În 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a sărbătorit 60 de ani de existență neîntreruptă printr-un program aniversar de o amploare fără precedent. 271 de evenimente în țară, turneu istoric în 4 mari orașe din SUA, peste 350 de mii de spectatori și aproape 27.000 de km parcurși în turneele naționale și internaționale. 2023 – an record și în ce privește încasările: 2,3 milioane de lei si o creștere cu 92 % față de 2022. AgențiadecArte.ro este partener media al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
„O tradiție precum cea a Madrigalului, de 60 de ani, este cu mult mai mult o responsabilitate, decât o pură bucurie. Suntem răspunzători să transmitem bogăția care este Madrigalul copiilor, copiilor copiilor noștri și așa mai departe. Madrigalul nu este doar ambasadorul culturii muzicale românești în străinătate. Să nu uităm că, din 1963 și până în 1989, Madrigalul a fost și ambasadorul Europei în România, cântând, în acei ani negri, muzică europeană în limble originale” – Ion Marin, Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Peședinte fondator al Programului Național Cantus Mundi.
Cu peste 270 de evenimente desfășurate în 2023, programul MADRIGAL 60 a inclus o serie de premiere remarcabile, cum ar fi turneul aniversar în Statele Unite ale Americii, primul după 35 de ani, inaugurarea Galeriei „Madrigal – Marin Constantin” la Senatul României, a Salonului muzical la Aeroportul Internațional Henri Coandă, expoziția Art Safari – „Pe mai multe voci” sau volumul aniversar „Marea Carte a Madrigalului”. Anul 2023 a însemnat pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” multiple lansări editoriale, discografice, multimedia sau de costume, dar și expoziții de pictură dedicate ansamblului, precum și noi prezențe în spațiul public a copiilor din Cantus Mundi, programul național de incluziune socială prin muzică, inițiat de Ion Marin, în anul 2011.
Toate aceste evenimente culturale au reunit peste 350.000 de spectatori, atât la nivel național, cât și internațional, precum și peste 2 milioane de vizualizări în mediul online.
„Dacă în anii ’60, Corul Madrigal și Marin Constantin înfăptuiau o revoluție a colindelor și a muzicii corale în România, Madrigalul lui 2023 nu se dezminte – deschide drumuri și continuă să construiască programe care să apropie oamenii de muzică. De la festivaluri și spectacole complexe, la expoziții de artă sau memorialistice, de la a cânta în Congresul american, la a cânta la răsărit pe malul Mării Negre, ori în producții multimedia (cum a fost Spotlight Festival), Corul Madrigal a fost peste tot în 2023. Profesionalismul și excelența au fost cheia anului 2023. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără partenerii noștri și fără această echipă extraordinară, determinată, care crede în Madrigal și simte Madrigal. Mulțumim publicului și îi așteptăm pe spectatorii noștri și în 2024 cu noi proiecte și surprize” – Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrgal – Marin Constantin”
MADRIGAL 60 a fost organizat în 6 mari secțiuni:
- Excelenţa în muzică, cu 48 de spectacole, concerte și recitaluri sau producții în premieră, susținute atât în sălile de concert, cât și la evenimente oficiale sau în mass media. Premierele anului 2023 au fost producțiile „Despre Cultură” la Ateneul Român, „Madrigal for Babies” la Circul Metropolitan București și Concertul Extraordinar din Festivalul Internațional „George Enescu” – Misa Criolla.
- Unim România prin muzică, cu 3 turnee și festivaluri naționale de Paște, Sfânta Maria și Crăciun, cu audiențe record și premiere absolute. În cadrul turneelor, Madrigal a susținut spectacole și concerte în 10 localități din țară: Bacău, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Constanța, Sinaia, Alexandria și București.
- Diplomație Madrigal, cu turneul aniversar în Statele Unite ale Americii, de pe Coasta de Est, pe cea de Vest, la New York, Washington, D.C., Chicago și Seattle: 7 concerte sold out în spații prestigioase și cele mai mari catedrale americane. De asemenea, Madrigal a surprins publicul și cu două flashmob-uri – în celebra Times Square New York și în avion, deasupra Americii, de Ziua Națională a României.
- Programul Naţional Cantus Mundi – Integrare socială și educaţie culturală – peste 50 de proiecte educaționale și evenimente publice pentru corurile de copii și ansamblurile de percuție: ateliere, recitaluri, concerte, Galele Cantus Mundi, campaniile „Hai Cantus Mundi” și „Armistițiu de Crăciun”, turnee, recitaluri pe stadioanele naționale etc.
În 2023,platforma Cantus Mundi a reunit 1.989 de coruri de copii din țară. La marile spectacole ale Corului Madrigal au participat 3.656 de copii, iar 150 de voluntari au fost implicați în organizarea evenimentelor Madrigal – Cantus Mundi.
- Tezaurul Madrigal, cu trei luni de expunere interactivă a istoriei și prezentului Madrigal la Art Safari, cu o expoziție curatoriată pe 1.000 mp, 8 serii de expoziţii de pictură ale artiștilor contemporani dedicate ansamblului la „Galeria Madrigal 60” de la sediul instituției sau lansarea noii serii de costume renascentiste.
- În casele românilor de pretutindeni, cu 8 lansări naţionale și internaţionale: editoriale, discografice, multimedia: „Marea Carte a Madrigalului” – semnată de Mădălin Guruianu, „Madrigal în arhivele Securității. Rezistența prin colind” și „Madrigal în arhivele Securității. Turneele în S.U.A.” – ambele semnate de Monica Lup, videoclipul „Valurile Dunării” și trei lansări discografice de Crăciun pe vinil și DVD Blu-ray, seria de emisiuni TV „Madrigal la Art Safari” și „Madrigal de Crăciun” sau lansarea vinului aniversar „Madrigal Excelentia”. De asemenea, Madrigal a ajuns în casele românilor și prin intermediul celor 15 televiziuni care au transmis evenimentele ansamblului, la nivel național și local.
În ceea ce privește încasările instituției, acestea au cunoscut o creștere semnificativă, de la 1,2 milioane lei în 2022 la 2,3 milioane lei în 2023. Astfel, se înregistrează o creștere de 92 % a veniturilor proprii. Pentru anul 2024 se estimează o creștere a veniturilor cu 50% față de anul 2023, astfel încât încasările se vor ridica la un total de 3,5 milioane lei.
Anul 2024 va fi dedicat copiilor din Programul Național Cantus Mundi și sărbătoririi celor 10 ani de existență oficială a celei mai mari mișcări de integrare socială a copiilor prin muzică din România.
****
Parteneri: Ambasada României în Staele Unite ale Americii, Institutul Cultural Român, Institultul Cultural Român la New York, Senatul României, ARCUB, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, MECENA.ART, Televiziunea română, Federația Română de Fotbal, Policolor, ANCHOR GROUP
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Europa FM, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți
***
CORUL MADRIGAL
Creat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 1.989 de coruri și peste 65.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.