spot_img

La aniversarea a 100 de ani, Institutul Francez din România prezintă  ”Vertiges” – cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a  FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-24 martie 2024 la Timișoara (Cinema  Victoria, str. C. Porumbescu, nr. 2), precum și în alte 12 orașe din țară. 

Tema generală a festivalului în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră  este marcată de o accelerare continuă, de schimbare și de o pierdere a echilibrului, semne specifice  vertijului. – Oare trebuie să se schimbe totul ca să nu se schimbe nimic? Sau se schimbă oare totul cu  adevărat? Și dacă mâine e deja aici, ce ne poate spune cinemaul despre aceste schimbări? – Publicul  este invitat să se cufunde într-un program uluitor, care își manifestă susținerea pentru cinematografia  de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare. Programul  complet și biletele sunt disponibile pe site-ul oficial al Festivalului și pe site-ul Cinema Victoria.  

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „cele 27 de filme din  cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de  posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri  extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea  sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul  Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de  industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.”

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme  franceze de gen (films de genre). Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile  tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția  tinerelor talente – scurtmetraj.  

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat  de un mare succes de public și critică. Publicul va putea vedea astfel Le Règne Animal de Thomas  Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.  Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la Premiile César,  spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris respectiv Paul Kircher, care se luptă  să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această  secțiune va fi prezentat și filmul Une Année Difficile, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său  un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï  și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de  asemenea, La Bête – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“  (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Filmul spune povestea lui  Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența  artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își  purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.  

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale  tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de  Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: Rien à perdre, de Delphine  Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira  interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic,  Chien de la Casse regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile  César și câștigător al Premiului publicului la Angers, Paula în regia Angelei Ottobah și Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără  franțuzoaică și dădaca sa.“ (Screen International).  

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză  Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ ConstanţaInspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional ‚Radu Stanca‘ Sibiu,  Alianța Franceză Suceava, Muzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș, F-Sides, Rezidența  BRD Scena9, Control Club 

Parteneri VR : CINETIc, UNATC, IF Culture VR – La Sélection 

Partener Web: Fruit Creative (thisisfruit.com

Prezentat de: Orange 

Partener: Groupama 

Partener instituțional: Ambasada Canadei în România

Parteneri locali: Cinema Victoria Timișoara, Centrul de Poriecte Timișoara, Primăria Municipiului  Timișoara, Petro Vaselo, Universitatea de Vest din Timișoara, librăria La Două Bufnițe, librăria  Cărturești, Asociația Marele Ecran 

Parteneri media principali: TV5 Monde, Phoenix Media, Radio Guerrilla, AGERPRES Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RADOR, BIZHaute Culture, Zile și Nopți, Cinemap, Films in Frame, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, Urban.roLiterNet, CineFan, Film Menu, Acoperișul de sticlă, Revista FILM, Cinemagia, Ziarul MetropolisMovie News, Munteanu Recomandă, AARC – All About Romanian Cinema, Librăriile Cărturești. Partener cultural: RFI România

3

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508