Editura Cartier vă așteaptă la Bookfest, unde cărțile Cartier se vând cu 20% reduceri. Sunt propuse trei evenimente pentru cititori mari și mici.
Pe 1 septembrie, la ora 15.00, publicul e invitat la o discuție consistentă despre identitatea națională și europenizarea la români, pornind de la proaspăta carte ”Eutopia”, de Liviu Neagoe, apărută la Editura Cartier în colecția Cartier Istoric. Vor participa la dezbatere câțiva dintre cei mai dinamici istorici din România și Republica Moldova: Liviu Neagoe, Igor Cașu, Bogdan Caranfilof, Virgil Pâslariuc.
„Liviu Neagoe aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare la români. Autorul oferă o lectură atentă a unor autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, care au contribuit cu texte fundamentale la această dezbatere, mai ales în prima jumătate a secolului al XX-lea. În același timp, analiza propusă de el este conectată direct la literatura de specialitate despre națiune și naționalism, oferind un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru această discuție. Într-o Românie tot mai divizată social și polarizată ideologic, cartea aceasta ne ajută să înțelegem mai bine problema complexă a definirii unei identități naționale și a strategiilor de construcție a ei. O carte necesară și utilă, care oferă o nouă perspectivă asupra (ne)ajunsului de a te fi născut român la porțile Orientului, dar cu privirea spre Europa.” (MARIUS TURDA, Oxford Brookes University)
Liviu NEAGOE este licențiat în filosofie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, masterand în istorie modernă al Central European University Budapesta și doctor în istorie al Institutului de Istorie „G. Barițiu” din Cluj-Napoca. Are ca domenii de interes: istoria intelectuală, naționalismul și identitatea națională, ideea de cetățenie, antisemitismul românesc. A publicat articole și studii în reviste de specialitate, precum și capitole în volume colective: Liviu Neagoe (edit.), Elite, națiune și societate în România modernă (2012), Lucian Nastasă, Dragoș Sdrobiș (edit.), Politici culturale și modele intelectuale în România (2013). Este autor al volumelor Cetățenie, națiune și etnicitate. 0 perspectivă comparată (2014) și Antisemitism și emancipare în secolul al XIX-lea. Dileme etnice și controverse constituționale in istoria evreilor din România (2016). Contribuțiile sale sunt menționate în Addenda la Enciclopedia reprezentanților scrisului istoric românesc.
Igor CAȘU este directorul Agenției Naționale a Arhivelor. A susținut proiecte de cercetare în domeniul istoriei sovietice în Republica Moldova, România, dar și la Harvard, Stanford sau FMSH/EHESS. Este autorul volumului Dușmanul de clasă (Cartier, 2015).
Bogdan CARANFILOF este istoric, pasionat de avatarurile istoriografiei românești. Predă la Colegiul Național Mihai Eminescu și la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Botoșani. Este colaborator bookhub.ro.
Virgil PÂSLARIUC este deputat în Parlamentul Republicii Moldova și conferențiar la Universitatea de Stat din Chișinău, facultatea de Istorie și Filosofie. Este coordonatorul colecției Cartier Istoric.
Comandați cartea online, o găsiți la preț redus în primele săptămâni de la apariție:
https://cartier.md/libraria/istorie/eutopia/
https://cartier.ro/libraria/istorie/eutopia/
Sâmbătă, pe 2 septembrie, la ora 11.00, vă invităm la discuția ANUL CANTEMIR LA CHIŞINĂU. Eveniment dedicat lui Dimitrie Cantemir, în anul comemorării a 350 de ani de la naşterea sa şi a 300 de ani de la moarte.
Participă:
Ligia RUSCU, Cantemir. Inorogul în lavirinthul neştiinţii,
Polirom, 2023
Bogdan CREŢU, Inorogul la porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir,
Cartier, ediţia a II-a, 2023
Ştefan LEMNY, Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene,
Junimea, 2023
Liviu JICMAN, Preşedintele Institutului Cultural Român
Moderatoare: Nina CORCINSCHI
Eveniment organizat în parteneriat cu Centrul National al Cărţii, Institutul Cultural Român.
Duminică, 3 septembrie, la 13.30, vă dăm întâlnire cu una dintre cele mai interesante și proaspete autoare pentru copii din România, Lavinia Braniște. Actrița Elena Frunze-Hartman va citi din noua carte a Laviniei, Cofetăria. Scriitoarea și ziarista Paula Erizanu îi va pune întrebări Laviniei despre Cofetărie și despre câte-n lună și în stele. Vor putea pune și copiii, și adulții lor întrebări.
„Bunicul abia așteaptă s-o cunoască pe Clara, nepoțica adoptată. Vrea să-i lase ei cofetăria moștenită de la propriul lui bunic și-și dorește ca fetița să scrie istoria familiei. Pentru ziua întâlnirii pregătește cea mai mare tartă cu cireșe, demnă de Cartea recordurilor, și va atârna el însuși de macara, ca un acrobat, pentru a pune glazura în mijloc. Cât de greu poate fi? Și va reuși s-o cucerească pe Clara?” (Cofetăria, de Lavinia Braniște)
Lavinia BRANIȘTE, născută în 1983 la Brăila, este o prozatoare și traducătoare română. A studiat limbi străine și literatură în Cluj-Napoca și în București. Lucrează ca traducătoare de cărți pentru copii. În 2006, și-a publicat primul volum de poezie, iar în 2016, i-a apărut primul roman, Interior zero, care a fost distins cu premiul Nepotu’ lui Thoreau și-a avut un considerabil succes de public, în ciuda unei recepții critice ambivalente. Au urmat alte două romane, Sonia ridică mâna (2019) și Mă găsești când vrei (2021).
La Editura Cartier au fost publicate: Jungla lui Toco (2017), Melcușorul (2018), Evadarea lui moș Columb (2020) și Cofetăria (2023).
Găsiți cartea la Bookfest, în librăriile Cartier și online, la preț redus în primele săptămâni de la apariție:
https://cartier.md/carte-autor/lavinia-braniste/