Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19:00, violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, susțin un concert extraordinar la Sala Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, dedicat Zilei Culturii Naționale, care se sărbătorește în fiecare an pe 15 ianuarie. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, iar intrarea este liberă.
AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Cultura este ,,cartea de vizită” a unui popor care nu își va pierde niciodată valoarea. În acest an, am ales să marcăm Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment plin de sensibilitate, care să ne rupă puțin de cotidian și să ne facă să ne simțim mândri de moștenirea culturală pe care o avem. Publicul sătmărean este invitat la concertul susținut de invitații noștri speciali, muzicieni de renume, care ne vor onora cu prezența lor la Satu Mare”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.
Cei doi artiști vor fi acompaniați de Clementina Ciucu – Ristea la pian, invitata specială a serii fiind violonista Eva Croitoru – Păucă, fiica Siminei și nepoata lui Gabriel Croitoru. Au trecut doar câteva săptămâni de la încheierea ediției din 2023 a Turneului ”Vioara lui Enescu” și, iată, voi fi iarăși alături de fiica mea pe scenă. Seara de 14 ianuarie 2024 va deveni astfel nu doar o ocazie de a sărbători muzica și cultura națională, ci și un moment deosebit în care familia noastră va împărtăși cu publicul sătmărean emoția și talentul trecut din generație în generație, mai ales că invitata serii va fi nepoata mea, care pe 24 ianuarie va împlini 8 ani, violonista Eva Croitoru – Păucă. Sunt și bucuros și emoționat în același timp și abia aștept acest eveniment. (violonistul Gabriel Croitoru)
Familia de muzicieni a pregătit un program special pentru evenimentul din data de 14 ianuarie de la Satu Mare, cuprinzând exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se pe scenă împreună, acompaniaţi la pian de Clementina Ciucu – Ristea, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dmitri Șostakovici şi de prea puţin cunoscuţii Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau Moritz Moszkowski.
Vom interpreta piese selectate cu grijă, menite să transmită frumusețea și profunzimea muzicii românești în contextul repertoriului universal. Este un prilej special să celebrăm împreună această zi dedicată culturii și să aducem muzica mai aproape de oameni. (violonista Simina Croitoru)
Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile.
Violonistul Gabriel Croitoru va susţine chiar în seara de 15 ianuarie un alt concert la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, cu Diana Ionescu la pian, sub acelaşi generic Vioara lui Enescu, cântând la vioara Guarneri del Gesu „Catedrala” ce i-a aparţinut lui George Enescu.
Program muzical
Satu Mare, 14 ianuarie, ora 19:
GABRIEL CROITORU – vioară
SIMINA CROITORU – vioară
CLEMENTINA CIUCU-RISTEA – pian
George Enescu – Balada pentru vioara si pian
George Enescu – Foaie verde ghiocel pentru vioară și pian
Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și pian
Dmitri Șostakovici – 5 piese pentru două viori și pian
Nicolas Louis – Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140
Hubert Bauersachs – Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29
Edmund von Weber – Trio sur „La gazza ladra” pentru două viori și pian, în re major, op. 3
Carl Kämmerer – Ländler pentru două viori și pian
Moritz Moszkowski – Suita pentru două viori și pian, op. 71
Turneul Vioara lui Enescu 2023 video post eveniment
Video Vioara lui Enescu / 10 ani (2022)
Passacaglia de Handel cu Simina și Gabriel Croitoru
Organizatori: Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”
Producător: Pro Contemporania
Parteneri: Filarmonica ”Dinu Lipatti”, Muzeul Naţional „George Enescu”
Parteneri culturali si media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Institutul Cultural Român