Joi, 23 noiembrie 2023, , la Pavilionul Central Romexpo – Sala Cupola, a avut loc dezbaterea intitulată „Cartea digitală și Societatea Cunoașterii”, organizată în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din București de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Culturii. La eveniment au participat, în calitate de vorbitori, Raluca TURCAN – Ministrul Culturii, Bogdan-Gruia IVAN – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Mihai Mitrică, directorul executiv al AER (Asociația Editorilor din România), Oana Boca-Stănescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Româna, scriitorii Cosmin Perța și Daniel Sur, reprezentanți ai editurilor prezente la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, precum și profesioniști din domeniu. Dezbaterea a vizat piața românească de carte digitală, precum și provocările și perspectivele de evoluție acestui segment de piață. Moderatorul dezbaterii, Dan Mircea Cipariu, a prefațat discuțiile cu un citat dintr-un text al său despre securitatea digitală a României, publicat recent în cel de-al 8-lea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, intitulat „Identitate și Cultură. Național, European, Universal”.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, cu acest prilej că instituția pe care o conduce va realiza anul viitor o nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România după ani de zile în care nu s-au mai făcut achiziții publice pentru bibliotecile din țara noastră.
„Mi-am creionat deja, începând cu ianuarie anul viitor, când intrăm într-un nou exerciţiu financiar, să realizăm o nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România. În normele pe care le pregătim aceste cărţi consider că trebuie să fie din ce în ce mai mult adaptate celor mai tineri, copiilor şi adolescenţilor, pentru că ei sunt cei care au cea mai mare disponibilitate de a merge la biblioteci. Vorbesc de biblioteci din reţeaua naţională, dar şi de biblioteci din reţeaua locală”, a declarat Raluca Turcan.
„Şi ceea ce înseamnă patrimoniu în bibliotecile din România se află în momentul de faţă într-o mare suferinţă. Nu degeaba poate că a şi scăzut consumul de carte în bibliotecă şi dorinţa de a merge la bibliotecă pentru activitate culturală. Nu spun doar lectură sau împrumut de carte, pentru că unele biblioteci au ştiut să se modernizeze şi să se transforme şi în hub-uri culturale. Iar aici ţin să menţionez că implicarea şi proiectele Ministerului Cercetării completează excepţional de bine o necesitate din România şi anume faptul că folosiţi bani europeni pentru digitalizarea patrimoniului bibliotecilor”, a adăugat ministrul Culturii.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a declarat că din 2019 şi până astăzi România a înregistrat o creștere creştere a consumului de carte digitală !undeva de la 27% la 47% în doar trei ani”.
Moderatorul dezbaterii, scriitorul Dan Mircea Cipariu, a adus în discuție crearea unei infrastructuri prin care România să își asigure securitatea digitală.
” O suveranitate digitală nu poate fi posibilă fără două elemente identitare: limba română și arhivele digitale, cu metadate de nivel înalt. Dacă vrem ca limba română să supraviețuiască erei digitale, atunci e necesar să digitalizăm masiv în limba română și cu ajutorul direct al celor care pot da claritate și eficiență limbii române, mă refer aici la elitele noastre literare și academice. O digitalizare care să folosească serviciile unui scriitor ori ale unui lingvist poate asigura o ”gimnastică înaltă” a gândirii, a vorbirii și a scrierii în limba română. Noile tehnologii ale traducerii limbajului vor lucra doar cu limbile care vor supraviețui în lumea digitală. Suveranitatea digitală nu poate fi, însă, realizată fără minime instrumente, precum corectorul digital pentru limba română, aplicația de inserare a diacriticelor, resurse lexicale digitale, arhive digitale, instrumente de căutare a resurselor lexicale pe rețeaua web în format non-text și multimedia (imagine, audio, video), tehnologii și instrumente vocale pentru limba română.”, a argumentat Dan Mircea Cipariu.
Înregistrarea video a dezbaterii poate fi urmărită accesând următorul link: