spot_img

Corul Madrigal, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari anunță evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. Începând cu 13 ianuarie 2024, șapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturală din România. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentelor.

Pe 15 ianuarie va avea loc Concertul Extraordinar „Despre cultură”, dăruit publicului de Corul Madrigal. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19:00, la Palatul Patriarhiei.

Calendarul evenimentelor 

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 11:00 

Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

Expoziția „Muzică și Patrimoniu”

Publicul va avea ocazia să cunoască în avanpremieră noul proiect „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, prin care situri antice aflate în patrimoniul UNESCO sunt puse în valoare prin creații muzicale contemporane românești, în interpretarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Expoziția este deschisă publicului în intervalul orar 11:00 – 16:00. Accesul este gratuit și se realizează începând cu ora 11:00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 12:00 

Senatul României, Palatul Parlamentului

Conferința „Importanța educației prin muzică și patrimoniu”, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” alături de Institutul Național al Patrimoniului, pune pe agenda publică două subiecte esențiale pentru școala românească: educația muzicală și pentru patrimoniu. Conferința va analiza politicile publice existente în domeniu, beneficiile implicării copiilor și tinerilor în mișcarea corală, după modelul de succes al Programului Național Cantus Mundi, precum și impactul programelor educaționale desfășurate de Institutul Național pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autorităților și profesioniștilor din domeniu. Accesul se realizează pe bază de invitație.

Duminică, 14 ianuarie 2024 | 11:00 – 14:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România, Atrium 

„Șezătoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce tradițiile românești într-o veritabilă șezătoare culturală, organizată alături de membrele Șezătorii la Ozun. Publicul are ocazia să învețe arta cusutului iei românești, recunoscute în patrimoniul UNESCO, de la artiste care continuă acest meșteșug străvechi și în prezent. Accesul publicului la șezătoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 9:30

Palatul Cesianu-Racoviță (Casa de licitații Artmark)

Institutul Național al Patrimoniului lansează programul RO HAEREDITAS, o serie de conferințe care pun bazele unei conversații la nivel național pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale. Programul urmărește să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici în mai multe orașe din țară pentru a identifica provocările pe care autoritățile naționale și locale din domeniu le întâmpină, dar și pentru a trece în revistă ultimele noutăți în materie de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 10:00

Spațiul public

Lansarea Programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”

Corul Madrigal și Institutul Național al Patrimoniului lansează primul episod, „Sarmizegetusa – Flăcări și roți”, o producție video care invită publicul la un exercițiu de arhitectură sonoră. Emblematica piesă „Flăcări și roți” scrisă pentru Madrigal de compozitorului român Corneliu Cezar, reconstruiește prin sunet spațiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, și îi conferă noi semnificații.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 12:00 – 21:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România

Art Safari marchează Ziua Culturii Naționale și își prelungește programul expozițional cu o zi. Publicul este invitat să viziteze toate cele șase expoziții din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14:00, 16:00, 19:00, 20:00. Accesul se face pe bază de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 19:00 

Palatul Patriarhiei, București

Concertul Extraordinar „Despre Cultură”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avându-i ca invitați pe actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor români din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creația românească din secolele XVII – XX, repertoriul include o colecție amplă de muzică veche, modernă și contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împletește cu emoția și expresivitatea unor lucrări emblematice. Concertul este organizat în co-producție cu Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Naționale. Accesul la concert este gratuit și se realizează pe bază de rezervare pe platforma Bilete.ro (https://www.bilete.ro/corul-madrigal-concert-extraordinar-despre-cultura/).

Evenimentele organizate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari, se înscriu în seria manifestărilor Ministerului Culturii, care marchează data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale. 

Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Național al Patrimoniului, Art Safari, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, ARCUB, Centrul de Cultură Arcuș, Policolor

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Itsy Bitsy, Munteanu, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, spotmedia.ro, TVR Cultural, Zile și Nopți

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508