La Editura Art din București a apărut ediția a II-a, revizuită și adăugită, a volumului ”Dincoace de Cortina de Fier” de Adrian Săvoiu, o carte de amintiri, scrise sub forma unor povestiri de sine stătătoare, care urmăresc cronologic cursul unei vieți „așa cum a fost”.
Volumul înregistrează momente de mare încărcătură emoțională, întinse pe mai bine de 50 de ani, de la descoperirea lumii în cei dintâi ani de viață, la revelațiile adolescenței, primele iubiri și clipele de cumpănă ale existenței. Nu lipsesc aspecte din istoria recentă a României, privite din perspectiva martorului direct: noaptea de coșmar a marelui cutremur din 4 martie 1977, demonstrația din 21 decembrie 1989 în Piața Universității sau mineriada din iunie 1990 de la București.
După ce au trecut câteva luni de la publicarea în 2019 a primei ediții, am constatat că din trecut îmi veneau către prezent alte și alte ecouri. Am început să îmi reamintesc noi și noi întâmplări ce rămăseseră în adâncul memoriei și acum îmi ieșeau la iveală. Pentru o vreme am fost descumpănit. Ce păcat, îmi spuneam, că nu mi le-am adus aminte la timp ca să le pot cuprinde în volumul tocmai publicat!
Apoi mi s-au actualizat alte secvențe și astfel n-am mai avut încotro. A trebuit să mă hotărăsc: ce fac, renunț la ele pentru totdeauna sau merg mai departe pe firul amintirilor și voi scrie și despre acestea? Așa s-a și întâmplat! Din acest „prisos”, adăugat la ceea ce scrisesem, a ieșit a doua ediție a cărții, mărturisește Adrian Săvoiu.
Volumul Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri poate fi găsit în librăriile „Cărturești” și „Humanitas” și pe site-ul Editurii Art din București.
Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung) a absolvit în 1978 Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină.
Colaborări pe teme de istorie literară la Radio România, Radio Muscel FM, în reviste și ziare: Viața Românească, Manuscriptum, Jurnalul literar, Memoria, Limbă și literatură română, Ficțiunea OPTm, Evenimentul Muscelean etc.
A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel. A îngrijit ediţii ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii-document: Chipuri de odinioară din Muscel (coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 și Prin Câmpulung și pe muscelele lui. Fotografii de Nicolae Th. Ștefănescu (coautor).
A scris diverse alte volume: Discursul oratoric românesc, 77 de conferințe radiofonice, Magazinul de bric-à-brac literar, Antologia fabulei românești, Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie, Fabule și vorbe cu tâlc (în colaborare), Scrisori din Câmpulung etc.
Cercetările în domeniul literar şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România.
Colaborări la Radio România și Radio Muscel FM.
În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung”.