam” Cornelia Maria Savu și Vlad Ciobanu. Amfitrionul Maratonului de Poezie și Jazz a citit poemul ”Allons enfants”, un text scris și dedicat de regretata poetă Cornelia Maria Savu sculptorului Vlad Ciobanu, poem publicat în volumul ”Roman cu sertare”, apărut în 2005 la Editura Vinea, cu copertă și grafică de Mihai Zgondoiu.

Evenimentul s-a încheiat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, în direct la Radio România Cultural, de Noaptea Europeană a Muzeelor, cu un microrecital Nadia Trohin și Mircea Tiberian.

Tudor VOICU

Fotografii de Lizuca BÎGU / Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508