Institutul Cultural Român din New York prezintă mini-turneul spectacolului „Strune infinite” al violonistei Irina Mureșanu și pianistei Dana Ciocârlie, parte din „Seratele Enescu”, unul dintre programele permanente ale Institutului. Recitalul de la New York va avea loc vineri, 23 februarie 2024, în Sala „Norman Manea” a Institutului Cultural Român de la New York, iar recitalul de la Maryland va avea loc marți, 27 februarie 2024, la Universitatea Maryland, Clarice Performing Arts Center, Gildenhorn Hall.
Cele două artiste vor prezenta în New York și în Maryland un program inedit de muzică clasică, care va aduce în atenția publicului american și româno-american o serie de compozitori români reuniți sub concertul intitulat „Strune infinite” / “Infinite Strings”, dintre care amintim pe George Enescu, Paul Constantinescu, Tiberiu Olah, Violeta Dinescu, Vasile Filip. Titlul reprezintă un omagiu pentru doi dintre cei mai mari artiști români: violonistul și compozitorul George Enescu și sculptorul Constantin Brâncuși, ICR New York marcând prin aceste două recitaluri speciale și Ziua Națională „Constantin Brâncuși” (dedicată în fiecare an marelui sculptor român în data de 19 februarie).
Relația muzicală a duo-ului format din violonista Irina Mureșanu, stabilită în SUA, și pianista Dana Ciocârlie, stabilită în Franța, a început atunci când cele două muziciene de renume au câștigat, independent și concomitent, Premiul Internațional Pro Musicis (Irina Mureșanu a câștigat finala la New York, iar Dana Ciocârlie la Paris). De atunci au realizat mai multe turnee internaționale și au concertat pe scene prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Jordan Hall și Longy School of Music din Boston, Sala Radio România din București, Hong Kong Performing Arts Center din Hong Kong și Salle Cortot din Paris. Fiecare dintre cele două interprete este o solistă cunoscută la nivel internațional, iar împreună conferă o energie deosebită repertoriului muzical propus pentru fiecare dinte recitalurile muzicale organizate în Statele Unite. Scopul lor artistic este de a prezenta publicului muzica scrisă de compozitori români, inclusiv și dincolo de George Enescu. În calitate de artiști ai Fundației Pro Musicis, a cărei misiune în ultimii peste 50 de ani a fost aceea de a aduce muzica în rândul publicului defavorizat, au cântat ca duo și pe cont propriu în zeci de concerte comunitare organizate în spitale, ospicii, centre pentru copii cu dizabilități și în închisori.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de
socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw