Binecunoscutul actor de teatru și de film, regizor și reputat profesor de Arta Actorului, Președinte de onoare al U.N.A.T.C. ”I.L Caragiale” fost Rector, Doctor în Teatru și actual Manager interimar al Teatrului ODEON, unde joacă din anul 2017, ADRIAN TITIENI este invitatul de onoare al celei de-a XIII-a ediții a a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, un eveniment de excepție organizat de de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, Președinte.
Evenimentul va avea loc miercuri, 25 octombrie 2023, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
Prof. univ. dr. ADRIAN TITIENI este unul dintre cei mai titrați actori de teatru, film și televiziune, cu o carieră artistică și didactică impresionante.
Este Doctor în Teatru din 2003 la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, pe care a absolvit-o în 1988, la clasa profesor Mircea Albulescu; aici a făcut, timp de trei ani studii postuniversitare în domeniul regiei, montajului şi producţiei de Film şi Televiziune.
Până în anul 2016 când i s-a conferit titlul de Președinte de onoare al U.N.A.T.C., ADRIAN TITIENI (din 1989 este profesor titular) a fost Şeful catedrei de “Arta Actorului” (2002 – 2007), Prorector pe Probleme de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (2008 – 2012) și Rector (2012 – 2016) al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti.
Pe 10 decembrie 2004, Preşedinţia României i-a conferit profesorului ADRIAN TITIENI, Medalia “Meritul pentru Învăţământ” clasa I, pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea cercetării ştiinţifice din România.
Între 1993 – 1994 a fost și Realizator TV în cadrul Departamentul Educație şi Ştiinţă, la TVR și Consilier al Primului Ministru pe Probleme de Educație și Cultură în Guvernul României. Între 1996 și 1997 a fost Consilier prezidenţial în cadrul Departamentului de Relaţii Publice la Președinţia României.
În 1999 a devenit Membru Fondator şi Preşedinte al Fundației Române pentru Educație și Educatori. În perioada 1999 – 2003 a fost Profesor asociat la catedra „Arta Actorului” din cadrul Universității Naţionale “Lucian Blaga” din Sibiu.
Din 2007 este Director al Festivalului de Film Sighişoara, rezervat filmelor româneşti premiate la festivaluri internaţionale și tot în același an devine actor şi regizor la Societatea Română de Radiodifuziune.
Actorul ADRIAN TITIENI a debutat în 1990 la Teatrul ODEON al cărui Director Interimar este în prezent, în rolul lui Treplev din spectacolul ”Pescărușul” de A.P.Cehov, în regia lui Gelu Colceag. Au urmat spectacolele “Electra dragostea mea” (rol Oreste, regia Gelu Colceag, 1990 – 1992), “Copiii unui Dumnezeu mai mic” (regia Cristian Tudor Popescu, 1996 – 1998), ”Când timpul nu se mișcă” de Donald Margulies (regia Vladimir Anton, 2015), George în ”Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee (rol George, regia Alexandru Mâzgăreanu; 2021), iar în actuala stagiune joacă rolul Tatălui în ”O casă deschisă” de Will Eno, regia Teodora Petre.
A jucat timp de aproape 30 de ani și pe cea mai mare scenă a țării, laTeatrul Național București; a debutat în 1983 (era student în anul I la UNATC) în rolul lui Harap Alb din spectacolul cu același nume regizat de Grigore Gonța, care s-a jucat până în 1990. Student fiind a mai jucat în “Fata din Andros” (rol Charimus, regia Grigore Gonța, 1985 – 1987) și în “Clovnii”, regia Mihai Mălaimare, 1985 – 1988. Au urmat ”Tamerlan cel Mare”, regia Victor Ioan Frunză – 1992, “Richard al II-lea” (rol Aumerle, regia Mihai Măniuțiu, 1998 – 2000) și “Purificare” (rol Gorski, regia Alexandru Mâzgăreanu, 2011 – 2012. ADRIAN TITIENI a colaborat și cu Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Act, Teatrul Româno-American, Compania “Trupa pe butoaie”, ARCUB și Teatrul Metropolis din București, cu Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești, Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, Teatrul ”Gheorghe Ciprian” din Buzău și cu Teatrul de Stat din Constanța.
În 2008 era desemnat “Cel mai bun actor de comedie” la FESTCo, pentru rolul Alexandru Andronic din spectacolul “Ultima oră”, regia Gelu Colceag.
ADRIAN TITIENI este și un excelent actor de film, cu zeci de roluri la activ, în filme artistice de lung metraj și seriale de televiziune.
Era tot student când a debutat în film (“Pas în doi”, regia Dan Pița, 1984), iar în timpul facultății a mai jucat în “Iacob” (regia Mircea Danieliuc) și “Rezervă la start”, regia Anghel Mora – 1987, “Zâmbet de soare”, regia Elisabeta Bostan și “Liliacul înflorește a doua oară”, regia Cristina Nichituș – 1988.
În anul 2011 este distins cu Premiul pentru interpretare masculină, în cadrul Premiilor Uniunii Cineaștilor din România – UCIN, ediția 40, pentru rolurile din filmele „Colivia” (scurt metraj) și „Lord”, ambele în regia lui Adrian Sitaru. Tot pentru rolul din ”Colivia”, actorul cucerise în 2010 Premiul pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional Grand OFF de la Varşovia, Polonia.
În 2012, i s-a acordat Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor datorită interpretarii personajului Doctorului Crișan din filmul ”Din dragoste cu cele mai bune intenții”. Un an mai târziu a fost recompensat cu Premiul Pro Cinema la Gala Premiilor Gopo 2013. Deţine și alte patru nominalizări la Premiile Gopo pentru: „Domestic” (2012), „Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2012), „Bacalaureat” (2016), „Ilegitim” (2016).
În 2016 a fost distins la Festivalul de Film de la Chicago cu Premiul ”Silver Hugo” Festivalul de Film de la Chicago și cu Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internațional de Film ”Listapad” de la Minsk, Belarus pentru rolul principal din filmul ”Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, dar și cu
Premiul Bayard pentru cel mai bun actor (filmul ”Ilegitim”, regia Adrian Sitaru) la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur, Belgia.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, celcare a avut la rândul său alți patru invitație de onoare: Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale și ILEANA POPOVICI, actriță de film, cântăreață și unul dintre cei mai buni ilustratori muzicali ai Televiziunii Române.
”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem modifica împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.
Vă așteptăm așadar miercuri 25 octombrie 2023, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL, la ediția XII a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special, ADRIAN TITIENI !
Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:
SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii
Partener susținător: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România
Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV, Național TV, stiripesurse.ro, Radio România, revista Actualitatea Muzicală, revista Cariere, Senso TV, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Sănătatea TV, GMR Media