spot_img

De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Metropolitană București vă invită într-o Călătorie prin Cultura Românească

Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, care se celebrează, în fiecare an, pe 15 ianuarie, o serie de evenimente festive, cu tema: „Călătorie prin Cultura Românească”,care se vor desfășura sub forma unei călătorii imaginare prin diverse perioade și aspecte ale culturii românești.

Evenimentele și acțiunile tematice dedicate acestei aniversări vor avea loc atât la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, din Str. Tache Ionescu, nr. 4, la Artoteca BMB din Șos. Mihai Bravu, nr. 4, cât și în cadrul filialelor BMB.

Ce v-am pregătit?

LA SEDIUL CENTRAL „MIHAIL SADOVEANU”, luni 15 ianuarie, începând cu ora 13:00.

®    Fiecare colț al bibliotecii va reprezenta o perioadă istorică sau un aspect distinct al culturii românești. Prin această călătorie culturală, participanții vor avea ocazia să exploreze și să înțeleagă diversitatea și bogăția culturii românești, de-a lungul timpului.

®    Colțul literar: O expoziție inedită cu cele mai renumite opere ale unor scriitori români, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mircea Eliade sau Mihail Sadoveanu, inclusiv cărți rare, ediții Princeps și chiar obiecte personale. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 15-20 ianuarie.

®    Colțul artistic: Vă invităm să descoperiți arta românească, printr-o colecție de lucrări ale talentaților noștri artiști locali.

®    Colțul muzical: Prin îmbinarea momentelor muzicale cu lecturi de poezie și evocarea operelor literare care au stat la baza compozițiilor muzicale interpretate, publicul bucureștean va avea oportunitatea de a întâlni personalități marcante ale vieții noastre culturale: poetul Robert Cișmigiu, soprana Daniela Ciocea, basul Dragoș Ionel, acompaniați la pian de Cosmin Pătrana.

®    Atelier de lectură pentru copii: Avem pregătite lecturi captivante și activități legate de cultura românească, special create pentru cei mici.

®    Expoziție de pictură: Sediul Central va găzdui, în perioada 15 ianuarie 15 februarie, expoziția de pictură intitulată „Alchimii cromatice”, ce cuprinde lucrări ale artiștilor Mihaela Rotaru, Roxana Tudor și Gheorghiță Bătăiosu.

®    Vor fi alături de noi elevi de la Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu, de la Colegiul Național „Școala Centrală” și de la Colegiul Național „Spiru Haret”, care vor susține momente poetice.

®    În aceeași zi, la Artoteca BMB, din Șos. Mihai Bravu, nr. 4,începând cu ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției colective intitulată „Pictură obiect”, desfășurată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Curatorii expoziției sunt artiștii plastici Gheorghe Dican și Liviu Nedelcu. Expoziția de la Artoteca BMB rămâne deschisă până pe 11 februarie a.c.

ÎN FILIALELE BMB:

Filiala Dimitrie Cantemir, Str. Viitorului, nr. 52

Mini Expoziție de carte dedicată lui Mihai Eminescu și „Ora de povești”, la ora 14:00, cu lectura „Făt Frumos din Lacrimă”.

Filiala Liviu RebreanuBd. L. Pătrășcanu nr. 13, Bl. G1

Online: O oră de lectură cu un basm din opera lui Mihai Eminescu

La sediul filialei:  O expoziţie tematică

Filiala Dimitrie BolintineanuBd. Bucureștii Noi, nr. 10

Atelier de lectură cu elevii din clasa a V-a a Școlii Gimnaziale Genesis, începând cu ora 11:30.

Filiala Ion NeculceStr. Dristor 97-119, Bl. 63, Sc. 3

Joi 11 ianuarie, începând cu ora 09:30, va avea loc un eveniment cu tema ”Eminescu și copiii”. Activitate desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”.

Filiala Cezar PetrescuCalea Griviței, nr. 192 (Blocul Roșu)

Luni 15 ianuarie, începând cu ora 14:00, va avea loc un recital al elevilor clasei a VI-a B, din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 163, însoţiţi de Prof. de educaţie vizuală, dna. Viorica Romaşcu.

Filiala Nichita Stănescu, Calea Crângași, nr. 19, Bl. 11B

Un Cenaclu Literar cu preşcolarii de la gradinita „RIO 2 Academy”, în cadrul căruia se vor recita poezii și se vor interpreta piese din opera marelui scriitor Mihai Eminescu.

Filiala Nicolae Bălcescu, Șos. Giurgiului, nr. 86-92

O expoziţie interactivă de carte, dedicată lui Mihai Eminescu.

Filiala George Coșbuc, Str. Radului, nr. 40

În filială: Un eveniment cu titlul „Eminescu din sufletul meu”.

Online: Pe pagina de facebook a filialei vor fi invitaţi să recite/scrie o strofă preferată din opera eminesciană. Tot pe Facebook va fi publicată şi o miniexpoziție de carte eminesciană.

Filiala Petre Ispirescu (copii și tineret)Str. Făurei, nr. 1, Bl. P11

Începând cu ora 14.00, va avea loc evenimentul cu tema: „Unde eşti copilărie?”, care constă în organizarea unui atelier de lectură şi creativitate, în care copiii vor realiza lucrări inspirate din copilăria lui Eminescu. La final, participanții vor organiza o expoziţie cu lucrările realizate. Grup ţintă: copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.

Filiala Emil Gârleanu (copii și tineret), Bd. Octavian Goga, nr. 6, Bl. M25

Online: Vor fi expuse, pe pagina de Facebook a filialei, tablouri originale ale micilor cititoare Taisia și Eva, cu picturi inspirate din poeziile lui Eminescu. Picturile vor beneficia de un text original, creat de bibliotecarii filialei „Emil Gârleanu”, pe tema Zilei Nationale a Culturii, a Zilei Eminescu.

În filială: Va fi amenajat un raft cu operele lui Eminescu

Filiala Gheorghe Șincai, Prelungirea Ferentari, nr. 5

Bibliotecarii filialei vor merge la Grădinița nr. 34, pentru a le citi celor mici, basme și poezii de Mihai Eminescu.

Filiala Marin Preda, Str. Știrbei Vodă, nr. 168

Pe 12 ianuarie, începând cu ora 11.30, va avea loc un eveniment cultural dedicat Zilei Culturii Naționale, la care sunt invitați să participe elevii Şcolii „Olga Gudynn”.

Filiala Mihai Eminescu, Al. Valea Prahovei, nr. 3

Luni 15 Ianuarie, începând cu ora 12:00, va avea loc un atelier de lectură intitulat „Mihai Eminescu – poet național și universal” și o expoziție de carte, cu publicații din opera poetului.

Filiala George Topârceanu, Str. Veteranilor, nr. 7-9

Pe 12 ianuarie, începând cu ora 13:30, va organiza un atelier de lectură „Citim și recităm versuri scrise de Mihai Eminescu”.

Filiala Vasile Alecsandri (copii și tineret), Calea Ferentari, nr. 7

Filiala Vasile Alecsandri va organiza, chiar pe 15 ianuarie, o expoziție de carte și o expoziție de desene realizate de către copii.

Filiala Ioan Slavici, Str. Radu Beller, nr. 26

Organizează, pe 15 ianuarie, începând cu ora 09:30, o expoziție tematică dedicată Zilei Culturii Naționale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508