spot_img

Jurnalistul Ionuț Bonoiu lansează la Bookfest, pe 30 mai, reeditarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”, de Dimitrie Hagi Theodoraky 

Colecția BusinessPedia, un demers al jurnalistului Ionuț Bonoiu menit să recupereze istoria antreprenoriatului românesc prin reeditarea, în condiții grafice de excepție, a unor cărți vechi care vorbesc despre începuturile antreprenoriatului în România, continuă cu lansarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”. Acesta reunește lucrarea publicată în urmă cu aproximativ 100 de ani de D. Hagi Theodoraky, într-o ediție îngrijită de domnul Andrei Pippidi. Evenimentul va avea loc la Salonul Internațional de Carte Bookfest, pe 30 mai.

Volumul își invită cititorii într-o călătorie istorică, deschizându-le poarta către o lume a negustorilor de odinioară și oferind o perspectivă unică asupra evoluției comerțului și industriei. Prin relatarea unor întâmplări personale și a unor evenimente marcante din trecut, cititorii sunt ghidați prin multe aspecte ale vieții cotidiene a negustorilor, de la căile de comunicație și de la modul în care se realiza schimbul de produse la detalii despre bresle sau isnafuri. În „Amintiri din trecutul negustoresc”, Dimitrie Hagi Theodoraky, fostul Președinte al Camerei de Comerț la începutul secolului al XX-lea, rememorează specificul breslelor și al ocupațiilor din București, după cum acesta relatează: „Îndemnat de prietenii mei din comerț și industrie a scrie cele ce am putut aduna de la bătrânii negustori și industriași, cum și cele petrecute de mine, ca membru și președinte al Camerei de Comerț din București, timp de mai bine de treizeci de ani, încerc, pe cât memoria mă va ajuta, a face istoricul acestui trecut, cum și partea anecdotică la care negustorimea noastră era părtașă.”

Ionuț Bonoiu, jurnalist cu peste 23 de ani în presa de business și Președintele Asociației pentru Dezvoltare prin Antreprenoriat și Cultură Financiară Antreprenorescu, declară: „Cu fiecare pagină răsfoită, ne sunt dezvăluite nu numai strategiile comerciale, dar și valorile, tradițiile și speranțele oamenilor care au trăit în acele timpuri. „Amintiri din trecutul negustoresc” devine, astfel, nu doar un document istoric, ci și o sursă de inspirație, reamintindu-ne că istoria este vie și că încă ne modelează prezentul și viitorul, în speranța că, învățând din lecțiile trecutului, vom construi un viitor mai bun. Prin includerea prezentei lucrări în colecția BusinessPedia, lansată în anul 2023, ne dorim să le oferim cititorilor nu doar o lecție de istorie, ci și inspirație pentru propriile aspirații antreprenoriale. Să privim înapoi spre trecutul negustoresc nu doar cu nostalgie, ci și cu dorința de a învăța și de a construi pe fundațiile solide lăsate de predecesorii noștri.” Inițiatorul colecției BusinessPedia adaugă faptul că misiunea asumată prin demersul de republicare a unor lucrări semnificative pentru istoria afacerilor din România este aceea de a conserva și promova patrimoniului cultural, istoric și economic al României, oferind în același timp o perspectivă profundă asupra economiei și asupra antreprenoriatului local.

Lansarea de la Salonul Internațional de Carte Bookfest, Scena ARENA, Pavilion B2, Romexpo, din 30 mai,  de la ora 12:00 va fi însoțită de o dezbatere cu tema „Tradiție vs. inovație în afaceri”. Ionuț Bonoiu și invitații săi, reprezentanți ai mediului de business local, vor discuta despre modul în care pot influența oamenii de afaceri dezvoltarea socială a comunităților și despre etica și responsabilitatea în afaceri în secolele XIX-XX și în prezent. 

Colecția BusinessPedia a fost lansată în 2023 odată cu reeditarea volumului „Negustorii de odinioară”, de dr. Nicolae I. Angelescu. O parte din tirajul titlurilor apărute în cadrul colecției BusinessPedia va fi pusă cu titlu gratuit la dispoziția mediului academic, în încercarea de a contribui la creșterea gradului de alfabetizare economică și de a cultiva interesul pentru istoria dezvoltării economice și a spiritului antreprenorial.

Despre colecția BusinessPedia

Este cel mai amplu demers de recuperare a istoriei businessului românesc. De ce alegem să ne uităm în trecut? Pentru a învăța lecții, pentru a nu repeta greșeli și, mai ales, pentru a arăta că ne respectăm rădăcinile. Punând laolaltă poveștile care au construit businessul românesc, colecția BusinessPedia va fi manualul de istorie al viitorilor antreprenori români de succes.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508