spot_img

5 beneficii ale lucrului cu umbra, partea inconștientă a psihicului uman

Cum să integrezi emoțiile negative, amintirile dureroase și partea întunecată a personalității cu ajutorul celui mai popular jurnal ghidat al momentului.

Vândut într-un milion de exemplare la scurt timp de la lansare și cu o imensă popularitate pe TikTok – peste 1 miliard de vizualizări – ”Jurnalul umbrei” de Keila Shaheen promite să fie cartea momentului. Tânăra absolventă de Psihologie și Studii Creative oferă cititorilor ei „Un jurnal ghidat care te va ajuta să-ți identifici, să integrezi și să-ți depășești umbrele”, după cum lămurește chiar subtitlul cărții. Iar formula succesului pare să fie faptul că autoarea aduce în fața cititorilor conceptul jungian de „umbră”, pe care îl adaptează și îl face mai accesibil pentru publicul contemporan. Rezultatul este o carte foarte practică, un exercițiu ghidat de o specialistă pentru a integra toate emoțiile negative, experiențele dureroase, lucrurile inacceptabile despre sine împinse în adâncurile psihicului. Keila Shaheen devine călăuza cititorilor în cea mai fascinantă călătorie pe care o poate face cineva: în sine însuși. 

Specialista în terapie cognitiv-comportamentală realizează o introducere în lucrul cu umbra și oferă cititorilor un set complex de exerciții ghidate, care urmăresc conștientizarea „rănilor” psihice, întâlnirea umbrei și integrarea ei, eliberarea energiei stagnante, exerciții pentru calmarea anxietății și reglarea sistemului nervos. Keila Shaheen ghidează cititorii în călătoria interioară ajutându-i să își înfrunte fricile, furia, tristețea, anxietatea, invidia, dar și să-și cunoască punctele forte. 

Lucrul cu umbra implică explorarea aspectelor inconștiente ale sinelui într-un mediu sigur, preferabil sub îndrumarea unui specialist. Concret, aceasta poate să însemne ținerea unui jurnal, meditația, terapia sau lucrul cu un specialist. Jurnalul umbrei poate servi ca ghid în această explorare interioară, spune Keila Shaheen, care precizează că obiectivul major al lucrului cu umbra este de a aduce conținuturile inconștiente în conștiință și de a le integra în existența noastră. Iată 5 beneficii ale lucrului cu umbra, pe care le putem simți concret, în viața de zi cu zi. 

Lucrul cu umbra duce la o înțelegere mai profundă a propriei persoane, ceea ce te va ajuta să-ți îmbunătățești relațiile cu ceilalți

Lucrul cu umbra este o întreprindere curajoasă, pentru că presupune înfruntarea emoțiilor provocate de evenimente dureroase. Conștientizarea conținuturilor inconștiente ale psihicului cu îndrumarea unui specialist aduce beneficii importante. Persoana care realizează aceasta capătă mai mult curaj și încredere și ajunge la o înțelegere mai profundă a propriei persoane, la acceptare și iubire, ceea ce înseamnă nu numai o transformare personală, ci și o îmbunătățire a relațiilor cu cei din jur. Nu în ultimul rând, exersarea emoțiilor pozitive, precum compasiunea, recunoștința și iubirea pot îmbunătăți sănătatea mintală și fizică.

Lucrul cu umbra este o parte importantă din conștientizarea de sine și vindecare

Lucrul cu umbra presupune identificarea tiparele toxice din viață și schimbarea lor. Persoanele care practică aceste tipuri de exerciții au o conștiință de sine sporită. O mai bună înțelegere a gândurilor, sentimentelor și emoțiilor noastre înseamnă posibilitatea de a face alegeri mai conștiente. Toate acestea reduc gradul de anxietate și suferința emoțională.

Procesul integrării umbrei duce la autoacceptare și iertare 

Fiecare persoană are părți ale sinelui pe care nu le acceptă în totalitate. Însă, fără o confruntare a acestor zone din adâncurile psihicului, fără a accepta totalitatea ființei noastre nu se poate vorbi despre o viață completă și autentică. Când obținem o înțelegere mai profundă a motivațiilor, reacțiilor și comportamentelor noastre în anumite momente, putem realiza schimbări pentru a trăi o viață mai împlinită. Prin integrarea umbrei putem ajunge la iertare și împăcare cu sine. 

Identificarea tiparelor toxice = mai puțină suferință emoțională

„Gândește-te la copilăria ta și amintește-ți toate situațiile când te-ai exprimat și ai fost respins. Când ai plâns și ți s-a spus să încetezi. Când ai râs necontrolat în clasă, iar profesorul sau colegii ți-au aruncat o privire înghețată. Sunt nenumărate feluri în care ai fost mustrat pentru ceea ce a fost considerat rău și lăudat pentru lucrurile bune — și ai învățat astfel să-ți ajustezi comportamentul în mod corespunzător. Aceste părți refulate din sine nu dispar pentru totdeauna. Ele sunt depozitate și încuiate în mintea ta inconștientă. Lucrul cu umbra este procesul de dezvăluire, acceptare și integrare a acestor părți ale sinelui tău, pe care le-ai refulat și respins”, explică autoarea Jurnalului umbrei

Tehnicile și exercițiile propuse de Keila Shaheen cititorilor ajută la o mai bună înțelegere a tiparelor negative, lucru important cu atât mai mult cu cât acestea afectează starea de bine din prezent. Identificarea tiparelor toxice și depășirea lor înseamnă mai puțină suferință emoțională și o calitate a vieții mai bună. 

„Recunoașterea elementelor umbrei face parte integrantă din devenirea ta ca individ înțelegător și plin de compasiune”

Jung considera că „să-ți cunoști propria față întunecată este cea mai bună metodă de a gestiona laturile întunecate ale celorlalți”. Exploarea psihicului, mai ales a zonelor întunecoase, a lucrurilor despre noi înșine pe care nu vrem să le cunoaștem sau nu ne plac este esențială pentru dezvoltarea personală. O viață împlinită, autentică nu este posibilă dacă nu este acceptată totalitatea ființei, cu tot ce înseamnă ea. Keila Shaheen atrage atenția că, deși dificil și dureros, procesul însușirii umbrei este absolut necesar pentru a ajunge la o relație armonioasă atât cu sine, cât și cu cei din jur. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508