Vernisaj: miercuri, 22 mai 2024, ora 18:00
Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București
Accesul la vernisaj este gratuit.
Ambasada Georgiei și Muzeul Hărților vă invită miercuri, 22 mai 2024, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „Georgia – The Cradle of Wine / Georgia – Leagănul vinului”.
Expoziţia este deschisă în perioada mai – iunie 2024, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 – 18:00. Prețul biletului este 10 lei biletul întreg, 5 lei biletul pentru seniori, 2,5 lei biletul pentru elevi și studenți.
„Georgia – The Cradle of Wine / Georgia – Leagănul vinului” este un proiect curatoriat de David Chachava, consilier al Ambasadei Georgiei și Ioana Zamfir, muzeograf la Muzeul Hărților, și își propune să promoveze cultura și tradiția georgiană a vinului, creând legături între patrimoniul muzeului și colecțiile altor instituții. Expoziția prezintă o serie de fotografii, hărți vechi, costume și obiecte legate de producția vinului și de cultura georgiană, care provin de la: Muzeul Național al Georgiei, Administrația Națională de Turism din Georgia, Agenția Națională a Vinului din Georgia, Biblioteca Națională a Parlamentului din Georgia, Ambasada Georgiei și Muzeul Hărților.
Georgia este o țară cu o civilizație străveche și o cultură bogată, caracterizată de un alfabet și o limbă unice. De asemenea, este cunoscută ca fiind cea mai veche regiune viticolă din lume, unde vița de vie a fost cultivată încă de acum 8 000 de ani. Această afirmație își găsește susținerea științifică în descoperirea arheologică a unor semințe vechi de 8 000 de ani ale soiului de struguri „Vitis vinifera sativa”, într-o așezare neolitică din estul Georgiei, în 2015; acestea se aflau împreună cu amfore masive de argilă pentru fermentarea vinului, numite „Qvevri” („ქვევრი”). Numeroși etimologi consideră că termenul generic modern de „vin” derivă din echivalentul georgian antic – „gvino” („ღვინო”).
Bogată în legende, ceremonii, tradiții, cultura georgiană este bine cunoscută pentru respectul său profund față de vinificație. Mulți poeți, scriitori și călători celebri descriu Georgia ca fiind un ținut cu tradiții străvechi de cultivare și producție a vinului. Printre primii se numără Apollonius din Rodos, care laudă Georgia în poemul său epic „Argonautica”, scris în jurul anului 295 î.Hr.
Excelența și unicitatea vinurilor georgiene se datorează în mare parte soiurilor de struguri indigene și combinației perfecte între sol și condiții climatice. Secole de încercări au dus la apariția unor vinuri distincte pentru fiecare regiune, de la vinuri albe ușoare la vinuri roșii bogate și vinuri de desert delicioase, inclusiv „Ice wine”. Acestea fiind spuse, se poate concluziona că Georgia produce vinuri care se potrivesc oricărui gust.
Devotamentul minuțios față de vița-de-vie a salvat peste 500 de soiuri de struguri georgieni autentici, dintre care 38 contribuie astăzi la producția comercială de vin. În 2013, metoda tradițională georgiană de vinificație „Qvevri” a fost recunoscută de UNESCO ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Acest lucru a făcut din „Qvevri” un simbol al rădăcinilor culturale profunde ale vinului georgian și al autenticității tradițiilor sale.
Cu o tradiție de cultivare de 8 000 de ani, marcată de tehnicile unice de vinificație „Qvevri” și de utilizarea unor soiuri autohtone distincte, vinul georgian continuă să demonstreze un potențial de creștere excelent la nivel mondial și este în prezent exportat în peste 60 de țări.
Muzeul Hărţilor din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul îşi propune ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul găzduiește expoziții temporare realizate în parteneriat cu diferite instituții, construind astfel legături între colecțiile acestora și patrimoniul propriu. https://www.muzeulhartilor.ro.
Parteneri media: Radio România Cultural, Historia, Acc Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.