spot_img

”Outlive. Știința și arta longevității”, un manual practic despre cum să trăim mai mult și mai bine

            Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. În această inflație de sfaturi pentru longevitate, cum le alegem pe cele mai bune? Peter Attia, autorul cărții Outlive. Știința și arta longevității publicată de Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, și-a câștigat renumele unui expert de top în știința longevității, deși abordarea sa este pe cât de inovatoare, pe atât de surprinzătoare. Absolvent al Facultății de Medicină a Universității Stanford, specializat în chirurgie oncologică, Peter Attia și-a dedicat întreaga carieră aprofundării științei longevității – o misiune provocatoare, pentru că studiile aplicate ar dura mai mult decât viața unui om! Cercetările asupra centenarilor nu au adus nici ele multe răspunsuri la complexa problematică a longevității, pentru că mulți dintre aceștia fumau, beau zilnic, nu făceau mișcare și – în general – contraziceau toate principiile de viață sănătoasă. Care este totuși avantajul lor? Au câștigat la „loteria genetică”, este de părere doctorul Peter Attia. Elementul comun al tuturor centenarilor din orice colț de lume s-ar afla este că reușesc să întârzie cu aproximativ două decenii apariția bolilor cronice. „Trebuie să găsim o modalitate de a trăi mai mult fără boli”, spune medicul american, care consideră că medicina actuală nu se concentrează suficient pe prelungirea duratei sănătății, ci mai mult pe tratarea bolilor când acestea apar. Peter Attia propune nu o medicină preventivă, ci una proactivă, cu „potențialul nu doar de a schimba vieți individuale, ci și de a alina cantități enorme de suferință din toată societatea noastră”.

                                        Viața, un drum cu sens unic

            În ultimele decenii de viață, majoritatea oamenilor se confruntă cu una sau mai multe dintre afecțiunile specifice vârstei, cu „cei patru călăreți”, cum îi numește specialistul în longevitate: „Bolile cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative sau diabet de tip 2 și disfuncțiile metabolice aferente”. Viața este un drum cu sens unic, iar ceea ce putem spera, pe lângă prelungirea duratei de viață, este și prelungirea stării de sănătate. Aceasta înseamnă de fapt longevitate. Peter Attia detaliază, folosindu-se de argumente științifice, care sunt principalii aliați ai longevității. Paradoxal, prima pe listă este mișcarea, urmată apoi de nutriție. „Obișnuiam să pun pe primul plan nutriția în detrimentul oricăror altor aspecte, dar acum consider că mișcarea este cel mai puternic medicament pentru longevitate din arsenalul nostru, atât în ceea ce privește durata de viață, cât și cea a stării de sănătate”, spune Peter Attia.  

            „Somnul a primit în sfârșit atenția pe care o merită”, subliniază doctorul american, care plasează odihna de noapte pe locul al treilea ca importanță strategică pentru longevitate. Nu în ultimul rând, sănătatea emoțională joacă un rol semnificativ în creșterea duratei și calității vieții. 

                        „De ce ai vrea să trăiești mai mult, dacă ești așa de nefericit?”

            Întrebarea directă și oarecum nemiloasă a primit-o chiar Peter Attia de la terapeuta sa. Concentrat pe viața sa profesională, medicul american a ajuns să neglijeze total relațiile cu familia și cu cei din jur, până când acestea s-au deteriorat semnificativ. În acel moment a venit întrebarea psihoterapeutei, care a funcționat ca un semnal de alarmă. „Nu e ciudat că toată viața ta profesională se axează pe încercarea de a-i face pe oameni să trăiască mai mult și, cu toate acestea, nu investești deloc energie ca să te simți mai puțin nefericit, ca să suferi emoțional mai puțin?” A urmat un proces dificil de corectare a comportamentului, de vindecare a relațiilor, care poate servi „ca poveste moralizatoare” pentru cititori, după cum sugerează însuși autorul. 

            Fondatorul centrului medical Early Medical, Peter Attia mărturisește că zilnic îi trec pragul persoane cu probleme fizice și de longevitate înrădăcinate în sănătatea emoțională. Acesta este unul dintre factorii de risc care se agravează pe măsura înaintării în vârstă. „Traiul de unul singur sau senzația de singurătate sunt legate de un risc mult mai ridicat de deces”, observă medicul american, care atrage atenția că „e posibil ca sănătatea emoțională să reprezinte cel mai important ingredient al duratei stării de sănătate”.

            Cu un echilibru remarcabil între rigoare științifică și ușurința lecturii, contrabalansând abordarea serioasă cu umor și rezultatele cercetărilor cu exemple din propria viață, Peter Attia oferă cititorilor cărții Outlive. Știința și arta longevității un manual practic, foarte util, care ne învață nu doar cum să trăim mai mult, ci și astfel încât să ne bucurăm de fiecare an al vieții.  

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508