spot_img

Lumea lui CREANGĂ, în re(con)stituiri biografice

ION CREANGĂ. VIAȚA ȘI OPERA (Editura DPH, 2023) este a patra biografie de atmosferă, re(con)stituită de GABRIELA GÎRMACEA pentru oricine crede în valoarea și în nevoia de valorificare a clasicilor.

Cunoscătorii edițiilor dedicate lui Mihai  Eminescu, I.L.Caragiale și Ciprian Porumbescu  sunt deja familiarizați cu maniera inedită a autoarei de a se apropia de vârfuri ale culturii noastre. Mizând pe informație puțină, variată și de interes larg, aceste biografii stârnesc rapid și mențin până la capăt interes, uimire, bucurie. Se citesc fără povara tomurilor călinesciene. Trezesc curiozitate pentru viața publică sau privată a unor nume mari. Sunt foarte atractive, grație condițiilor grafice de excepție  (textul se strecoară printre fotografii și documente inedite, printre ilustrații policrome, jocuri didactice, reconstituiri genealogice, epistole facsimilate, printre evocări fragmentare, referințe succinte la personalități, la instituții, la istoria sau la relațiile interumane din aceeași La Belle Epoque). Invită la trecerea spre un alt nivel de cunoaștere, prin listele biobibliografice, prin titlurile muzicale, teatrale sau din filmografia românească. Și prin nelipsita surpriza finală (volumul miniatural, de buzunar!).

În ansamblu, biografiile Gabrielei Gîrmacea au o organizare similară. Diferențele sunt vizibile, firește, în conținut. Pentru cine este atent la fundalul epocii (un soi de metapersonaj al acestei serii biografice), diferențele se observă și în felia de viață socio-culturală pe care autoarea o decupează din La Belle Epoque: presă, teatru, muzică…

 În cazul lui Ion Creangă, ȘCOALA.

Autoarea nu ocolește neajunsurile învățământului rural, de secol XIX: pedepsele, învățarea mecanică, lipsa manualelor (înlocuite de ceaslov), a unui spațiu adecvat, a profesorilor, a metodelor pedagogice; nici dificultățile materiale cu care se confruntau pe-atunci niște oameni nevoiași, simpli și greu de convins să-și dea copiii la școală. Amintirile din copilărie, unde Nică este ipostaza unui narator matur și nostalgic și unde transparența naratorială este atât de evidentă sunt, dincolo de anecdotica lor, o sursă lămuritoare.

 Mai puțin se știe însă despre contribuția institutorului Creangă la dezvoltarea învățământului românesc, ca autor de manuale în care propune noi metode de învățare și inserează texte laice  (legende, povești), potrivite cu vârsta elevilor de școală primară. Autoarea atrage deci atenția asupra unui merit indubitabil al institutorului Creangă: de antemergător al manualelor alternative. Meritul este cu atât mai de luat în seamă, cu cât Ion Creangă a urmat studii teologice și a fost, mulți ani, slujitor al Bisericii.

Acest volum este și o replică pentru susținătorii unei absurdități, anume că scriitorul humuleștean, nemaifiind înțeles de cititorul de azi, din pricina limbajului regional și a exceselor paremiologice, ar trebui scos din programa școlară obligatorie. Cum se împacă atare păreri cu nevoia de întoarcerea la dicționar ori cu necesitatea cultivării limbii sub toate aspectele ei?

  Ceea ce vreau să scot în evidență, prin această polemică timidă, este capitolul Expresii, proverbe, zicători, în care Gabriela Gîrmacea preia, din câteva texte, unități frazeologice, exprimări mucalite, cuvinte-cheie (bunăoară, leac, lucru, naiba sau noroc) cărora,  asociindu-le mai multor contexte, le decriptează sensurile, subliniind, astfel, seva vorbirii populare, erudiția paremiologică, umorul și oralitatea care particularizează scrierile humuleștene.

În ION CREANGĂ. VIAȚA ȘI OPERA este vorba, în primul rând, despre omul din spatele poveștilor, al povestirilor, al nuvelelor sau al Amintirilor din copilărie; despre un Creangă jovial, sensibil și mucalit, pus mereu pe șotii (cât haz e în farsa cu descântecul lubric care “lecuiește” o babă naivă!);  despre un Creangă cu simțul prieteniei gratuite, al modestiei și al unei bune-cuviințe țărănești autentice, identificabilă și în capitolul Valori morale. Selectându-le din tâlcul unor scrieri, Gabriela Gîrmacea atrage, simultan, atenția asupra câtorva mesaje moralizatoare furnizate de opera lui Ion Creangă, dar și asupra nevoii fiecărui om de bine, de adevăr și de frumos, de înțelepciune, de dreptate, de bunătatate, de respect, de chibzuință…

Elena-Ruxandra Petre

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508