Numărul 12/decembrie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” aniversează treisprezece ani de existenţă ai publicaţiei, sub semnul dialogului intercultural şi al traducerii literare ca operă de mediere. Ediţia română se deschide printr-un interviu realizat de Luciana Tămaş cu Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale.
În secţiunea „Centenar Calvino”, o suită de interviuri realizate de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone cu trei italienişti de marcă, Manuela Ormea, Dario Pontuale şi Angelo Fàvaro, traduse de studenţii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,sub coordonarea italienistelor Delia Morar, Anamaria Milonean, Otilia Damian şi Patrizia Ubaldi. În continuare, Smaranda Bratu Elian propune, în traducere, un nou apolog politico-moral al scriitorului, intitulat Conștiința împăcată (Apolog despre cinste în țara corupților).
În secţiunea „Premii literare italiene”, un interviu cu scriitoarea Maria Grazia Calandrone despre romanul Dove non mi hai portata. Mia madre, un caso di cronaca (Unde nu m-ai dus. Mama mea, un caz de presă), care a obţinut Premiul Elio Vittorini 2023 şi a fost finalist atât la ediţia din acest an a prestigiosului Premiu Strega, cât şi la Premiul Alassio Centolibri, un Autor pentru Europa 2023. Interviul realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone este tradus de masterandele de la Universitatea de Vest din Timişoara, coordonate de Afrodita Cionchin.
La capitolul „In memoriam”, revista aduce un omagiu scriitoarei Lăcrămioara Stoenescu (1942-2023) şi maestrului Aurel Ierulescu (1941-2023), prin contribuţia lui Mauro Barindi şi a Serafinei Pastore.
Revista publică apoi partea a doua a Actelor Conferinţei Luoghi e percezioni di Dante nel Sud-est Europeo, organizate de Comitetul din București al Societății Dante Alighieri și AISSEE (Asociația Italiană de Studii din Europa de Sud-Est) în anul 2021, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea Marelui Poet, precum și a 120 de ani de la înființarea primei Societăți Dante Alighieri la București. În numărul din decembrie apar intervenţiile semnate de Otilia Doroteea Borcia şi Nicoleta Silvia Ioana de la Universitatea Națională de Arte București, precum şi de prof. Marco Clementi de la Universitatea din Calabria.
Secţiunea „Orizonturi filosofice” propune un interviu cu Sorin Alexandrescu, specialist în literatura lui Eliade, publicat în cotidianul italian „Avvenire” şi tradus în română de Gabriel Badea.
În secţiunea „Orizonturi Donna”, Monica Negru o aduce în atenţie pe Adela Chiru-Nanoveste, un alt exemplu de femeie valoroasă, cu talent didactic și artistic, dar prea puțin interesantă pentru istorici.
Urmează partea a doua a dezbaterii Literatura română, încotro?, care a avut loc la Timişoara în 28 octombrie 2023 şi la care au intervenit unsprezece scriitori şi critici literari, printre care Viorica Bălteanu, Adrian Dinu Rachieru, Ana Caia, Laura Ceica şi Sanda Vărăreanu.
În secţiunea „Evenimente” este semnalată Columna mutãtio – La Spirale, o instalație monumentală de artă contemporană, concepută de artista Luminiţa Țăranu, inspirată din Columna lui Traian. Parte artistică contemporană a marii expoziții de arheologie Dacia. Ultima frontieră a romanității, găzduită de Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano, în Roma, din 21 noiembrie 2023 până în 21 aprilie 2024, opera este expusă în Chiostro piccolo della Certosa di Santa Maria degli Angeli.
Toate articolele numărului 12/decembrie 2023al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.
Tuturor prietenilor, colaboratorilor şi cititorilor noştri, lectură plăcută şi Sărbători binecuvântate!
Afrodita Cionchin, director fondator