spot_img

Autori Polirom la Festivalul „Don’t Look Back”, organizat de Literaturhaus Berlin

Gabriela Adameșteanu, Andreea Răsuceanu, Moni Stănilă, Ema Stere, Radu Pavel Gheo, Adrian Schiop, Tudor Ganea se numără printre invitații Festivalului „Don’t Look Back”, care se va desfășura în perioada 26 februarie-2 martie 2024 la Berlin, festival organizat de Literaturhaus Berlin și curatoriat de Ricarda Ciontoș. Programul festivalului include întâlniri ale publicului cu autori și artiști din România și Republica Moldova, concerte, spectacole, seri de film și expoziție. Evenimentele vor avea loc la cinematograful Babylon și Literaturhaus Berlin.  

Programul complet al festivalului: https://www.literaturhaus-berlin.de/programm/privilegien-neue-heimaten-literaturfestival-dont-look-back.

Gabriela Adameșteanu va participa astăzi, luni, 26 februarie, la două evenimente care vor avea loc la Literaturhaus Berlin (Fasanenstraße 23, 10719 Berlin): ora 20.15, lectură și discuție (ro/ge, alături de Tatiana Țîbuleac și Alexandru Bulucz. Moderator: Thomas Böhm. Interpret: Șerban Busuioc; ora 21.00 – Discuție cu Gabriela Adameșteanu, Tatiana Țâbuleac și Alexandru Bulucz, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț. Moderator: Thomas Böhm. Interpret: Șerban Busuioc. 

Gabriela Adameșteanu va citi un fragment din romanul Fontana di Trevi (Polirom, 2018, 2019, 2023), apărut în colecția „Die Andere Bibliotek”, Editura Aufbau, 2023, traducere de Eva Ruth Wemme. De aceeași autoare, în limba germană au mai apărut: Dimineață pierdută, Întâlnirea, Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat.

Tema primei zile de festival va fi „Origini și migrațieˮ.

În a doua zi de festival, marți 27 februarie, de asemenea la Literaturhaus Berlin, Andreea Răsuceanu și Ema Stere vor participa începând cu ora 19.00 la o lectură și discuție (ro/ge), alături de Carmen-Francesca Banciu. Moderator: Joachim Umlauf. Speaker: Hannah Ley. Interpret: Șerban Busuioc. 

Andreea Răsuceanu va citi un fragment din cel mai recent roman al său apărut la Polirom, Linia Kármán (2023). Ema Stere va citi din romanul Copiii lui Marcel, Polirom, câştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2020.

În aceeași zi, de la ora 20.30, Moni Stănilă va participa la o lectură și discuție (ro/ge), alături de Radu Găvan, Cătălin Dorian Florescu și Augustin Cupșa. Moderator: Alexandru Bulucz.Speaker: Daniel Hoevels. Interpret: Șerban Busuioc. Tema zilei 2 de festival: „Resurse și identitateˮ. Moni Stănilă va citi o selecție de poeme.

Miercuri, 28 februarie, la Babylon Mitte (Rosa-Luxemburg-Strasse 30, 10178 Berlin), la ora 22.30, va fi proiectat filmul „Soldații. Poveste din Ferentari”, r. Ivana Mladenovic (România, 119 min.), iar proiecția va fi urmată de o discuție cu Adrian Schiop, autorul romanului omonim care stă la baza filmului, apărut la Polirom în trei ediții: 2013, 2014, 2017. Tema zilei este „Lungmetraje”.

Vineri, 1 martie (ziua 5 de festival, cu tema „Privilegii și case noiˮ, Literaturhaus Berlin) va cuprinde, începând cu ora 18.00, o întâlnire cu Adrian Schiop și Radu Pavel Gheo: Lectură și discuție (ro/ge) cu Theodora Herghelegiu, Adrian Schiop, Radu Pavel Gheo și Gianina Cărbunariu. Moderator: Alexander Graeff. Speaker: Ben Hartmann, Mareike Wenzel. Interpret: Șerban Busuioc. Adrian Schiop va citi din Soldații. Poveste din Ferentari, iar Radu Pavel Gheo, din volumul Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a, apărut în patru ediții la Polirom, dintre care cea mai recentă, în anul 2023.

Sâmbătă, 2 martie – ziua 6, cu tema „Responsabilizareˮ – aduce la ora 19.30 un eveniment cu Tudor Ganea: Lectură și discuție (ro/ge) cu Tudor Ganea, Miruna Vlada și Mihaela Drăgan. Moderator: Ioana Elena Urda. Speaker: Amanda Babaei Vieira. Interpret: Șerban Busuioc. Evenimentul va avea loc la Literaturhaus Berlin. Tudor Ganea va citi un fragment din cel mai recent roman al său apărut la Polirom, Cântecul păsării de plajă (2021, 2023).

Programul în limba română, pe siteul ICR Berlin, partener al festivalului: https://www.icr.ro/pagini/incepe-festivalul-de-literatura-din-romania-si-republica-moldova-de-la-berlin.

Informații suplimentare despre festival: https://www.literaturhaus-berlin.de/programm/dont-look-back-ein-literaturfestival-aus-rumaenien-der-moldau.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508