spot_img

Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești îi ține treji pe cinefili pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco

Pe 8 decembrie cinefilii sunt așteptați la NOAPTEA ALBĂ A SCURTMETRAJELOR ROMÂNEȘTI, eveniment organizat de Iadasarecasa care își propune să readucă în atenția publicului filmele românești de scurtmetraj.

Prima ediție va avea loc vineri, 8 decembrie 2023, începând cu ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco unde spectatorii pot descoperi sau redescoperi atât primele creații ale unor regizori importanți precum: Ion Popescu Gopo, Dan Pița, Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Radu Jude sau Sergiu Nicolaescu, cât și a unor regizori sau regizoare aflați la început de drum.

„Filmul de scurtmetraj este din ce în ce mai rar văzut pe marile ecrane de la noi, deși el reprezintă o etapă necesară către lungmetraj și mulți dintre regizori aleg să se întoarcă către această zonă de expresie chiar și la apogeul carierei lor. Ne bucură să fim printre cei care prilejuiesc această ocazie publicului, să vadă pe ecran mare astfel de bijuterii cinematografice – filme care așa au fost gândite, create și concepute pentru ecranul de cinema.” spune Anca Puiu, producător de film – organizatorul evenimentului.

Multe dintre titlurile din programul organizat în patru calupuri au fost arătate și premiate în cele mai importante festivaluri de film din lume:

CALUP 1: SCURTĂ ISTORIE CELEBRĂ A FILMULUI DE SCURT METRAJ:
Scurtă istorie – regia Ion Popescu Gopo, Palme d’Or la Cannes în 1957
Memoria trandafirului – regia Sergiu Nicolaescu – selectat în Competiția Oficială la Cannes 1964
Viața în roz regia Dan Pița, 1969, Lucrarea de Diplomă IATC (UNATC, București)

CALUP 2: SCURTMETRAJE DE AUR – NOUL VAL ROMÂNESC
Un cartuș de Kent și un pachet de cafea – regia Cristi Puiu, Ursul de Aur, Berlin 2004
Trafic – regia Cătălin Mitulescu, Palme d’Or, Cannes 2004

O zi bună de plajă – regia Bogdan Mustață, Ursul de Aur, Berlin 2008
Megatron – regia Marian Crișan, 2008), Palme d’Or, Cannes 2008

CALUP 3: MULTIPREMIATELE ANILOR 2000 și o ANIMAȚIE
Lampa cu căciulă – regia Radu Jude, Premiul Juriului la Sundance 2007
Derby – regia Paul Negoescu, 2010 Brief Encounters Grand Prix, Bristol 2010

Fotografii de familie – regia Andrei Cohn, Sarajevo IFF 2012
Suruaika – regia Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, Premiul Publicului, Animest 2022

CALUP 4: REGIA LA FEMININ
I am ok with your last wish – regia Catrinel Dănăiață, Short Award, Terra di Siena 2023

Vreau să sparg sera – regia Teona Galgoțiu, Cel mai bun film de scurtmetraj Gopo 2023
La distanță – regia Dana Rogoz, Premiul Publicul la Nisa 2023

După fiecare film spectatorii îi vor întâlni pe realizatori și vor putea discuta cu aceștia.

Biletele pot fi cumpărate pentru fiecare calup în parte și sunt deja disponibile pe Eventbook.ro. Spectatorii care vor să vizioneze toate cele patru programe beneficiază de reducerea prilejuită de carnetul cu 5 bilete de la Cinema Elvire Popesco. El poate fi achiziționat tot online sau la casa de bilete a cinematografului, cu o oră înainte de începerea evenimentului.

NOAPTEA ALBĂ A SCURTMETRAJELOR ROMÂNEȘTI este un eveniment organizat de Iadasarecasa, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei. 

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Francez din România, Pop Cola, Sloop, Oskar.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Urban.ro, Ziarul Metropolis, CineFan, LiterNet, Movie News, Cinefilia, AARC – All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.

Pe paginile https://www.facebook.com/noapteaalbaascurtmetrajelorro și https://www.instagram.com/noapteaalbaascurtmetrajelorro vor fi postate mai multe informații despre eveniment.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508