Cel mai de succes titlu al momentului din domeniul parentingului, cartea ”Metoda Good Inside. Bunătatea interioară a copilului tău” a transformat-o pe autoarea acesteia, de profesie psiholog clinician și mamă a trei copii, în „The Millennial Parenting Whisperer”, potrivit revistei TIME Magazine. Dr. Becky Kennedy a devenit astfel cea mai ascultată voce în rândul părinților, în special al celor născuți în perioada anilor ’80-`90, datorită metodei pe care a dezvoltat-o. Și care nu doar că schimbă complet modele anterioare folosite în creșterea copiilor, dar le oferă părinților multă înțelegere și susținere, împreună cu strategii simple și ușor de aplicat. Cu scopul de a gestiona mai eficient provocările legate de acest subiect, în mediul de astăzi caracterizat de lipsa timpului și de mai mulți factori stresori sociali și profesionali.
Publicată în România la Editura Trei, în colecția „Psihologie practică pentru părinți”, „Metoda Good Inside” se află în prezent pe locul I în topul Amazon al celor mai vândute cărți din categoriile „Rezolvarea conflictelor familiale”, „Managementul conflictelor” și „Psihologia copilului”. În plus, cartea scrisă de Dr. Becky, așa cum este cunoscută autoarea în mediul online, s-a situat încă de la lansare pe primul loc în topurile Bestseller ale publicațiilor New York Times, Wall Street Journal și USA Today.
Cum a reușit această performanță autoarea care până în februarie 2020 nu a avut cont de Instagram și care în patru ani a reușit nu doar să ajungă la 600.000 de urmăritori, dar să devină și una dintre cele mai apreciate vorbitoare și terapeute specializate în parenting? Ea mărturisește că, atunci când era la începtul carierei, dar și al experienței de mamă, a practicat un model popular parental bazat pe comportament, recompensă și pedeapsă. Dar, după un timp, Dr. Becky spune că ceva a frapat-o. Realitatea faptului că aceste metode se simt groaznic atât pentru copii, cât și pentru părinți. Experiența practică și teoretică, frustrarea și vinovăția în anumite situații când se simțea departe de ideea de părinte competent au făcut-o să schimbe perspectiva. Folosind principii și informații despre atașament, mindfulness și sistemele interne ale familiei ea a transformat aceste idei într-o metodă concretă de lucru cu părinții. Care este accesibilă și ușor de înțeles și care încurajează limitele ferme, autoritatea parentală, păstrând în același timp relațiile pozitive, încrederea și respectul. Autoarea cărții „Metoda Good Inside” afirmă astfel că a mutat accentul de educare de la „consecințe“ la „conectare“. Motivând că, în primul rând, și-a dorit să ajute părinții să treacă de la disperare și frustrare la speranță, putere și chiar la o autoreflecție. Totul fără a apela la multe dintre cele mai promovate strategii de parenting: puneri la colț, tabele cu stickere, pedepse, recompense sau ignorarea, ca reacții la comportamentele provocatoare.
Abordarea sa îi ajută pe părinți, cu blândețe și empatie, să conștientizeze într-o primă instanță felul în care au fost crescuți și reacțiile de care au avut parte în propria copilărie. Reacții care, odată internalizate, au construit modul în care ei s-au raportat mai târziu la propria persoană și, ulterior, la proprii copii. Pornind de la această conștientizare, în al doilea rând, ea dezvoltă și explică în mod practic ce este metoda „Buni în interior”, abordând diverse situații întâlnite de părinți în diferite etape de vârstă ale copiilor.
Care sunt principiile sale de parenting, cum se poate reduce rușinea în ipostaza de părinte, din vocabularul căruia trebuie eliminat cuvântul „perfecțiune”, ce înseamnă și de ce este importantă grija față de sine și cum se poate crește conectarea cu copilul a cărui profundă nevoie este de a fi ascultat și înțeles, chiar și în situații de opoziție, în timpul crizelor de nervi, într-un episod de rivalitate între frați, acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate pe parcursul a 29 de capitole.
Nu lipsesc nici alte teme esențiale care aduc multe provocări părinților, printre care mințitul, fricile și anxietatea printre care și cea de separare, ezitarea și timiditatea, intoleranța la frustrare, alimentația și somnul sau dezvoltarea încrederii în sine.
Și, mai presus de toate, Dr. Becky abordează un subiect care la prima vedere pare contradictoriu și în care părinții își aleg de obicei un rol: fie figura de autoritate, fie cea caldă și jucăușă. „Tema pe care lucrez cu mulți părinți este acceptarea ideii că poți face două lucruri în același timp: să te distrezi și să fii ferm, să te prostești și să fii autoritar. Și nu doar că poți face asta, dar te-ai simți mai bine — și sistemul familial ar funcționa mai bine — dacă chiar le-ai face pe ambele. Pot să fiu furioasă deoarece copilul meu a mințit, dar mă arăt și curioasă despre ce anume i s-a părut prea înfricoșător să-mi spună; pot considera anxietățile copilului meu drept iraționale și să fiu totuși empatică în privința nevoilor sale. Și, poate cel mai puternic dualism dintre toate: pot țipa și, în același timp, să fiu un părinte iubitor”, afirmă autoarea.
Care este cheia și cum pot fi aduse împreună și puse în practică aceste tipuri de reacții și comportamente, în situații concrete, cititorii pot afla în paginile cărții Metoda Good Inside. Bunătatea interioară a copilului tău, la Editura Trei.
Dr. Becky Kennedy, psiholog clinician și mamă a trei copii, vine cu o nouă concepție asupra creșterii copiilor. Scopul ei este să insufle părinților curajul și încrederea necesare pentru a se simți mai puternici și mai bine pregătiți în înfruntarea diverselor dificultăți inerente rolului de părinte. Dr. Becky locuiește în New York City.