În seara aceasta, 27 martie 2024, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta 38) debutează o nouă serie de filme cu acces gratuit. Este vorba despre seria de filme peruane care însoțește expoziția „MARELE DRUM INCAȘ. Peru: integrare și diversitate”, găzduită în sala de expoziții a institutului până pe data de 17 aprilie 2024.
Seria de filme reunește două documentare și două filme de ficțiune de lungmetraj, subtitrate în limba engleză, la care publicul poate participa cu acces gratuit.
Documentarul transmis în seara aceasta este „Hatun Phaqcha: Tierra sana”. Realizat în 2019, sub semnătura regizoarei Delia Ackerman, a câștigat premiul publicului pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Lima din 2021, iar un an mai târziu a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film documentar la premiile Asociației Presei de Film din Peru. Documentarul evidențiază potențialul nutrițional al alimentelor indigene din Peru, importanța moștenirii lor culturale și necesitatea de a le asigura supraviețuirea
Miercuri, 3 aprilie, de la ora 19.00, va fi proiectat lungmetrajul „Wiñaypacha” (2017, regia: Oscar și Tito Catacora), care spune povestea lui Willka și Phaxsi, un cuplu în vârstă de optzeci de ani care trăiește abandonat într-o zonă izolată din Anzii peruani, la peste cinci mii de metri deasupra nivelului mării. Aceștia înfruntă mizeria și trecerea necruțătoare a timpului, rugându-se zeilor lor ca unicul lor fiu să ajungă în cele din urmă să îi salveze.
Cea de-a treia proiecție din serie, din data de 10 aprilie, începând cu ora 19.00, este cea a documentarului „Yakuqñan. Caminos del Agua”. Realizat în 2022, în regia lui Juan Duran Agurto, documentarul explorează felul în care se raportează femeile și bărbații de pe coasta peruviană, din zonele înalte și din junglă la apă și ce înseamnă apa în viața lor. În același timp, filmul le oferă cinefililor ocazia unei minunate călătorii prin peisaje de o frumusețe spectaculoasă, care începe la mare, traversează vârfuri înzăpezite și bazine amazoniene, ne arată femei și bărbați peruani care pescuiesc, lucrează pământul în zona rurală înaltă a Anzilor și navighează pe râuri în jungla amazoniană
Ultima film din serie este „Manco Cápac”, în regia lui Henry Vallejo, proiectat pe data de 17 aprilie, de la ora 19.00. Realizat în 2019, filmul a fost nominalizat în 2020 la Premiile Oscar, secțiunea „Cel mai bun film străin”.
Lungmetraj de ficțiune, „Manco Cápac” este povestea lui Elisban care ajunge în orașul Puno prea târziu pentru a-l mai găsi pe prietenul său Hermogenes, cu care ar trebui să lucreze. Fără adăpost și fără bani, el se întreține la limita supraviețuirii, cu slujbe mici și instabile, într-un oraș care îi acutizează singurătatea la fiecare pas. Inerția de a merge mai departe îl poate conduce spre un destin mai bun.
Expoziția „MARELE DRUM INCAȘ. Peru: integrare și diversitate”, pe care cinefilii o pot vizita cu ocazia proiecțiilor de film, reunește 30 de fotografii de înaltă rezoluție privind acest important sistem de drumuri andin.
Este organizată în anul în care se împlinesc zece ani de la înscrierea Qhapaq Ñan pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și în anul în care România și Republica Peru serbează 85 de ani de relații diplomatice bilaterale. În plus, în anul 2024 se sărbătorește și Bicentenarul de la bătăliile de la Junín și Ayacucho, fapte care au consolidat independența națiunilor din America de Sud.
Proiectul expozițional „MARELE DRUM INCAȘ. Peru: integrare și diversitate” reprezintă o inițiativă comună a Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii din Peru și are ca obiectiv promovarea acestui complex de drumuri reprezentativ înscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în anul 2014.