Muzeul Municipiului București invită publicul la evenimentul prilejuit de lansarea volumului „Artefacte preistorice din Colecția Severeanu”, care va avea loc joi, 19 octombrie 2023, ora 17:00, la Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă, nr. 26, Sector 1, București). Lucrarea a apărut sub coordonarea domnilor Vasile Opriș, Dan Pîrvulescu și Radu Băjenaru și la care au mai avut contribuții Corina Borș, Vlad Cărăbiși, Adelina Darie, Elena Gavrilă, Theodor Ignat, Dragoș Mirea, Anca-Diana Popescu, Alexandra Țârlea și Camelia-Mirela Vintilă. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Volumul pune la dispoziția cercetătorilor și publicului interesat spectaculoasele artefacte preistorice adunate de familia Severeanu, multe dintre ele inedite, contextualizate în două trecuturi asupra cărora și-au lăsat amprenta: unul îndepărtat, întins pe mai multe milenii, când au fost create și utilizate cu funcțiile inițial atribuite, și unul recent, în care au fost scoase din pământ, tranzacționate, colecționate și transformate în simboluri ale continuității, prestigiului și cunoașterii.
Colecția „Maria și dr. George Severeanu” este parte integrantă din patrimoniul administrat de Muzeul Municipiului București (MMB). În actul de donație al colecției din anul 1939 a fost specificată, printre altele, o condiție care prevedea publicarea obiectelor donate într-un catalog ilustrat. Implementarea acestui demers a fost însă pierdută din vedere, din diferite motive, timp de circa opt decenii, fiind nevoie de o schimbare de generații și paradigme pentru ca primele rezultate să apară.
Un prim pas a fost înființarea seriei Colecția „Maria și dr. George Severeanu” în care să fie cuprinse apariții editoriale care să valorifice materialul arheologic și numismatic din cadrul colecției. Primul volum din serie a fost publicat în anul 2016, deschizând astfel calea unora viitoare, printre care se numără și cel de față.
Ideea grupării tuturor artefactelor preistorice din colecție între coperțile unui singur volum a fost enunțată pentru prima dată acum șase ani, după vernisajul expoziției tematice intitulată „Obiecte preistorice din colecția Severeanu”, deschisă la Muzeul George Severeanu în perioada 3 februarie-2 aprilie 2017. Atunci, specialiști în perioada preistoriei de la Muzeul Municipiului București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și Muzeul Național de Istorie a României au purtat discuții despre potențialul arheologic și documentar al bogatului ansamblu de obiecte preistorice din colecția Severeanu, expus publicului parțial și efemer după câteva decenii.
De asemenea, s-a propus publicarea lui printr-o colaborare inter-instituțională și s-a discutat ce rol își poate asuma fiecare în ducerea la bun sfârșit a acestui demers.
Ținând cont de valoarea artefactelor preistorice din colecție, de diversitatea remarcabilă și mai ales de statutul de piese inedite pentru cea mai mare parte a lor, a fost decisă gruparea acestora într-un proiect editorial care să arate ca un catalog de muzeu, dar care să corespundă totodată exigențelor științifice actuale: împărțirea pe capitole realizate de cercetători specializați în diverse epoci și categorii de artefacte, apelarea la analize arheometrice pentru determinarea compoziției chimice a materiilor prime din care au fost realizate artefactele din metal și silex, ilustrarea prin tehnica desenului arheologic, dar și prin tehnica fotografiei de ansamblu și de detaliu.
Volumul a apărut sub egida Muzeului Municipiului București, la Editura Cetatea de Scaun.
Vor lua cuvântul coordonatorii volumului, Vasile Opriș, Dan Pîrvulescu (Muzeul Municipiului București) și Radu Băjenaru (Institutul de Arheologie Vasile Pârvan), precum și invitații acestora, domnii Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București și Cristian Schuster, cercetător științific la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan.