Proiectul „Future Move: Romania – Oportunități de dezvoltare prin dans pentru tineri” a ajuns la final. Iată rezultatele unui efort derulat pe parcursul a patru luni, o muncă de cooperare locală și internațională, între structuri partenere din România și din Germania. Astfel, un grup de 15 fete cu vârste între 6 și 14 ani din satul Vizurești, județul Dâmbovița, au beneficiat de un program consistent de ateliere de dans. Pe de o parte proiectul a susținut continuitatea unor ateliere derulate săptămânal la inițiativa Centrul Popular de Cercetare și Documentare (CPCD) din Vizurești în spațiile Căsuței culturale din localitate: ateliere de dans indian coordonate de Adina Barbu și ateliere de hip-hop, coordonate de Irina Florea.
Pe de altă parte, proiectul a oferit grupului din Vizurești ocazia unei serii de ateliere de dans contemporan coordonate de coregrafe profesioniste, cu experiență în pedagogia dansului și educație culturală: un atelier cu Bahar Meriç (Germania), două ateliere cu Catrinel Catană și alte două coordonate de Mădălina Dan. Două dintre aceste ateliere au fost organizate în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Centrul de Teatru Educațional Replika, ocazii cu care copiii au putut vizita și descoperi și activitățile celor două structuri, parteneri în proiect.
Proiectul este o extensie a programului „Future Move” al asociației Future Move e.V. Germania, condusă de coregrafa Bahar Meriç, program care a început anul acesta la Berlin și care constă în workshop-uri, întâlniri cu profesioniști în dans, vizite regulate în instituții de dans etc. pentru grupuri de tineri defavorizați economic și social, cu menirea de a-i antrena cu ideea că dansul poate fi o profesie.
Proiectul românesc este unul pilot în care, pe durata anului 2023, a fost testat și adaptat programul de mentoring inițiat în Germania la realitățile românești, pentru a concluziona posibilitatea formulării unui program de mentoring pe termen lung pentru copii care nu au acces direct la dansul contemporan.
În România am lucrat cu copiii din Vizurești, unde asociația Centrul Popular de Cercetare și Documentare (CPCD), condusă de Ionela Pădure, derulează activități culturale și de petrecere a timpului liber pentru copii și adolescenți. Printre acestea se numără și workshop-urile săptămânale susținute de Adina Barbu.
”În satul nostru, se resimte o puternică nevoie de modele, persoane care pot face mai mult și care pot împărtăși din cunoștințele și competențele lor. Pe de altă parte, face parte și din strategia noastră de sustenabilitate să dezvoltăm abilități tinerilor din comunitate care, peste vreme, pot deveni instructori pentru generațiile mai mici. Așadar, în prezent, cursul de dans este facilitat de o tânără a satului, care s-a remarcat prin competențele sale, atât la nivel național, cât și internațional. Acesta are loc săptămânal, în afara programului școlar al copiilor și se desfășoară deja de doi ani de zile, în regim de benevolat“, spune Ionela Pădure.
În paralel cu seria atelierelor de dans, în cadrul proiectului „Future Move: Romania“ pe 26 și 27 octombrie 2023, în Pavilion 32 al Goethe-Institut Bukarest au avut loc o întâlnire de lucru a unor experți în dans și mediere/educație culturală din România și Germania. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate posibilitățile și oportunitățile unui program internațional de mentorat european.
La masa experților au fost prezenți, pe lângă Bahar Meriç, Clara Trăistaru (producător), Irina Florea (Street dance artist) și Ionela Pădure (CPCD Vizurești), Carmen Coțofană și Mădălina Dan (coregrafe și performere), Julia Honer (Tanztheaterwuppertal, Freelance Dance Education), Ciprian Marinescu (manager cultural).
Vă invităm să vizualizați toată această activitate prin fotografiile realizate în timpul proiectului disponibile pe pagina noastră de social media -> profil facebook.
***
Proiectul „Future Move: Romania“ este realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu asociațiile Centrul Popular de Cercetare și Documentare Vizurești și Future Move e.V. Berlin, cu Goethe-Institut București, Centrul Național al Dansului și Centrul de Teatru Educațional Replika.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.