În efortul comun de a reînvia o limbă cândva vorbită de mari mase de populație evreiască din România și din Europa de Est – limba idiș – Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel au organizat, la data de 13 februarie 2024, o nouă ediție a seriei „Yiddishkeit”. Această serie de evenimente, începută în urmă cu peste 5 ani, l-a avut de această dată în focus pe poetul de limbă idiș, Zelig Leib Bardichever, supranumit „Trubadurul din Bălți”.
Născut în orașul din Basarabia (anul exact al nașterii nefiind cert, probabil 1903), Bardichever a fost croitor de meserie, lucrând la Iași într-o fabrică de țesături. Cunoscut în epoca interbelică ca un „poet al poporului”, a compus și melodii la poezii cunoscute de către publicul larg, dar și pentru poezii scrise de el însuși.
„Fiind cântăreț la cafenelele și restaurantele vremii, cântecele sale au fost preluate și de alți interpreți, redând cu fidelitate spiritul și trăirile omului de rând” – a descris personalitatea și arta lui Zelig Bardichever scriitorul Emil Kalin, proeminent reprezentant al noii generații israeliene de scriitori de limbă idiș, el însuși originar din România. Kalin a participat, alături de Daniel Galay – poet de limbă idiș și director al Leyvik House din Tel Aviv –, la un dialog despre Zelig Bardichever, organizat la sediul ICR Tel Aviv. La rândul său, Daniel Galay a descris stilul melodiilor – „vesele și triste în același timp” – ale poetului și compozitorului de expresie idiș născut la Bălți ca fiind „un zâmbet și o lacrimă în ochi”.
În anii ’30 Bardichever a început colaborarea cu Teatrul Idiș de la Iași, unde a pus în scenă piese de teatru pentru amatori, unele inspirate din opera lui Sholem Aleichem. În acea perioadă, în care era și membru în Liga Culturală Ieșeană, s-a împrietenit cu figuri importante ale teatrului idiș, precum Yankev Sternberg.
Bardichever a murit prematur, în anul 1937, la Spitalul Evreiesc din Iași, fiind răpus de tuberculoză. Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, compozitorul Leibu Levin a notat câteva dintre cântecele sale și le-a pus pe portativ, astfel fiind păstrate pentru posteritate. În anul 1939, a apărut la Cernăuți cartea Lider nit nigunim (Poezii cu melodii), care conține doar nouă astfel de opere, din repertoriul altfel larg al celui supranumit „Trubadurul din Bălți”.
După cum s-a subliniat în cadrul primei ediții din anul 2024 a seriei „Yiddishkeit” de la ICR Tel Aviv, versurile lui Bardichever fac parte azi din repertoriul obișnuit al cântăreților de muzică idiș. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără Melokhe – Melukhe, Ele Bele, Khotsh kh’hob nisht kayn Prute. În 1980 a fost publicată, la o editură din Rehovot (Israel) o nouă ediție a volumului apărut inițial la Cernăuți în 1939.
Evenimentul, desfășurat în limbile ebraică și idiș, s-a încheiat în spiritul creației și al personalității lui Zelig Bardichever: un alt „trubadur al muzicii idiș” – unul contemporan, de această dată interpretul israelian originar din Călărași, Basarabia, Simson Kimelmacher – a susținut un reușit recital de muzică idiș, ridicând în picioare publicul adunat în sala mare a ICR Tel Aviv.