spot_img

Cele mai importante instituții de cultură din Odorheiu Secuiesc protestează împotriva propusei Ordonanțe a austerității

Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc

Directorii principalelor instituții de cultură din Odorheiu Secuiesc – Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc, Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc, Teatrul „Tomcsa Sándor”, Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc și Muzeul „Haáz Rezső” – protestează, prin intermediul unei declarații publice, împotriva proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile de austeritate economică publicată de Guvernul României. În cazul nefericit în care această Ordonanță va fi adoptată ”viața culturală din Odorheiu Secuiesc va deveni imposibilă. Teatrul „Tomcsa Sándor” și Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc, care tocmai își sărbătoresc cea de-a 25-a aniversare, Filarmonica Secuiască, ce funcționează sub egida Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc și își începe deja cea de-a 16-a stagiune, însăși Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc, cu o tradiție de 65 de ani, Muzeul „Haáz Rezső”, vechi de două secole, precum și una dintre cele mai versatile instituții ale orașului, Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc, sunt amenințate, toate, de planul de reducere a costurilor inițiat de Guvern.” Semnatarii declarației protestează ”împotriva măsurii pe bază numerică și discriminatorii, care oferă un cadru legal pentru desființarea rețelei existente a instituțiilor noastre culturale, pentru eliminarea punerii specifice a problemelor fiecărui sector și pentru slăbirea diversității culturale, servind în același timp un scop uniformizant și anti-identitar!”. AgențiadeCarte.ro publică Declarația directorilor de instituții culturale din Odorheiu Secuiesc.

DECLARAȚIE

În calitate de conducători ai instituțiilor culturale care funcționează în subordinea Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, suntem profund indignați citind proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsurile de austeritate economică publicată de Guvernul României, și urmărim cu îngrijorare evoluția acestui proiect, care prevede măsuri ce amenință însăși existența instituțiilor noastre și ar provoca pierderi imense pentru întregul sector cultural al țării noastre.

În cazul în care se va pune în aplicare proiectul publicat de Guvernul României, viața culturală din Odorheiu Secuiesc va deveni imposibilă. Teatrul „Tomcsa Sándor” și Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc, care tocmai își sărbătoresc cea de-a 25-a aniversare, Filarmonica Secuiască, ce funcționează sub egida Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc și își începe deja cea de-a 16-a stagiune, însăși Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc, cu o tradiție de 65 de ani, Muzeul „Haáz Rezső”, vechi de două secole, precum și una dintre cele mai versatile instituții ale orașului, Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc, sunt amenințate, toate, de planul de reducere a costurilor inițiat de Guvern.

O societate echilibrată și sănătoasă necesită un sector educațional și cultural eficient, care să ofere o bază intelectuală pentru generațiile următoare. Existența în minoritate amplifică suplimentar această nevoie, deoarece colectarea, prelucrarea și prezentarea elementelor care fac parte din conștiința noastră culturală, din patrimoniul nostru intelectual și material sunt esențiale pentru definirea și păstrarea identității. Măsurarea sectorului cultural doar în termeni economici, judecarea lui prin indicatori standardizați și „casarea” acesteia înseamnă ignoranță și îngustime de spirit. În același timp, specificul instituțiilor culturale din Transilvania, care trăiesc și lucrează în situație de minoritate, este și faptul că funcționează cu un personal redus, dar produc conținuturi de calitate și oferă servicii culturale de înaltă valoare.

La Odorheiu Secuiesc, gândirea publică din domeniul construcției instituționale din ultimele decenii a creat un sistem de instituții divers și de sine stătător, care a devenit și principalul bastion al identității noastre și a avut o influență determinantă în ceea ce privește viața culturală a orașului. Capacitatea noastră de a acționa ca o comunitate se va pierde dacă ne pierdem identitatea, dacă nu putem avea grijă de valorile noastre culturale. Așadar, trebuie să păstrăm această diversitate culturală care caracterizează viața orașului, deoarece este o comoară comună ce nu doar contribuie la dezvoltarea orașului, ci îl și definește pe termen lung. De aceea, respingem orice încercare de a gestiona transformarea instituțiilor culturale ale țării pe baza unei abordări pe principiul reducerii generale directe a cheltuielilor, ignorând realitățile locale.

Protestăm împotriva măsurii pe bază numerică și discriminatorii, care oferă un cadru legal pentru desființarea rețelei existente a instituțiilor noastre culturale, pentru eliminarea punerii specifice a problemelor fiecărui sector și pentru slăbirea diversității culturale, servind în același timp un scop uniformizant și anti-identitar!

Măsurile centralizatoare care ignoră valorile și caracteristicile locale pot aduce imense prejudicii vieții micilor comunități, ducând la o serie de acțiuni substitutive, intrarea în derivă și presiunea conformării. Prin urmare, considerăm nejustificată limitarea de către Guvern a sumelor care pot fi alocate sectoarelor cultural, sportiv și religios, mai ales în contextul în care administrațiile locale finanțează aceste cheltuieli din surse de venituri proprii, mai precis din impozitele comunităților locale. Considerăm că este dăunător să se submineze principiul autodeterminării locale prin eliminarea șansei comunităților locale de a decide asupra bugetelor alocate pentru îmbogățirea lor spirituală, care finanțează cultura.

Încurajăm un dialog constructiv între reprezentanții sectoarelor în cauză și părțile implicate în procesul decizional, cât mai curând posibil. Considerăm că este nevoie de o analiză mai profundă, de decizii mai cumpătate, dar mai ales de recunoașterea faptului că separarea sectorului educațional de cel cultural, în detrimentul culturii, provoacă anomalii pe termen lung în dezvoltarea societății.

În spiritul sustenabilității serviciilor culturale de bază, solicităm cu insistență ca scutirea de fuzionări instituționale bazate pe simplul principiu numeric și de limitări de costuri, acordată educației, sănătății, justiției (etc.) să fie aplicată și sectorului cultural!

manageri/directori:

Simon Mária Tímea – Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc

Orendi István – Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc

Nagy Pál – Teatrul „Tomcsa Sándor”

Szőcs Endre – Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc

Miklós Zoltán – Muzeul „Haáz Rezső”

4 august 2023, Odorheiu Secuiesc    

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508