spot_img

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume”

Luna aprilie 2024 vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes. De data aceasta, este vorba despre o serie de patru filme documentare reunite sub motto-ul „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume” – patru producții cinematografice care ne permit să cunoaștem oameni ale căror vieți sunt marcate de aventură, și nu întotdeauna în conotația cea mai pozitivă a cuvântului. Mai mult, regia acestor filme ne vorbește despre locul din care pornesc și din care se dezvoltă aceste povești despre pierdere, dar și despre supraviețuire și depășire a unor momente dificile.

Documentarele vor fi transmise cu acces gratuit și subtitrate în limba engleză pe canalul de VIMEO al instituției, în fiecare zi de joi, începând cu ora 11:00 dimineața (ora României), timp de 96 de ore.

Noua serie este realizată în parteneriat cu Festivalul DocsBarcelona, un eveniment care, de-a lungul unui sfert de secol, a pariat și susținut creațiile cinematografice a căror tematică este realitatea, un festival martor (sau care depune mărturie) la evoluția atât a genului, cât și a societății și a tot ceea ce o privește.

„Propunem patru filme care contestă stereotipurile de gen și construcțiile sociale care au susținut patriarhatul capitalist timp de secole, în ton cu actuala recrudescență a feminismului care a avut loc după #MeToo și cu modul în care noile tehnologii conectează oameni, experiențe și situații care pun sub semnul întrebării modelele normative stabilite.

Cele patru personaje din filmele pe care le prezentăm sunt, în cele din urmă, oameni care locuiesc într-un loc de rezistență, care își caută locul în lume în afara narațiunii normative și a convențiilor sociale. Sunt personaje care ne reprezintă, pentru că vin să ne explice ceea ce nu am putut sau nu am vrut să vedem în legătură cu o violență sistemică susținută în timp și la care participăm iremediabil. Fără îndoială, ceva din acești protagoniști locuiește în fiecare dintre noi.

Astfel, prezentăm, pe de o parte, două filme care oferă spațiul privilegiat al cinematografiei femeilor care au refuzat să-și supună libertatea individuală legilor patriarhatului. Femei care s-au emancipat, depășind obstacole de nedescris, și care au decis să fie ele însele mai presus de orice, chiar dacă prețul plătit a fost adesea singurătatea. 

Pe de altă parte, prezentăm două filme care explorează modul în care o patriarhatul afectează și violentează și bărbații.

Sunt filme care ne deschid ochii asupra complexității violenței structurale în care trăim și ne dezvăluie faptul că, într-un astfel de sistem opresiv, nimeni nu câștigă sau pierde, ci mai degrabă pierdem cu toții”, a declarat Anna Petrus, director artistic al DocsBarcelona. 

Program filme:

04.04- 08.04 | La Chana, regia: Lucija Stojevic (Spania, 2017, 82 minute)

La Chana dezvăluie povestea unei dansatoare de flamenco mitice care a atins apogeul celebrității pentru ca apoi să se afunde în anonimat. Este vorba despre dansatoarea autodidactă Antonia Santiago Amador, cunoscută sub numele de La Chana, cea care, între 1960 și 1980, a fost una dintre cele mai mari vedete ale lumii flamenco, uimind prin stilul său inovator, rapid și prin utilizarea inventivă a ritmului. Senzuală, vulnerabilă, dar aparent invincibilă, ea ne transpune în esența pasiunii sale în momentul în care revine pe scenă după o pauză de douăzeci și cinci de ani.

11.04-15.04 | Los Bilbao, regia: Pedro Speroni (Argentina, 2022, 74 minute)

Documentarul spune povestea lui Iván Bilbao, care se întoarce acasă, în orașul Chascomús (Argentina), după cinci ani de închisoare. Soția sa, Yamila, și fetița sa, Luz, îl așteaptă. Camera de filmat a lui Pedro Speroni, aproape ca un personaj invizibil, se infiltrează în această familie care încearcă să se întoarcă la normalitate și ne arată că întoarcerea nu este deloc ușoară.

18.04-22.04 | Light Falls Vertical, regia: Efthymia Zymvragaki (Spania-Germania-Italia- Olanda, 2022, 85 minute)

Efthymia Zymvragaki primește o propunere de a relata fapte din partea unui bărbat care mărturisește că a fost abuzat; o peliculă menită a investiga viziunea violenței autorului. Cu meritul și de a fi avut curajul de a spune o poveste la persoana întâi, lungmetrajul de debut al regizoarei elene abordează problema violenței care apasă atât de greu asupra societății actuale, cu intenția de a trata această temă dintr-o perspectivă complexă și intimă.

25.04- 29.04 | Querida Sara, regia: Patricia Franquesa (Spania-Serbia-Norvegia, 2021, 60 minute)

Documentarul este un portret emoționant al Sarei, prima femeie șofer de taxi din Afganistan. Regizoarea spaniolă Patricia Franquesa surprinde forța unei femei puternice care trece de barierele unei societăți patriarhale. Relația dintre Patricia Franquesa, regizoarea acestui documentar, și Sara ne este propusă ca o poveste de prietenie al cărei fir este legat de privirea din fața camerei de filmat, căreia protagonista documentarului îi vorbește în permanență.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508