„Faptul că mai este printre noi se învecinează cu un miracol”
H. M. Enzensberger, Înștiințări din industria lirică
Prima zi după echinocțiul de primăvară aduce poezia și muzica pentru cei care știu că ritualul primăverii este un moment unic. Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie. Aceasta a fost fondată în toamna anului 1999, de UNESCO, la Paris, în speranța de a promova poezia ca o modalitate de a comunica dincolo de granițe și diferențe culturale.
Joi, 21 martie 2024, de la ora 19.00, în sediul istoric al Radio Oltenia-Craiova, str. Știrbei Vodă nr. 3, asociația Euro CulturArt prezintă „Noaptea de Poezie”, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.
„Craiova se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei, prin vocea poetelor/poeților Ana Andrei, Elena Bălășanu, Gela Enea, Teodor Dună și Nicolae Coande, în decorul creat de artista plastică Ioana Fluerașu, alături de actrița Naționalului craiovean, Iulia Lazăr (recital din poezia lui Patrel Berceanu) și de muzicienii Cătălina Beța și Sorin Romanescu. Timp de două ore, publicul va putea lua direct pulsul primăverii: « nu există poeți triști/ primăvara trage pe roată sufletul iernii. » (Patrel Berceanu). Publicul craiovean este invitat să-și amintească de spiritul poeziei zi de zi, anotimp după anotimp.”, a declarat Nicolae Coande, coordonatorul și moderatorul proiectului.
Evenimentul este transmis în direct de Radio România Oltenia-Craiova.
Inițiatorul programului „Noaptea de Poezie” este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.
Program organizat de asociația Euro CulturArt
Co-producător: Radio România Oltenia- Craiova (realizator: Alexandru Mogoșeanu)
Co-finanțator: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)
Parteneri: JTI, Opera Scrisă.ro, AgentiadeCarte.ro
Durata spectacolului: 90 de minute.
_________________________________________________________________________
ANA ANDREI este poetă, profesoară de limba și literatura română, autoare a trei cărți de poezie. Cea mai recentă, Tristețea draft, a apărut la Editura Itaca (Dublin, 2023).
ELENA BĂLĂȘANU este poetă, cercetătoare la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, Craiova. A debutat în anul 2020 cu volumul de poezie Singurătatea nu ne face mai buni (Editura Aius).
GELA ENEA este poetă, critic literar, autoare a 10 cărți. Cea mai recentă carte de poezie, Butonul de panică, ediție bilingvă, română-spaniolă, Editura Neuma, 2023.
NICOLAE COANDE este poet, eseist, critic literar. Autor a peste 20 de cărți, editor coordonator al revistei de teatru SpectActor. Cea mai recentă carte de poezie, 33 de cântece pentru Didgeridoo (Editura Tracus Arte, 2023).
TEODOR DUNĂ este poet, redactor-șef al Editurii Tracus Arte, autor a șase cărți de poezie și a unei antologii, Minunata lume (Editura Cartier, 2019). Cea mai recentă carte, Flașneta Babel (Editura Nemira, 2023).
IOANA FLUERAȘU este artist vizual, membră a UAP filiala Craiova, profesor de sculptură la Palatul Copiilor, Craiova.
IULIA LAZĂR este actriță a Teatrului Național “Marin Sorescu”, Craiova. Cel mai recent rol, Marie, în spectacolul Lecția, de E. Ionesco, regia Bobi Pricop.
„Noaptea de Poezie” este realizată cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Sponsori: JTI și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Parteneri media: AgentiadeCarte.ro și Propagarta.
„Noaptea de Poezie” este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.
https://www.facebook.com/noapteadepoezie.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.