În cadrul proiectului ”Cartea de Identitate”, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) a organizat ateliere de lectură și scriere creativă la Așezământul Casa Sf. Iosif – aşezământ de ocrotire şi îngrijire a copiilor defavorizaţi, situat în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Gabriela Toma și Daniel Paul Ciobanu au realizat și documentat aceste ateliere între 25-26 septembrie 2023.
”Am călătorit în multe țări din Europa și din America Latină, am cunoscut oameni și locuri, dar nimic nu se compară cu acest spațiu în care pătrunzi singur și pleci cu zeci de povești și în care aluneci dintr-o emoție în alta. Energia măicuțelor și a copiilor se întrepătrunde, este fantastică și inepuizabilă, iar ea se hrănește în mod clar din energia locului, plin de blândețe, empatie și dăruire, ca un scut în fața oricărui gând neprielnic. Ore în șir am petrecut alături de cei mici. Am plecat de la povestea cameleonului, fiecare copil pictând propria versiune a acestuia în culorile preferate, având în minte ideea că noi ne schimbăm starea de fiecare dată când „absorbim” ceva frumos și bun din mediul înconjurător și de fiecare dată când suntem învățați să iubim căldura soarelui, îmbrățișarea celuilalt și vorba bună pe care o rostim. Am construit apoi mici copaci în care copiii au ales să așeze diferite obiecte, chipuri și îngeri, pentru că toate gesturile și gândurile noastre despre și către lume sunt semințe care trebuie permanent ocrotite și crescute într-un mediu optim. Copacii s-au înmulțit și am fost nevoiți să realizăm grădini care să pună în valoare toți arborii și toți cameleonii, emoțiile noastre imortalizate în culoare.”, a spus scriitoarea și profesoara de scriere creativă Gabriela Toma.
Turneul ”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar finanțat de Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare. Comunităților din Harghita, Mureș, Bistrița și Suceava li se oferă un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale APLER
Partenerii media sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro.
GABRIELA TOMA (n. 1981) a debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. În prezent, coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la MNLR, printre care Festivalul cultural latino-american și Atelierele Thomasinei. Lecturi publice: Cenaclul Euridice, Institutul Blecher, Noche Bohemia și Librăria La Ruenca de Gandhi (Xalapa, Veracruz), Primer Encuentro International de Mujeres Poetas en la Cuenca de Papaloapan (Tuxtepec, Mexic), Festivalul Internațional de Poezie București; Festivalul Strada de C’Arte; Maratonul de Poezie și Jazz; V.I.P. (Vin. Intimitate. Poezie) – Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD. În 2022, a publicat volumul de poezie Crivacul, Editura Tracus Arte. Tocmai a terminat de scris o carte pentru copii și lucrează la un volum de eseuri. I-au fost traduse poezii în limba spaniolă, în franceză și în macedoneană.
Turneul ”Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut drastice reduceri.
Turneul ”Cartea de Identitate realizează un acces democratic al comunităților din Harghita, Mureș, Bistrița și Suceava la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea şi educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-un formulă interactivă,creşterea gradului de competenţă culturală şi acces la cultură a beneficiarilor proiectului.
CARTEA DE IDENTITATE
turneu de conferințe și donații de carte în Harghita, Covasna și Suceava
Un proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului