Scemtovici & Benowitz Gallery deschide vineri, 24 noiembrie 2023, la ora 18:30, în Jean Louis Calderon nr. 34 din București expoziția de pictură Pulsatilla, semnată Daniela Vîrlan, ce poate fi vizitată de public până la sfârșitul anului 2023.
“În Pulsatilla, cea mai recentă expoziție de la galeria Scemtovici & Benowitz, Daniela Vîrlan abordează o direcție nouă în practica sa artistică și, chiar dacă temele picturilor sunt inedite, recunoaștem elemente specifice creației anterioare a artistei.
Ora albastră. Punctul proxim al creației sale este acel ochi (interior) care scrutează, privirea (spre sine), filtrată prin sensibilitate, drept categorie estetică. Punctul remotum se adaptează prin ferestre larg închise, la luminile roșii, roz, albastre ale crepusculului de peste dealuri, mări, nori, Lactee Căi.
Peisaje (interioare). Artista ilustrează o lume fabuloasă, compusă din fragmente de basme izvorâte din vise cu putti, aripi și ființe înaripate, flăcări, plante și sugestii de ce vrem noi, elemente abstracte, pulsatille picurătoare situate între lumile de aici și de acolo, din sine și din cuprinsul orizonturilor. Intuiția devine concept, tehnică ars poetica, e poezie a conceptelor pictate, controlate prin gesturi spontane, care lasă intenționat suprafața picturală într-o fază intermediară. Daniela Vîrlan privește cu ochii larg închiși (spre sine la) ceruri purpurii, apoteotic roșii și albastre, plutește cu pensula, prelungire a genelor, printre nouri și diafane apariții de flori și îngeri.
Remediu vindecător. Pare că se (între)deschide o ușă spre o lume, sugestie și indicație a drumului, privire aruncată spre sine, căutare a unei/unor nuanțe de roșu – alegorie în ritm de bătăi de aripi. Roșu garanță, bordeaux, crimson, mistuitor pe de-o parte și purificator foc, pe de alta, descrie realități din vise, apoteotice peisaje interioare – exterioare. Construcția eboșei picturii (aproape că) e conceptul lucrărilor, pleacă de la ochiul (intern), onirică viziune și urcă în zbor de înger spre alte ceruri unde ochiul lumii, ochiul lui Dumnezeu e atent la gesturile noastre și ale îngerilor care populează văzduhul în cadre alegorice. Pe de altă parte, peisajul imaginat poate fi un pretext, soi de zălog al aspirațiilor personale reprezentate de cerul senin și albastru, de data aceasta. Susținut de roșul burgund incendiar care sugerează ideea de sfârșit, dar și început nou prin purificarea prin foc, gestul mâinii care ține pensula sau ochiul prelungit prin aceasta este continuu, fluid, fără ezitări, dintr-o singură mișcare pe alocuri, dar completat de detalii sugestive. Culoarea însăși este concept, vântul iscat de bătăile aripilor de înger e remediu pentru minte și suflet, iar ochiul lui Dumnezeu sau, poate al lui Big Brother, pulsează continuu peste florile (violet) ale lumii.” – Raluca Ilaria Demetrescu, curatoare
–––––
Daniela Vîrlan (n. 1987 București), absolventă a Universității Naṭionale de Arte București, secția Grafică, trăieṣte ṣi lucrează în București. În 2008, a beneficiat de o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arte, Roma, în 2017 e finalistă a bursei de pictură Teodor Moraru ṣi a concursului de desen contemporan Crama Opriṣor, iar, în 2013, nominalizată pentru Strabag Artaward. Din 2015 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala de grafică.
Daniela Vîrlan lucrează cu precădere în ulei pe pânză, acuarelă ṣi tuṣ pe hârtie. Preluând elemente din realitate sau simboluri din conṣtiinṭa umană universală, artista construieṣte relaṭii sinergice, simbiotice sau antagonice între elementele care-i populează universul artistic. Elementele sunt angrenate într-o continuă relaṭionare unele cu altele generând dinamică simbolică. Formele aparent spontane, dar cu trimiteri la realităṭi elaborate dezvăluie un continuu imprevizibil, un flux de asocieri ṣi învecinări surprinzătoare: îngeri, păsări, Madone, monṣtri, figuri(ne) prinse în browniene mișcări.
Expoziṭii personale:
2020 – Arcana Majora, 1001 Arte, Bucureṣti;
2019 – O lume în Oglinda Apei, ALERT Studio Artist-run Space București;
2014 – Amor Fati, Galeria IX, Bucureṣti
Expoziṭii de grup ṣi evenimente – selecție:
2023 – “Contemporary Drawing in Romania”, Scemtovici & Benowitz Gallery, București
2022 – “În cer și pe pământ”, Scemtovici & Benowitz Gallery, București
2021 – “Ne cheamă Iele. E un cuvânt fără singular”, Manasia Hub, București
2021, 2022 – Salonul de Grafică Românească
2021 – Art Safari
participări recurente la Weekendul Galeriilor și Noaptea Albă a Galeriilor
2019 – Bucharest Art Week
2011 – FRISS, Budapesta
––
Despre Scemtovici & Benowitz Gallery
Scemtovici & Benowitz Gallery este o galerie bucureșteană inaugurată în decembrie 2022, cu misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Spațiul galeriei se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil situat pe strada Jean-Louis Calderon nr. 34, construit la început de secol XX, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate publicului și mediului antreprenorial din sectoarele creative și din comunitatea de afaceri.