spot_img

NOAPTEA DE POEZIE, ascultată și urmărită de peste 300.000 de oameni

Joi, 21 martie 2024, de Ziua Mondială a Poeziei, a fost lansată prima ediție a programului ”Noaptea de Poezie”, organizat de Primăria Municipiului București, prin CREART  și Muzeul Național al Literaturii Române din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Sponsori: JTI și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Co-organizatori (în ordine alfabetică): Aquatim, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Cărturești, Consiliul Județean Constanța, Doors Club, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”  din Târgu Jiu, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, asociația KULTURALE, Hub Cultural mARTA – Arad, Muzeul Apei – Timișoara, PEN Club România, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Radio Accent, Radio Arad, Radio București FM, Radio Clasic, Radio Constanța, Radio România Cultural, Radio România Oltenia-Craiova, Radio Timișoara și AgentiadeCarte.ro.

Jidvei, Colonial Events, Caii de la Letea și Crama Aramic au susținut programul NOAPTEA DE POEZIE.

68 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare au creat și realizat 10 evenimente în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei).

Dan Mircea Cipariu (foto: Dragoș Toader / CREART)

”Chiar dacă în măsurătorile sociologice despre obiceiurile de consum cultural ale românilor Poezia este trecută la o categorie de nișă, NOAPTEA DE POEZIE a reușit să atragă în cele 10 spații din 7 orașe, prin transmisiile în direct la stațiile de radio partenere și prin transmisiile online pe rețelele de socializare, peste 300.000 de oameni. E un semn care îmi dă speranțe, cu atât mai mult cu cât la evenimentele noastre au venit și foarte mulți adolescenți și studenți. Cum am mai spus, Poezia, dincolo de minunile de sens și de limbaj pe care ni le oferă, poate produce minuni în cetate, cum este și acest program NOAPTEA DE POEZIE pe care l-am putut realiza grație sprijinului primit de la AFCN, JTI, Opera Scrisă.ro și autorităților locale din Arad, București, Târgu Jiu și Constanța. Un prim pas important a fost făcut pentru ca poeții să fie recunoscuți public și promovați în direct la radiourile partenere, într-un format atractiv și cu mari personalități ale poeziei române contemporane, cum sunt Ioana Crăciunescu, Dan Coman, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Șerban Foarță, Ion Mureșan, Ioan Es Pop sau Matei Vișniec. NOAPTEADEPOEZIE.RO va continua să prezinte săptămânal lecturile înregistrate ale poeților invitați, precum și evenimentele de poezie de peste an.”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, președintele asociației Euro CulturArt, inițiatorul și coordonatorul programului NOAPTEA DE POEZIE.

NOAPTEA DE POEZIE are următorul format: lectură publică a 4-5 poeți (dintre care un invitat special: Ioana Crăciunescu, Dan Coman, Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Șerban Foarță, Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Matei Vișniec), scurt recital al unui actor/unei actrițe (Ioana Crăciunescu, Ioana Flora, Iulia Lazăr, George Mihăiță, Ioan Peter, Claudiu Fălămaș, Romeo Ioan, Mircea Solcanu) din poezia unui autor contemporan ce se află în Raiul Poeziei (Patrel Berceanu, Traian T. Coșovei, Dagmar Anoca Mária, Petru M. Haș, Mircea Ivănescu, Ioan Flora, Ion Monoran, Gheorghe Mocuța, Iustin Panța, Cornelia Maria Savu, Mihai Traianu, George Vasilievici), recital muzical (Cătălina Beța, Maria Răducanu, Sorin Romanescu, Albert Tajti, Ilie Stepan și Horia Crișovan, Ioana-Teodora Spînu și Alexandru Olteanu, White Trumpet, Mircea Vintilă, Mike Godoroja & Blue Spirit, Taraful lui Constantin Lătărețu, Juan Negretti, Maria Nicoleta Brola, Daniel Julean), intervenție a unui artist vizual inspirat din textele poetice ale celor ce citesc în spectacol (Andrea Bernath, Ioana Fluerașu, Flavia Lupu, Iulia Pană, Ana Toma, Peter Keresztes, Laurian Popa, Mihai Zgondoiu). Spectacolele au fost transmise în direct de un post de radio local sau național (Radio România Cultural, București FM, Radio Arad, Radio Constanța. Radio România Oltenia- Craiova, Radio Accent, Radio Timișoara, Radio Clasic). Coordonatori: Gabriela Toma, Dan Mircea Cipariu, Claudiu Komartin, Cosmin Perța (București), Nicolae Coande (Craiova), Ovidiu Balint, Ioan Matiuț (Arad), Andrei Novac (Târgu Jiu), Iulia Pană, Amelia Stănescu (Constanța), Robert Șerban (Timișoara), Radu Vancu (Sibiu). Spectacolele au fost precedate de lansări de carte, vernisaje, evenimente conexe, și s-au încheiat cu o degustare de vin.

Cele mai importante texte poetice, opere muzicale și vizuale realizate pentru NOAPTEA DE POEZIE sunt promovate/publicate pe www.noapteadepoezie.ro.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

www.noapteadepoezie.ro

https://www.facebook.com/noapteadepoezie.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508