spot_img

”Nu e nicio noutate să-mi spui că publicul mă iubește”

Nora Iuga

Joi, 31 august 2023, de la ora 20.00, Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a prezentat, la Grădina cu filme-Cinema & More@CREART (Piața Alexandru Lahovari nr.7), un recital al poetei și prozatoarei Nora Iuga, urmat de proiecția documentarului ”De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha. Evenimentul a fost moderat Dan Mircea Cipariu, iar după proiecția filmului a avut loc o sesiune Q&A, cu Carla Teaha și Cezar Gheorghe.

Pentru prima dată în București, documentarul dedicat Norei Iuga a fost prefațat de o lectură publică de poezie și de confesiunile seducătoare ale Norei Iuga, într-un eveniment unicat chiar de Ziua Limbii Române!

Nora Iuga și Dan Mircea Cipariu

 Dialogul a fost deschis de moderatorul evenimentului, Dan Mircea Cipariu: ”Sunt bucuros că putem fi față către față, chip către chip, într-o seară care celebrează limba română, dar o celebrează, în primul și în primul rând, pe această mare creatoare de limbaj și de imaginar poetic cum este Nora Iuga. Chiar dacă ea mărturisește uneori în privat că nu e iubită de critica literară, am venit cu contraargumentul, și am ajuns la unison, că publicul o iubește”.

Nora Iuga: ”Nu e nicio noutate să-mi spui că publicul mă iubește, fiindcă numai publicul mă iubește, și mă iubește mult de tot, eu fără public nici nu aș exista.”

Dan Mircea Cipariu: Dovadă este și faptul că de mai bine de două săptămâni, acest eveniment, acest show însoțit de filmul creat de Carla Teaha, este sold out. Și am spus să rezonăm cu poemele Norei Iuga, și chiar să am un mic rol, nu de moderator, ci de provocator de profesie. Nora mi-a spus că are de gând să citească și câteva poeme inedite, Ceea ce înseamnă, Nora, Că lucrezi la o nouă carte”

Nora Iuga: Mi se pare un lucru nemaiîntâmplat până acuma. În luna mai mi-a apărut ultimul volum de poezii.”

recital Nora Iuga, Grădina cu filme-Cinema & More@CREART

Dan Mircea Cipariu: Este vorba de Fetița strigă-n pahar, editura Nemira, colecția Vorpal, cea mai recentă carte a Ta. Energia ta te duce spre o altă carte, despre ce e vorba?

Nora Iuga: Până acuma trebuie să vă mărturisesc că în decurs de două zile am scris cincisprezece poezii și sunt foarte inspirate. Adică dacă la volumul ăsta m-am chinuit destul de mult, pentru că în multe locuri a intervenit capul, la ceea ce scriu acuma capul lipsește cu desăvârșire. Totul e instinct, stare, senzație, e un volum al unui instinct pur care se revarsă acolo și strigă în mine. Nu am mai pățit așa ceva niciodată. E chiar un miracol.

Dan Mircea Cipariu: Această cea mai recentă carte a ta este una bine primită, sigur cu amendamentul tău că nu te iubește critica, dar Mircea Cărtărescu a scris minunat pe coperta patru a volumului.

Nora Iuga: Da, Mircea Cărtărescu îmi face o prezentare nemaipomenită, am plâns de fericire. Am fost convinsă că această carte o spargă gura târgului când o să apară, dar foarte multă lume îmi spune că nu a auzit de ea. Eu personal nu am văzut nicio prezentare în România LiterarăObservator Cultural sau Luceafărul.

Dan Mircea Cipariu: Uite că acum e ocazie foarte bună ca publicul să audă despre această carte și să o cumpere. Aș spune să începem atunci acest recital al tău cu câteva poeme din această cea mai recentă carte a ta.

Grădina cu filme-Cinema & More@CREART

Nora Iuga: ”Da, s-a lăsat seara și e o atmosferă foarte frumoasă pentru poezie.

Nora Iuga a citit câte poeme din volumul ”Fetița strigă-n pahar”, dar și texte inedite, precum ”cor” sau ”scaunele povestesc ce au făcut peste noapte”, dintr-un viitor volum de versuri.

Recitalul a fost urmat de proiecția documentarului ”De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha.

Carla Teaha

În prezența unui public numeros, care a participat entuziast și emoționat la eveniment, proiecția documentarului a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de regizoarea Carla Teaha și criticul Cezar Gheorghe.

La finalul evenimentului scriitoarea și protagonista documentarului, Nora Iuga, a oferit o serie de autografe pe cartea ”Fetița strigă-n pahar” și a povestit cu cititorii.

Tudor VOICU

foto: Mihaela Petre

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508