spot_img

Organistul Eduard Antal – recital extraordinar la uimitoarea orgă cu 7600 de tuburi şi 4 claviaturi de la Sala Radio, în ”Turneul naţional Orgile României”

            Turneul Orgile României revine în luna octombrie cu două concerte extraordinare susţinute de organistul Eduard Antal în două din marile săli de concert cu orgă din România şi Republica Moldova, mai precis la Sala Radio din Bucureşti, pe 22 octombrie, ora 19 şi Sala cu Orgă din Chişinău, pe 26 octombrie, ora 18. 

            Pentru concertul de la Sala Radio, biletele sunt disponibile online – pe entertix.ro și myticket.ro – în librăriile Cărtureşti şi la Sala Radio. 

AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

            Cu cele 7600 de tuburi sonore, 86 de registre, și 4 claviaturi, orga Sălii Radio este considerată una dintre cele mai mari orgi din Europa, permiţând interpretarea capodoperelor ce necesită un aparat orchestral vast. Pe această scenă au strălucit organiști de renume internațional, confirmând astfel statutul său ca un loc de prestigiu în lumea muzicii clasice. Trecerea timpului a cerut intervenții esențiale. În anul 2010, a început un proces laborios de refacere integrală, fiecare componentă a fost atent demontată, transportată în Cehia pentru restaurare și apoi reasamblată în Sala Radio. Tuburile au fost curățate, cutiile de suflu refăcute, iar motoarele și structura de susținere au fost modernizate. 

            În anul 2022 o altă intervenție meticuloasă a readus la viață gloria orgii, permițându-i să răsune din nou cu măreție și claritate în Sala Radio, aceasta fiind supervizată meticulos de maestrul constructor de orgi Árpád Magyar și realizată de experții firmei C.O.T Hărman.

            Programul concertelor conţine lucrări de Johann Sebastian Bach, Joseph Rheinberger, Duruflé, Jean Langlais, Jan Janca, Charles Tournemire, sau Sergei Rachmaninov, dar şi un inedit aranjament după Freddie Mercury – Queen – Bohemian Rhapsody.

            Orga Sălii Radio nu este doar un instrument, este o moștenire muzicală ce transcende generații, spune Eduard Antal, care a fost foarte atent la repertoriul ales pentru acest concert:„Repertoriul are trei caracteristici principale: în primul rând, poartă amprenta contrastului, vechi/nou, cunoscut/necunoscut; în al doilea rând, germinează o perspectivă sacră a muzicii de orgă prin piesele din mijlocul programului; iar în al treilea rând, explorează și exploatează capacitățile tehnico-expresive ale instrumentului prin cele două piese atipice unui repertoriu de orgă, lucrările semnate de Rahmaninov și Queen. Ideile care pot fi desprinse din acest periplu muzical fac referire la nevoia de pace, la acceptarea diversității și la răspândirea bucuriei muzicii.” (organistul Eduard Antal)

            În această vară, organistul Eduard Antal a susținut 10 concerte în întreaga țară în a V-a ediție a Turneului Național Orgile României,în care aajuns la Bistrița (14 mai), Iași (2 iulie), București (6 iulie), Deva (8 iulie), Arad (9 iulie), Vinga (10 iulie), Reșița (12 iulie), Drobeta Turnu Severin (14 iulie), Cluj Napoca (31 iulie) şi Brașov (26 august).

            „Ediția cu numărul cinci a Turneului Național Orgile României a însemnat pentru mine o nouă șansă de a descoperi oameni, instrumente, locuri și, poate cel mai important, această ediție a presupus autocunoașterea și depășirea limitelor proprii. Acest maraton muzical mă formează uman, intelectual și spiritual deoarece fiecare concert reprezintă o experiență nouă, tot procesul presupune un studiu în laboratorul propriu și mă bucur că la final eforturile îmi sunt răsplătite prin dobândirea unei bogății pe care țin să o împărtășesc cu publicul. Sunt extrem de recunoscător pentru continuarea acestei inițiative, mă încântă popularitatea pe care o dobândește orga în general prin aceste concerte, iar entuziasmul și bucuria publicului mă revigorează și mă inspiră pentru noi repertorii”, spune organistul Eduard Antal.

ITINERAR

22 octombrie, ora 19:00 – București, Sala Radio

Biletele sunt disponibile online – pe entertix.ro șimyticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficialwww.orchestreradio.rosecțiunea Bilete.

26 octombrie, ora 18:00 – Chișinău, Sala cu Orgă

Intrarea este liberă. 

Detalii pe www.orgileromaniei.ro

Spot video:

Turneul de vară 2023 Orgile României

PROGRAM MUZICAL 

SĂLI DE CONCERT

  1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Toccata și fuga în re minor BWV 565
  2. Joseph Rheinberger (1839-1901) – Sonata nr. 20 în fa major, op. 196
  3. Maurice Duruflé (1902-1986) – Méditation pour orgue, opus posthume
  4. Charles Tournemire (1844-1937) – Choral Alleluiatique din L’Orgue Mystique op. 57, nr. 44
  5. Jan Janca (1933-1981) – Hilf Herr, meines Lebens
  6. Jean Langlais (1907-1991) – Te Deum din Trois Paraphrases Gregoriennes op. 5
  7. Serghei Rachmaninov (1873-1943) – Vocalise, aranjament de Richard McVeigh
  8. Freddie Mercury – Queen – Bohemian Rhapsody (1975)

ITINERAR TURNEU NAŢIONAL

ORGILE ROMÂNIEI 2023

Avanpremiera

14 mai, ora 18:00 – Bistrița, Biserica Evanghelică

Turneul național

2 Iulie, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

6 Iulie, ora 20:00 – București, Catedrala Sfântul Iosif

8 Iulie, ora 19:00 – Deva, Biserica Greco-Catolică „Immaculata”

9 Iulie, ora 20:00 – Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”

10 Iulie, ora 19:30 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

12 Iulie, ora 19:00 – Reșița, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii”

14 Iulie, ora 19:00 – Drobeta Turnu Severin, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită”

31 iulie, ora 19:00 – Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” în cadrul stagiunii KlausenMusik

26 august, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră în cadrul stagiunii estivale Organ Nights

Mari săli de concert cu orgă

22 octombrie, ora 19:00 – București, Sala Radio

26 octombrie, ora 18:00 – Chișinău, Sala cu Orgă

Detalii pe www.orgileromaniei.ro.

Producător: Pro Contemporania

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Coproducător:  Radio România

Cu sprijinul: JTI

Partener : The Culture Club

Sponsor:  Alliance Healthcare

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Angelus TV, Enarmonia.

Parteneri culturali și organizatori locali: Orchestrele şi Corurile Radio, Sala cu Orgă Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, Catedrala „Sfântul Iosif“ şi Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti prin Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice şi patrimoniu, Primăria Municipiului Deva, Centrul cultural Drăgan Muntean din Deva, Biserica Greco-Catolică „Immaculata”, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Primăria Municipiului Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” şi Primăria Vinga, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită” Drobeta Turnu Severin, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, Biserica Neagră din Brașov.

Eduard Antal, n. 1992

Eduard Antal este organistul-titular al catedralei romano-catolice „Sfântul Iosif” din București, este managerul de proiect al Festivalului internațional de orgă „Cantus Ecclesiae” și este autorul albumului pentru orgă solo intitulat Parafraze, o materializare a  preocupărilor sale muzicale și academice.

În cadrul Universității Naționale de Muzică București, a absolvit ciclurile de licență și de master, specializarea orgă, sub îndrumarea domnului profesor Dan Racoveanu, iar în prezent este doctorand al aceleiași instituții, avându-l drept coordonator pe profesorul și compozitorul Dan Dediu. 

Eduard este unul dintre muzicienii care au reprezentat UNMB în proiectul „Young Musicians – Ambassadors of the National University of Music Bucharest”. Este laureat al Concursului național de interpretare „Ada Ulubeanu”, edițiile 2019 și 2020, în cadrul aceluiași concurs primind premiul „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai bună interpretare. 

În anul 2018 a primit bursa de excelență din partea Universității Naționale de Muzică București pentru performanțe cultural-artistice remarcabile, iar în perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundației „Principesa Margareta a României”, în cadrul programului „Tinere Talente”. 

A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Polonia, Italia, Ungaria, Turcia și în orașe importante din România, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu. Din anul 2020 realizează o incursiune în peisagistica instrumentelor de pe teritoriul României, concertând în cadrul Turneului național „Orgile României”. 

A participat la festivaluri naționale și internaționale, dintre care amintim: SIMN – 2023; Festivalul internațional de orgă București – 2020-2023; Organ Nights – Biserica Neagră, 2018-2023; Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” – 2021-2023; Festivalul internațional de teatru de la Sibiu – 2019, Festivalul muzicii belgiene – 2019, Helmut Plattner – 2018, Festivalul „Vox Novus” – 2018, Vox Early Music – 2017, Festivalul Chei – 2017. A participat la proiectele: „Pavilion muzical” – Timișoara, 2021; „Poveștile instrumentelor: orga clasică” – București, 2020; „Conect Arts” – București, 2018.

A concertat ca solist alături de: Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio, Filarmonica Arad și a avut numeroase colaborări alături de Filarmonica „George Enescu” din București, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău și orchestrele Universității Naționale de Muzică din București: „Universitaria”, „Concerto” și „BAROCkerii”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508