Asociația Montage lansează proiectul „Orașul în litere. Patrimoniu, literatură și istorie în Sectorul 2”, o inițiativă educativă și culturală ce invită cetățenii Sectorului 2 al Municipiului București să exploreze și să redescopere bogăția patrimoniului lor cultural, natural și uman. Această aventură culturală, desfășurată sub semnul creativității și participării, reunește comunitatea locală într-un efort comun de a celebra moștenirea ei unică.
„Orașul în Litere” își propune să dezvăluie conexiunile dintre scrierile clasice și contemporane și patrimoniul divers al Sectorului 2, București. Proiectul implică activități care vor aduce împreună o varietate de persoane, precum scriitori, istorici, arhitecți, artiști vizuali, elevi și cetățeni adulți. Aceste activități includ cinci conferințe și dialoguri culturale, două ateliere educative de creație literară și artistică, toate structurate în jurul zonelor istorice și de patrimoniu din Sectorul 2.
Una dintre caracteristicile distinctive ale proiectului este implicarea directă a cetățenilor în crearea unei hărți schematice a culturii locale. Sub îndrumarea unui artist vizual, această hartă va fi realizată pe un panou stradal, unde publicul poate interveni în diverse tehnici artistice, inclusiv desen, pictură, colaj și post-it.
Conferințele „Orașului în Litere” invită cetățenii la (re)descoperirea patrimoniului cultural al Sectorului 2 și literaturii care îl celebrează. Programul conferințelor este următorul:
1. 19 septembrie, ora 18:30 în Parcul Obor – Scriitorul Andrei Ruse va discuta despre „Obor, inima orașului”.
2. 21 septembrie, ora 15:00 în Parcul Icoanei – Lectorul universitar dr. Bogdan Tănase va aborda tema „Literatura și grădinile ei (Urbane)”.
3. 25 septembrie, ora 18:00 în Parcul Ioanid – Din partea scriitorului Cezar Paul-Bădescu vom asculta „Povești cu Parcul Ioanid”.
4. 26 septembrie, ora 17:00 în Parcul Ronda – Scriitoarea și criticul literar Andreea Răsuceanu va explora „Un loc literar neobișnuit: Foișorul de Foc”.
5. 04 octombrie, ora 17:30 în Parcul Floreasca – conf. univ. dr. Oana Dubălaru ne va vorbi despre „Floreasca și artiștii” ei.
Pe lângă conferințe, proiectul include și două ateliere de scriere creativă și ilustrație vizuală destinate elevilor, coordonate de scriitoarea și regizoarea Adina Popescu și artistul vizual Sofia Ovejan. Aceste ateliere vor avea loc la Colegiul Național Școala Centrală (27 septembrie, ora 15:00) și la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” (04 octombrie, ora 15:00).
Proiectul „Orașul în Litere” se va încheia cu lansarea unei publicații de tip carte care va evidenția valorificarea patrimoniului și o expoziție care va prezenta creațiile realizate în cadrul proiectului de către cetățenii participanți sub îndrumarea profesioniștilor.
Acest proiect al Asociaţiei Montage este cofinanțat de Primăria Sectorului 2 și realizat cu sprijinul Colegiului Național „Școala Centrală”, Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Fundația pentru Tineret al Municipiului București, Agenția de carte și alți parteneri media.
Mai multe informații despre „Orașul în litere. Patrimoniu, literatură și istorie în Sectorul 2” pot fi găsite pe site-ul Asociației Montage, www.galeriemontage.com
Asociația Montage a fost înființată în anul 2015 cu scopul de a contribui la dezvoltarea societății prin intermediul acțiunilor culturale și prin educație.
Viziunea Montage este să aducă un aport cultural societății, să ajute la educarea ei și la dezvoltarea gustului artistic și a nevoii de frumos. O atenție sporită este acordată organizării de evenimente culturale și a susținerii tinerilor artiști.