spot_img

A doua ediție a Simpozionului Internațional ”Dimitri Anghel”, în comuna Miroslava

Vineri, 10 noiembrie 2023, orele 10:00, la Congress Hall, Family Market, Miroslava – Iași, va avea loc ediția a II-a a Simpozionul Internațional „Dimitrie Anghel” cu tema ”Tainele simbolismului”, inițiat și moderat de scriitorul Liviu Pendefunda. Organizatori: Primăria Comunei Miroslava, Cenaclul literar-artistic ”Dimitrie Anghel și revista Contact Internațional.

Parteneri: Family Market, Tele Moldova+, Fiterman Pharma. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Profesori, elevi, scriitori, îndrăgostiți de literatură vor încerca să cuprindă în cele trei sesiuni ale simpozionului esența simbolismului, important curent liric, plastic și muzical care continuă și în zilele noastre. Membrii Cenaclului care poartă numele lui Dimitrie Anghel vor recita versuri din creația poetului. Invitați ai Primăriei și Consiliului Local Miroslava în parteneriat cu revista Contact international și sub auspiciile Academiei Mondiale de Artă și Cultură vor fi: Luisa Amarie (România),

Mircea Ștefan Bartan (USA), Gabriela Bunghez (România), Alexandru Cetățeanu (Canada), Georges Chapouthier Friedenkraft (Franța), Diana Aurora Deliu (România), Carmen Oana Dumitriu (România), Sudhakar Gaidhani (India), Cleopatra Lorințiu (România), Mihaela Roibu (România), Vlad Scutelnicu (România), Maria Eugenia Soberanis (Mexic), Petru Solonaru (Romania), Shoshana Vegh (Israel) și Bella Clara Ventura (Columbia).

Cu acest prilej va avea loc o lansare de carte inedită prin faptul că reprezintă o premieră mondială – un volum de versuri tradus în limba română, traducere integrală într-o altă limbă decât originalul (Marathi), nici măcar în India nefiind încă publicate cele o mie de versuri ale poemului epic Devdoot the Angel al marelui poet simbolist Sudhakar Gaidhani.Cele cinci cânturi au fost traduse în engleză și apoi în limba română de Liviu Pendefunda, doar primele două fiind tipărite în original și primul în alte câteva limbi la nivel universal. Toate versurile în română și câteva în italiană au apărut doar în revista Contact international: între 2021-2023: www.contactinternational.ro . Acum, iată, Devdoot Îngerul vede lumina tiparului în România, spre bucuria cititorilor români.                                                                                                     

Moderator al manifestării este proaspătul câștigător al Concursului de poesie al celui de-al XLII –lea Congres Mondial al Poeților 2023, scriitorul Liviu Pendefunda.

Dimitrie Anghel 

1872-2022Dimitrie Anghel s-a născut la Cornești, comuna Miroslava-Iași, unde se afla moșia și conacul familiei. A călătorit în Italia, Franța, unde a studiat literatura la Sorbona, Elveția și Spania, revenind în țară în 1902. A fost funcționar în Dobrogea (1906–1907), referent la Casa Școalelor și inspector al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice (din 1911). Dimitrie Anghel a debutat cu poezii în revista Contemporanul (1890), colaborând apoi, cu poezie și publicistică, la „Adevărul”, „Adevărul literar și artistic”, „Lumea nouă”, „Literatură și artă română”, „Pagini literare”, „Viața românească” etc. A făcut parte din redacția și din comitetul de direcție al revistei „Sămănătorul” (1906 – 1908). A editat revista „Cumpăna”, împreună cu Mihail SadoveanuȘtefan Octavian Iosif și Ilarie Chendi (1909 – 1910). Realizând necesitatea reamintirii pentru generația tânără a valorilor culturii românești, în arealul care a împodobit cu liniștea grădinilor pe cel care urma să devină Dimitrie Anghel un important reprezentant al simbolismului, un poet al florilor s-a inițiat un cenaclu și un simpozion care să-l omagieze.

Dimitrie Anghel a fost unul dintre promotorii curentului simbolist din România. După periada petrecută în Parisul efervescent al grupului Charles Baudelaire, Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, inițiază o activitate bogată în literatură, publicistică, dramaturgie, asociind în lirică lumea simbolurilor din care au făcut parte printre alții – Alexandru Macedonski, Ion Minulescu, George Bacovia – la nivel mondial urmând curentul din care au făcut parte și Egdar Allan Poe, Contele de Lautréamont, Rainer Maria Rilke, Ruben Dario, D’Anunzio, Emily Dickenson, William Wordsworth, William Butler Yeats, Percy Bysshe Shelley și mulți alții.

Liviu Pendefunda

Acad. Prof. Dr. Liviu Pendefunda, H.D.Litt., medic, profesor universitar, scriitor, filosof, esoterist din Iași, România este director general adjunct al Centrului Biografic Internațional Cambridge, secretar general al United Cultural Convention, membru al Comisiei de Antropologie a Academiei Române, vice-cancelar al World Academy of Letters, fondator al editurii și revistei Contact International și redactor șef al revistei internaționale de cultură Destine literare. Autor a peste 800 de lucrări și 135 de cărți de ficțiune (poezie, proză, eseu, jurnal, traduceri), medicale și multe alte colaborări în volume colective din domeniul științific și literar publicate în multe țări de pe toate continentele lumii, cumulând numeroase premii și aprecieri din partea celor mai prestigioase personalități literare. Este căsătorit cu Julieta Carmen și au împreună două fiice, mezina – Elleny – fiind membră a Societății Artiștior plastici din Florența.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508