O tânără dornică să ajungă în celebra trupă de dans a irlandezului Michael Flatley e nevoită să revină în țară înainte să afle rezultatul probelor date la Dublin, când primește un sms referitor la un accident al mamei sale. Tânăra nu ajunge decât la înmormântare, după care se încăpățânează să afle dacă cineva i-ar fi dorit moartea mamei și de ce. Din scotociri în arhive, sunt scoase la lumină secrete sumbre de aproape o jumătate de veac. Prin destinul a trei generații de femei – mamă, fiică, nepoată – sunt desfoliate realitățile unei Românii postbelice în care s-a înstăpânit comunismul, s-au fărâmat destine, s-au născut speranțe, s-au schimbat structuri și s-a născocit o revoluție pe care nimeni n-o înțelege. Fiecare generație are visele ei pe care e nevoită să și se constrângă.
O Românie văzută prin destinul a trei femei din trei generații diferite.
Romanul „Trei femei” semnat de Stelian Țurlea și aflat la a trei ediție, a apărut la Editura Integral și beneficiază de un uriaș aparat critic.
”Lovitura de teatru a acestei cărţi este că în această maree, în această reţea de înţelegeri, generozităţi, adopţii şi iubiri de tip feminin, toate au un păcat originar la capăt. Morala ar fi că dincolo de iubire şi de înţelegere există undeva un fruct mâncat, un fruct alterat, există un vierme care, orice am face, sapă mereu la copacul dragostei.” (Dan C. Mihăilescu)
„Trei femei – un concentrat de accidente, catastrofe şi răsturnări de situaţie, cu trădări, înfieri şi mari iubiri.“ (Irina Petraș)
Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Între 1996 şi 2014 a lucrat la Protv ca director editorial, între 2000 și 2016 a creat și condus „Ziarul de duminică”.
Este autor a douăzeci și patru de romane, două cărți de povestiri, una de literatură nonficțională, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.