Joi, 4 ianuarie 2024, ora 16:00, în Salonul Carol al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, are loc o întâlnire publică cu Alexandra Badea, distinsa laureată a Premiului Academiei Franceze pentru Teatru în anul 2023. Discuțiile prilejuite de acest eveniment vor fi moderate de Conf. univ. dr. Mireille Rădoi și Prof. univ. dr. Ioan Cristescu și vor aduce în prim-plan contribuția și impactul în teatrul contemporan a operelor dramatice scrise de Alexandra Badrea. Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” și editura Tracus Arte.
Regizoare de teatru și film, dramaturgă, romancieră, Alexandra Badea s-a născut în București, dar locuiește în Franța din 2003. A publicat douăsprezece piese la prestigioasa editură Arche și două romane, ”Zone d’amour prioritaire” și ”Tu marches au bord du monde”. Textele ei scrise în franceză sunt traduse în mai multe limbi și jucate pe scene importante ale lumii. În 2023, a primit premiul pentru Teatru acordat de Academia Franceză
Piesa sa cea mai cunoscută în Romania este EXIL, publicată la editura Tracus Arte, care a avut premiera, în 2022, pe scena Teatrului National din București. Este a treia sa piesă scrisă în limba română.
Premiul pentru Teatru este acordat de către membrii Academiei Franceze din 1980 unui scriitor de limbă franceză. Alexandra Badea este prima scriitoare care are o altă limbă maternă decât franceza căreia îi este atribuit acest premiu.
Pentru piesa ”Pulvérisés” i s-a acordat Marele Premiu de literatură dramatică pentru anul 2013, de către Centrul Național al Teatrului din Franța. Trei ani mai târziu, îi este acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. În 2019 este invitată de Festivalul de la Avignon pentru a crea a doua parte a trilogiei ”Points de non-retour (Quais de Seine”), prezentată în forma sa integrală de șapte ore la Teatrul Național de la Colline din Paris, în 2022.
Piesele sale analizează subiecte complexe ale lumii contemporane, surprinzând zonele sensibile unde politicul interferează în spațiul intim, punând în centru personaje și evenimente ignorate de istoria oficială.