Joi, 21 martie 2024, de la ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din Bucureşti (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, și asociația Euro CulturArt au prezentat „Noaptea de Poezie”, în cadrul programului omonim ce s-a desfășurat în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.
Poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Ligia Keșișian și Sorin Gherguț, alături de inegalabilii George Mihăiță și Mircea Vintilă, au fost în sufrageria Teatrelli și în direct la Radio România Cultural. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a pregătit o instalație art-food, „o felie de poezie”, din 7 torturi cu un desen și un vers din poeții prezenți în spectacol. Evenimentul a fost transmis în direct de Radio România Cultural.
”Noaptea de poezie” a fost realizată cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Sponsori: JTI și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor, Jidvei și Colonial Events.
Inițiatorul programului este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.
”O noapte de poezie fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu din sala Teatrelli Creart, unde rezonăm cu lecturi poetice și muzicale de Ziua Mondială a Poeziei. Suntem la secvența inaugurală a programului Noaptea de Poezie, într-o transmisie în direct pe Radio România Cultural, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România. Organizatori sunt Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, și asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), având ca parteneri JTI, Opera Scrisă.ro, Colonial Events și Jidvei. Parteneri media sunt AgentiadeCarte.ro și Propagarta.ro.
Poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Ligia Keșișian și Sorin Gherguț, alături de inegalabilii George Mihăiță și Mircea Vintilă, sunt în sufrageria Teatrelli și în direct la Radio România Cultural, în următoarele 90 de minute. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a pregătit o instalație art-food, “o felie de poezie”, din 7 torturi ce au un desen și un vers din poeții prezenți în acest spectacol.
Ce magie, ce poezie, să îi poți asculta, printre șoapte, pe Mircea Vintilă, cu Miruna și cămașa ei de noapte, pe George Mihăiță, cu câteva poeme tulburătoare ale regretaților Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu, pe Ioana Crăciunescu, cu lumea ei magică dintre Piața Chibrit și Izvorul Rece, pe Florin Iaru citind Maestrul regretelor, pe Ligia Keșișian aducându-ne pe Lenuța printre torturile poetice ale lui Mihai Zgondoiu ori pe Sorin Gherguț care ne așteaptă, prin poezie, cu poezie, să ajungem la vârsta deplinei noastre maturități.
Deschidem Noaptea de Poezie cu Ligia Keșișian, poetă și traducătoare, membră a PEN Club România, recent premiată, la Gala Tinerilor Scriitori, cu premiul Tânărul scriitori al anului 2023 pentru volumul „Anul tigrului de apă”, apărută la Casa de Editură Max Blecher”, a spus Dan Mircea Cipariu.
Ligia Keșișian a citit trei poezii: ”Lenuța”, ”Anul Tigrului de apă” și ”Uneori vei auzi muzica”.
”MIRCEA VINTILĂ face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. A compus cântece pe versuri de George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară. Pe Mircea Vintilă nu-l poți confunda cu nimeni. Este UNIC…”, a continuat Dan Mircea Cipariu.
Primit cu entuziasm și aplauze, Mircea Vintilă a interpretat melodiile ”Un om pe niște scări” și ”Hanul lui Manuc”.
Dan Mircea Cipariu: ”Suntem în direct la Radio România Cultural și îmi face mare plăcere să prezint un coleg de generație, pe Sorin Gherguț, poet, traducător, unul din cei mai memorabili poeți români contemporani, scriitor din generația Marfă, alături de Florin Dumitrescu, Dan Mircea Cipariu, Dan Pleșa și Bogdan O. Popescu. La microfonul Radio România Cultural, Sorin Gherguț”.
Sorin Gherguț a citi poezii precum ”protolimerick”, ”sunt o păpușă gonflabilă” sau ”la sfârșitul lunii februarie”.
Dan Mircea Cipariu: ”Vă spun un amănunt biografic, Mircea Vintilă a debutat într-un cenaclu studențesc condus de regretatul nostru prieten Radu Anton Roman. În direct la Radio România cultural, Mircea Vintilă.”
Mircea Vintilă a cântat melodia ”Pământul deocamdată”, compusă pe versuri de Adrian Păunescu.
Dan Mircea Cipariu: ”Ioana Crăciunescu a primit acum doi ani Premiul pentru cartea de poezie a anului pentru Chit sau dublu, apărută la editura Charmides. În aplauzele dumneavoastră, Ioana Crăciunescu.”
Ioana Crăciunescu: ”Am vrut să mă alătur tinereții mele și cred că bătrânețea este o altă formă de tinerețe. Amănunte și lucruri se numește primul poem pe care o să-l citesc”. Ioana Crăciunescu a mai citit poemul ”Cenaclul de noapte”.
Noaptea de poezie din Sala Teatrelli – Creart a continuat, în direct la Radio România Cultural, cu un nou moment marca Mircea Vintilă. Artistul a încântat publicul prezent și pe cel ascultător cu melodii consacrate precum ”Dragă Miruna” sau ”Proverbe”.
Dan Mircea Cipariu: ”La sfârșitul anilor 80 am avut câțiva profesori de scriere creativă, dar cel mai șarmant dintre ei râmâne Florin Iaru, căci despre el este vorba. FLORIN IARU este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai generației optzeciste. În 2019, a publicat volumul de poezie ”Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro. La microfonul Radio România Cultural, Florin Iaru.”
Florin Iaru a citit un text amplu, scris în maniera sa deja inconfundabilă, numit ”Spitalul amorului”.
Momentul poetic a continuat cu versuri de Dan Mircea Cipariu, care a citit un grupaj inedit intitulat ”Mâna vie”.
Dan Mircea Cipariu: ”O bucurie teribilă este aceea de a-l prezenta pe maestrul George Mihăiță, de care mă leagă atât de multe amintiri. GEORGE MIHĂIȚĂ este un maestru al scenei și ecranului, oricine putând spune, la o repede ochire, că a jucat în cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor – ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, ori că a fost premiat de către UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Alexandr Tarasovici Ametistov din ”Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu.
L-am rugat pe George Mihăiță să pregătească un moment special pentru ”Noaptea de Poezie”, din cărțile regretaților noștri prieteni Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu, două voci emblematice pentru generația optzecistă în literatura română contemporană.”
Maele actor a susținut un moment poetic așteptat cu entuziasm de public. George Mihăiță a recitat poeziile ”Autoportret la persoana a doua” și ”Epilog”, de Cornelia Maria Savu și poeziile ”Bad boy”, ”Pe când ea cobora scara” și ”Jurnalul morilor de vânt”, de Traian T. Coșovei.
Dan Mircea Cipariu: ”Noaptea de Poezie se pregătește de o ultimă lectură muzicală a lui Mircea Vintilă. Spectatorii din sufrageria Teatrelli vor primi, curând, ”o felie de poezie”, imaginată vizual de Mihai Zgondoiu, pornind de la un vers scris de poeții prezentați în acest spectacol. Poeți, muzicieni, spectatori și echipele de organizare vom continua dialogurile și lecturile noastre interioare la un pahar de vin, cinstit de Jidvei.Mulțumim echipei Teatrelli și CREART și colegilor din emisia Radio România Cultural.”
”Noaptea de Poezie” din Sala Teatrelli – Creart s-a încheiat cu muzica inegalabilului Mircea Vintilă, care a cântat unele dintre cele mai iubite melodii: ”Strada Popa Nan” și ”Constantin și Veronica”.
Tudor VOICU
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.