spot_img

”Uimitoarea Grace Adams”,  cu umor, despre drama cuvintelor nespuse

Romanul de debut al lui Fran Littlewood a fost tradus deja în 11 limbi, iar drepturile pentru televiziune au fost achiziționate de producătorul celebrului serial „Crima din Easttown”.

Uimitoarea Grace Adams, romanul de debut al lui Fran Littlewood publicat de Editura Trei, a reușit în doar jumătate de an de la lansarea în Marea Britanie să atragă atenția lumii iubitorilor de carte de pretutindeni. Bestseller New York Times tradus deja în 11 limbi, romanul semnat de autoarea britanică va fi transformat într-un serial de televiziune. Potrivit The BookSeller, drepturile pentru televiziune au fost achiziționate de producătorul celebrului serial „Crima din Easttown”. 

Cu teme desprinse din actualitate, Fran Littlewood scrie cu profunzime și mult umor – adesea negru – despre situații de viață în care se vor regăsi mulți cititori: relația mamă-fiică și provocarea colosală a părinților de adolescenți din ziua de azi, relația de cuplu, dragoste la prima vedere (dar și la următoarele), tragedii care par să oprească lumea-n loc, gestionarea fără succes a cocktail-ului emoțional de la perimenopauză, stres, carieră ratată și multe altele care pot fi cuprinse în viața unui om. Însă, multitudinea de teme abordate cu siguranță și profunzime de autoare se subordonează unei idei care guvernează întreg romanul: efectul cuvintelor spuse sau dimpotrivă, trecute sub tăcere, asupra oamenilor și relațiilor dintre ei. Cuvintele creează punți sau dinamitează relații. Conferă coerență lumii interioare a unei persoane sau o fac să se rătăcească înăuntrul ei transformând parcursul vieții într-un labirint fără ieșire. 

Acțiunea romanului are loc într-o singură și memorabil de nefericită zi din viața lui Grace Adams, o femeie în vârstă de 45 de ani. Prinsă în ambuteiajul londonez care pare personificarea unei ființe malefice din metal și fum gri, într-o căldură insuportabilă, Grace abandonează mașina și pornește pe jos, în celălalt capăt al orașului, ca să-i ducă fiicei sale înstrăinate, la aniversarea a 16 ani, un tort de 200 de lire – o costisitoare ofertă de pace. Călătoria provocatoare se transformă într-un drum inițiatic, pe parcursul căruia Grace rememorează, în paralel, întâmplări cruciale din urmă cu patru luni și peste un deceniu și jumătate. Adică momentele care i l-au adus în viață pe Ben, cel care avea să-i devină soț, nașterea lui Lotte, fiica lor și toate întâmplările vieții care au transformat-o pe uimitoarea Grace Adams într-o femeie nevrotică, certată cu ordinea publică. 

Grace este nu numai un chip frumos, ci mare maestră la limbi străine, cea mai bună din Marea Britanie. Vorbește fluent franceză, spaniolă, japoneză, rusă și olandeză, iar la 28 de ani a cucerit trofeul Poliglotul Anului. Ben nu a mai cunoscut niciodată pe nimeni ca ea. „Când am văzut-o prima dată, vorbea în limbi necunoscute, își zice el. A doua oară a salvat viața unei femei. A treia oară când am văzut-o era star de televiziune. A patra oară, te făcuse pe tine”, gândește Ben privindu-și fiica. 

Ca și soțul ei, de altfel, uimitoarea Grace jonglează cu cuvinte în mai multe limbi, cunoaște înțelesuri străine majorității, dar viața o pune în situația de a numi realități pentru care, se pare, nu există cuvinte potrivite. Ca un alt Odiseu care își caută drumul spre casă, Grace străbate cu greutate Londra, trecând prin peripeții descrise cu umor de autoare. Călătoria este totodată și una în propriul trecut pentru a face efortul să înțeleagă. Ce i-a înstrăinat pe membrii acestei familii unii de alții? Ce a îndepărtat-o pe ea însăși de sinele ei adevărat? Unde a dispărut uimitoarea Grace și când a apărut femeia frustrată, neîngrijită, care nu poate păstra nici măcar o mediocră slujbă part time? „Nu ar fi trebuit să lase tăcerea să înflorească și să prindă rădăcini și să îi învăluie pe toți ca un giulgiu. Ar fi putut extrage de undeva cuvintele, vocabularul devastator care nu voia să fie găsit. Ar fi trebuit să își reclădească familia, propoziție cu propoziție dureroasă, ar fi trebuit să lumineze cu semantică atent aleasă întunericul mut care i-a înghițit. Și-ar fi putut salva familia, dar în schimb a lăsat-o să se destrame. Grace pricepe ironia. Vorbește cinci limbi, dar nu a fost în stare să găsească vocabularul necesar să-și articuleze sfâșierea inimii, să navigheze prin jalea tuturor”.

Citește-l și plângi (apoi înveselește-te)”, scria The Times despre acest roman, care reușește să abordeze teme grave precum pierderea, distrugerea unei familii și lipsa de comunicare cu un umor bine dozat, care atenuează dramatismul. Există speranță pentru Uimitoarea Grace Adams? Călătoria ca un rollercoaster are un final neașteptat, pe care cititorii îl vor descoperi cu cea mai mare plăcere!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508