Luni, 23 octombrie 2023, la ora 19.00, va avea loc lansarea online a volumului ”Eutopia. Concepte, identități și istorii românești”, de Liviu Neagoe, proaspăt apărut la Editura Cartier.
Alături de autor, vor participa Bogdan Caranfilof, Tamara Cărăuș, Ciprian Mihali. Moderează: Magda Grădinaru.
Discuția va fi transmisă live, pe pagina de Facebook a Editurii Cartier și a Librăriilor Cărturești. Înregistrare disponibilă ulterior și pe pagina Editurii Cartier pe Youtube.
„Liviu Neagoe aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare la români. Autorul oferă o lectură atentă a unor autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, care au contribuit cu texte fundamentale la această dezbatere, mai ales în prima jumătate a secolului al XX-lea. În același timp, analiza propusă de el este conectată direct la literatura de specialitate despre națiune și naționalism, oferind un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru această discuție. Într-o Românie tot mai divizată social și polarizată ideologic, cartea aceasta ne ajută să înțelegem mai bine problema complexă a definirii unei identități naționale și a strategiilor de construcție a ei. O carte necesară și utilă, care oferă o nouă perspectivă asupra (ne)ajunsului de a te fi născut român la porțile Orientului, dar cu privirea spre Europa.” (Marius Turda, Oxford Brookes University)
Liviu NEAGOE este licențiat în filozofie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, masterand în istorie modernă al Central European University Budapesta și doctor în istorie al Institutului de Istorie „G. Barițiu” din Cluj-Napoca. Are ca domenii de interes: istoria intelectuală, naționalismul și identitatea națională, ideea de cetățenie, antisemitismul românesc. A publicat articole și studii în reviste de specialitate, precum și capitole în volume colective: Liviu Neagoe (edit.), Elite, națiune și societate în România modernă (2012), Lucian Nastasă, Dragoș Sdrobiș (edit.), Politici culturale și modele intelectuale în România (2013). Este autor al volumelor Cetățenie, națiune și etnicitate. 0 perspectivă comparată (2014) și Antisemitism și emancipare în secolul al XIX-lea. Di-leme etnice și controverse constituționale in istoria evreilor din România (2016). Contribuțiile sale sunt menționate în Addenda la Enciclopedia reprezentanților scrisului istoric românesc.
Bogdan CARANFILOF este istoric, pasionat de avatarurile istoriografiei românești. Predă la Colegiul Național Mihai Eminescu și la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Botoșani. Este colaborator bookhub.ro.
Tamara CĂRĂUȘ este cercetătoare la Centrul de Filosofie al Universității de la Lisabona. A mai avut proiecte de cercetare la Universitatea Oxford, Colegiul Noua Europă, Universitatea din București, Universitatea din Groningen ș.a. Este autoarea volumelor Capcanele identității (Cartier, 2011), Limba de hârtie (Cartier, 2017, 2019), Jurnal precar (Cartier, 2022), Militant Cosmopolitics. Another World Horizon (Edinburgh University Press, 2022).
Ciprian MIHALI (n. 1967) predă din 1992 filozofia contemporană la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Între 2012 şi 2016 a fost ambasador al României în Senegal şi în alte şapte state din Africa de Vest, pentru ca din 2016 până în 2020 să lucreze la Bruxelles ca director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei. Din septembrie 2020 s-a întors la catedră.
Magda GRĂDINARU este senior editor Spotmedia. Jurnalistă deopotrivă preocupată de cultură și politică. Printre dialogurile sale despre locul omului în istorie se numără cele cu Amos Oz, Ismail Kadare, Ludmila Ulițkaia, Andrew Solomon, Lucian Boia și Yuval Noah Harari.
Comandați cartea online, pe site-ul Cărturești, cartier.ro sau cartier.md.
Cu livrare din București în toată România: https://cartier.ro/libraria/istorie/eutopia/
https://carturesti.ro/carte/eutopia-2210501972?p=1
Cu livrare din Chișinău oriunde-n lume:
https://cartier.md/libraria/istorie/eutopia/